12. kolo
12.11.2023 12:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Empoli (© AFP)

Empoli dodalo náboje Garciovým kritikům. Nejhorší ofenziva ligy předčila mistra z Neapole

Fotbalisté Empoli šokovali italskou scénu, když ve 12. kole Serie A zvítězili v Neapoli 1:0. Úřadující mistr potvrdil nevalnou formu na vlastním stadionu, kde v aktuálním ligovém ročníku zvítězil pouze dvakrát. Rozhodující moment utkání přišel až v nastavení, kdy se prosadil Viktor Kovalenko, který vstřelil teprve pátou branku svého celku v sezoně. Klíčové však byly i zákroky jistého Etrita Berishy, jenž před měsícem nedovolil skórovat ani české reprezentaci. Opět se tak otřásla pozice trenéra Rudiho Garcii, jehož setrvání u Gli Azzurri bylo v médiích opakovaně zpochybňováno.

Neapoli se zatím nedařilo opakovat krasojízdu z loňské sezony, úřadující mistři se ale i tak drželi na vrchních příčkách. Decentní forma z posledních zápasů navíc znamenala, že outsider z Empoli si nemohl dělat moc nadějí. Ty nejvášnivější optimisty z řad fanoušků Empolesi pak chtěl umlčet Matteo Politano, jenž se gólem či asistencí podílel už na osmi ligových brankách, zatímco celý tým hostů vsítil pouze čtyři.

Úvodní čtvrthodina patřila hlavně hostujícímu brankáři Berishovi. Ten nejprve vytáhl zakroucenou střelu Politana na roh, po kterém si připsal skvělý reflexivní zákrok proti hlavičce o zem Franka Anguissy. Ve 28. minutě byl albánský reprezentační gólman již krátký na pohotové zakončení Giovanniho Simeoneho, branka však kvůli ofsajdu uznána nebyla. Empolesi se několikrát pokusili z defenzivního bloku vyjet a prezentovali se nebezpečnými protiútoky. Stejně jako v celém probíhajícím ročníku je však srážely nepřesnosti ve finální fázi.

Krátce po změně stran mělo hru favorita oživit dvojité střídání, do tlaku se však naopak chvílemi dostával celek z pásma sestupu. Svěží vítr do ofenzivy Neapole následně přinesl z lavičky Jesper Lindström, který čtvrthodiny před koncem tvrdou ranou prověřil Berishu. Ten se vzápětí blýskl i proti dělovce Khvichy Kvaratskhelii. Gruzínský reprezentant se dostal do vyložené šance i v samotném závěru základní hrací doby, jenže albánský kouzelník dokázal jeho pohotové zakončení vykopnout mimo tři tyče. Hostující brankář se mohl zlobit na své spoluhráče za nedůraz v defenzivě, ti se mu však v 91. minutě náramně odvděčili. Povedenou týmovou akci totiž zakončil Kovalenko exkluzivním obstřelem na zadní tyč.

Neapol tak klopýtla a nadále se jí nedaří vytvářet tlak na lépe umístěné týmy v lize. V příštím kole zavítá 25. listopadu do Bergama, kde vyzve Atalantu. Empoli bude o den později doufat v domácí úspěch proti Sassuolu.

Autor: Livesport.cz / Kryštof Burger

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele