finále
14.05.2011 16:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Manchester City porazil ve finále FA Cupu Stoke a po 35 letech slaví trofej

Pětatřicet let stál Manchester City ve stínu slavnějších United. Letos na tom ale co se týče trofejí budou dost možná stejně. Citizens totiž díky brance specialisty na FA Cupu Yayi Tourého porazili Stoke, jemuž tak první finále nejstarší klubové soutěže na světě zhořklo.

Stoke se ve svém historicky prvním finále FA Cupu již od začátku muselo odolávat silnému náporu Manchesteru City. K prvnímu gólu zavelel v páté minutě kapitán Citizens Carlos Tévez, jenomže brankář soupeře Sørensen k jeho pokynu neměl pochopení.

Dánskému strážci tří tyčí bylo velmi horko za dalších pět minut, když při jeho přemisťování na druhou stranu branky skončila Shawcrossova tyč jen v boční síti. Tlak svěřenců italského stratéga Roberta Manciniho vyvrcholil v 11. minutě, kdy krásná střela Yayi Tourého skončila těsně vedle.

Manchester City však ve svém nadšení a vášni neutuchal, v devatenácté minutě měl opět blízko k úvodní brance Tévez, jenomže Sørensen jeho naděje skvěle načasovaným vyběhnutím zmařil. Stoke se poprvé ozvalo až v jedenadvacáté minutě, Jones si v šestnáctce zpracoval míč, pak ale trefil pouze padajícího Kompanyho.

Zřejmě nejfotbalovější okamžik úvodních přinesla 24. minuta - Yaya Touré skvěle potáhl míč, pak jej předal Balotellimu, jemuž radost zkazil skvělým zákrokem přes ruku Sørensen. Brankář Potters si jako na kolotoči musel připadat nadále, ve třicáté minutě nadvakrát hasil šanci Kompanyho.

Tým z Manchesteru se blízko gólu ocitl ještě jednou, deset minut před přestávkou nejprve hráči Stoke nevystavili do ofsajdu Balotelliho, toho zpacifikoval Sørensen a následná dorážka Silvy s odrazem o zem skončila nad břevnem. Tony Pulis na hlavičce města hrnčířů tak mohl po první půli být spokojen alespoň s výsledkem, když už výkon nestál za nic. Naopak Roberto Mancini jako bývalý útočník jistě své svěřence v otázce ofenzivy příliš nepochválil.

V úvodu druhé půle byli Hrnčíři o něco aktivnější. Přesto to byl opět Manchester City, kdo se dostával do mohutných příležitostí. V 56. minutě se totiž hra od Hartovy branky rychle přemístila na druhou stranu, kde Tévez jako správný kapitán ustál souboj se dvěma soupeři, pak našel na středu nabíhajícího Silvu, jenomže mu předložil zpomalující přihrávku, díky čemuž Silva musel ještě zvolit pár doteků navíc a nedokázal adekvátně zakončit.

Do zřejmě největší šance se Stoke dostalo šest minut po bleskovém protiútoku Citizens. Jones po dlouhém nákopu přesprintoval Lescotta, skvěle se prosadil v souboji s ním a následně zakončoval mezi nohy Harta, ten je ale měl dostatečně u sebe.

Rozuzlení přišlo v 74. minutě. Silva si pohledně narazil s Balotellim, jenomže trápící se Španěl opět nedokázal zakončit. To jej ale dlouho mrzet nemuselo, Balotelli totiž hned poté nastřelil Wilsona, od nějž se míč odrazil k Yayovi Tourému, jehož dělovka propálila vše, co mu stálo v cestě a poslala tým z modré poloviny města Manchesterudo anglického fotbalového ráje.

Bleděmodří nadále diktovali tempo utkání a bylo více méně jasné, že naděje následovníků Sira Stanleyho Matthewse se začínají čím dál zmenšovat. Nejnebezpečnější byl nadále Silva, jenomže jeho rány většinou Sørensenovi příliš problémů nenadělaly a když už, tak míč odvrátila obrana červenobílých jako v 84. minutě.

Stoke pak od slz neubránil ani závěrečný příchod Thomase Sørensena do pokutového území při vlně rohových kopů. Středoanglický klub na branku vystřelil jen jednou, zatímco soupeř čtrnáctkrát. Manchester City tak ukončil 35 let trvající období bez trofeje.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (426)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele