12. kolo
08.11.2015 17:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Tottenham vedl, nakonec si však s Arsenalem body podělil

Stejně jako při posledním měření sil mezi Arsenalem a Tottenhamem na Emirates Stadium, i dnes skončil zápas remízou 1:1. Oba celky měly silnou jen určitou část duelu - Spurs byli lepší mezi 20. a 70. minutou a vytěžili z toho úvodní gól Kanea. Kanonýrům zase vyšel začátek a závěr - a v něm dokázal vyrovnat Kieran Gibbs.

Začátek ostře sledovaného derby se odvíjelo podle očekávaného scénáře. Ani jeden tým se nikam nehnal, podobně jako manchesterské derby před dvěma týdny byl i tento městský střet takticky svázaný. Navíc se projevilo, že se utkaly dvě z nejlepších obran v lize - Tottenham navíc v Premier League před dneškem neprohrál desetkrát v řadě; Arsenal naproti tomu pětkrát za sebou zvítězil.

Domácí Gunners měli ale přece jenom o něco více ze hry. Po akci Özila se do vápna dostal Alexis, jehož střelu zblokovala obrana; s úspěchem se nesetkal ani Monrealův centr z levé strany. Se stejným výsledkem skončily i úvodní pokusy Tottenhamu - Dembélé ani Eriksen Petra Čecha v bráně Arsenalu neprověřili.

Postupem času se převaha překláněla na stranu hostí. V pětadvacáté minutě se po centru Eriksena zjevil úplně sám na zadní tyčce Eric Dier, ale nedokázal hlavou míč nasměrovat mezi tři tyče. To se podařilo až Harrymu Kaneovi, jenž hned první střelou na branku v zápase otevřel skóre. Harry Kane si do širokého prostoru mezi stopery naběhl na Roseův nákop a samostatný nájezd na Čecha zakončil přesně.

Arsenal zhruba od dvacáté minuty ztratil svoje tempo, přišel o střed pole, kde výtečně operovali Dembélé, Alli a Dier, a ani po obdržené brance nebyl schopný adekvátně zareagovat. Za celý první poločas se zmohl na jednu jedinou střelu mezi tři tyče, a to ještě velmi propagační. Alexisva patička po Joelově přihrávce by sice mohla být nádhernou trefou, ale Llorise nevystrašila.

V závěru poločasu ještě nebezpečně pálil sebevědomý Harry Kane, ale tentokrát vyšel ze souboje vítězně český brankář. Po změně stran už byl zápas pohlednější a na obou stranách se brzy začalo jiskřit. Joel Campbell poprvé vážně zaměstnal Huga Llorise, který proti jeho technické ráně vytáhl skvělý zákrok. Chvíli nato se ke střele dostal i Christian Eriksen, jenž těsně minul.

Arsenal se osměloval stále více - výstražné cinknutí připravil Tottenhamu ve čtyřiapadesáté minutě Olivier Giroud, který hlavou po centru Özila trefil břevno. Tatáž spolupráce skončila po hodině hry další Giroudovou hlavičkou, jež pro změnu jen těsně minula zadní tyčku. Hrozilo však i na druhé straně, kde opět pálil Eriksen. Z podobné pozice jako on pak netrefil ani Kane.

Stejně jako v prvním dějství se Tottenham i po obrátce postupem času stával suverénním týmem severolondýnského derby. Dokonalou příležitost na definitivní zlomení soupeře měl v sedmdesáté minutě Toby Alderweireld, ale Petr Čech po jeho hlavičce z bezprostřední blízkosti Arsenal zachránil.

Domácí se však probudili včas a čtvrt hodiny před koncem se naopak dočkali vyrovnání. Prsty v něm měl kdo jiný než Mesut Özil, který už desátou asistencí v sezóně vysvobodil na zadní tyčce střídajícího Kierana Gibbse. Ten se při početné marodce Gunners postavil na levé křídlo a i díky nejistému zákroku Llorise dokázal centr protlačit za jeho záda.

Závěr zápasu se pak nesl v rozklíčování otázky, zda si Tottenham z Emirates Stadium odveze alespoň bod, nebo Arsenal výsledek otočí úplně. Hned po vyrovnání musel Lloris vytáhnout míč před nabíhajícím Gibbsem, zatímco Giroud poté tvrdě pálil těsně nad. Městské derby tak skončilo remízou 1:1.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1058)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele