3. kolo
22.08.2015 16:00 CET
3 : 4
(0:2)

Reportáž

West Ham United - AFC Bournemouth 3:4

Na dnešní den budou fanoušci Bournemouthu hodně dlouho vzpomínat. Fantastické sedmigólové představení na východě Londýna se zapíše do dějin klubu hned z několika důvodů. Cherries v něm vstřelily historicky první gól v Premier League, získaly první body a hrdina Callum Wilson tento skvostný zápas okořenil dokonce hattrickem - prvním v kariéře. Právě on je hlavním hrdinou vítězství nad West Hamem 4:3.

Bournemouth v předchozích kolech předvedl výborné výkony, ale body se k nim točily (ať už vinou jakési nezkušenosti či rozhodčích) zády. Na historicky první úspěch, jak bodový, tak gólový, v Premier League si tak Cherries musely počkat až do třetího kola - ale stálo to za to.

Svěřenci Eddieho Howea už na Anfield Road předvedli v úvodních minutách obou poločasů skvělý presink, díky kterému měli chvílemi převahu. V Upton Parku i díky skandálnímu defenzivnímu výkonu domácích takto fascinovali celé první dějství.

Zajímavá analogie se zmíněným utkáním v Liverpoolu se udála už po sedmi minutách, kdy Reid skóroval hlavou, ale před zakončením strčil do Elphicka, takže gól logicky neplatil. No a pak už úřadovali jenom hosté. Po deseti minutách poprvé zachyboval Aaron Cresswell, který přenechal míč u vápna Francisovi a jeho pas krásně usměrnil do sítě Callum Wilson.

První gól v prvoligové historii Bournemouth nabil pozitivní energií a jeho nejlepší střelec minulé sezóny se do černého v první půli trefil ještě jednou. Zdánlivě pokaženou akci hostí "napravil" šokujícím pasem na Wilsonovu nohu opět Cresswell a mladý útočník s díky zvýšil už na 2:0.

Po půlhodině hry mohli jít svěřenci Eddieho Howe dokonce do třígólového vedení, na kopačce jej měl Joshua King, který byl po centru skvělého Francise úplně sám před brankářem. Na rozdíl od kolegy Wilsona však míč nedokázal stlačit pod břevno.

Hned po změně stran však Bournemouth vlastní chybou vrátil West Ham do hry. Po osmdesáti vteřinách King v pokutovém území fauloval Marka Nobla a sám postižený z penalty vstřelil kontaktní gól. Jen za pět minut už bylo vyrovnáno - Sakhovu ránu sice Boruć vyrazil, jenže pouze k nohám Cheikhou Kouyatého, který za dohledu Cooka i Danielse dorazil míč do sítě - 2:2.

Jenže Cherries dnes zkrátka měly vítězství napsané ve scénáři. Wilson a spol. se nevzdali - po hodině hry Surman prolétl přes půl hřiště a na konci této akce měl gól na kopačce Pugh, ale Randolph vytáhl skvělý reflexivní zákrok. Na další ránu už ale nestačil. Po přihrávce Gradela Marc Pugh vykoupal Jenkinsona a vrátil Bournemouthu vedení.

Definitivní tečku za vítěznou premiérou absolutního nováčka Premier League napsal třígólový hrdina Callum Wilson. Je třeba vyzdvihnout práci Maxe Gradela, který po rohovém kopu nešetřil krokem a vybojoval míč na liknavém Jenkinsonovi. Ten jej nakonec za cenu červené karty stáhl ve vápně a pokutový kop proměnil v hattrick zmíněný Wilson.

I v oslabení se West Ham zmohl ještě na vykřesání naděje - střídající Modibo Maiga se obtočil kolem Surmana, využil zoufalého bránění Cooka a podél ležícího Boruće snížil na 3:4. Korunoval tak fenomenální divadlo na Boleyn Ground, bohužel pro domácí příznivce bez bodového přídavku. Hammers se ještě v závěru utkání snažili o vyrovnání ze všech sil (a v sedmé minutě nastavení byli díky nedůrazu Boruće blízko), ale marně.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (9)

Přidat komentář
Infernoqt

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Y.Cabaye

Neskutečnej sračka tým ten West Ham

Reagovat
HullCity

Že to píše zrovna fanoušek Newcastlu...

Reagovat
Y.Cabaye

Pořád ses nevyrovnal ze sestupu? Klid, to časem přejde. Zvlášť takového multikulturního fanouška všeho fotbalu.

Reagovat
HullCity

Sestup jsem tak trochu čekal,takže nebylo s čím se vyrovnávat a fandím jen 3 klubům,ty ostatní jen sleduji,tak se uklidni šašku a radši se modli aby Newcastle nesestoupil.

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutecny chyby v obrane pri prvnich dvou golech, ale to se zlepsi..Pristi zapas doma Newcastle rozsekame!!! Come on Irons .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele