3. kolo
28.08.2011 17:00 CET
8 : 2
(3:1)

Reportáž

8:2. United zničili Arsenal jako nikdo jiný za 115 let!

Tradičně vyrovnané a nervy drásající derby mezi Arsenalem a Manchesterem United se podle očekávání posouvá do zcela odlišné dimenze. Nastartovaní Red Devils svého rivala zničili neskutečnými osmi góly - takovou porci branek Londýňané naposledy inkasovali ještě v předminulém století. Což je koneckonců ideální ilustrace rozsahu této krize.

Demolice Arsenalu se spustila prakticky už dnes dopoledne, kdy postupně fyzickými testy neprošli Sagna s Vermaelenem, tedy dva jediné pevné články letošní obranné linie londýnského celku. To se samozřejmě na výkonu Gunners nemohlo nepodepsat. Sice s menším zpožděním, protože MU odstartovalo poněkud vlažně a v první dvacetiminutovce zahrozilo jen skrz nepřesný pokus Welbecka, ale přece. Vše prasklo ve 22. minutě, kdy se mezi uvolněné klíny jménem Koscielny a Djourou úspěšně vměstnal právě Welbeck a z velké blízkosti hlavou tak nějak přeloboval bezmocného Szczesného. Ten se potom mohl uřvat. Ne naposled.

Ještě předtím, než se celá londýnská konstrukce začala definitivně hroutit, nicméně mohlo přijít vysvobození. Van Persieho penalta z 26. minuta však nakonec celý proces akorát urychlila. De Gea byl totiž na zemi včas a pro míč se tak k pravé tyči natáhl úspěšně. Tím si zaprvé sám dodal sebevědomí, aby později v krátkém sledu zlikvidoval nepříjemné střely Aršavina a Van Persie, a zadruhé zafungovalo staré pravidlo "nedáš-dostaneš". Tentokrát už nešlo o žádnou šmudlu, spíš naopak o gól kola. Young měl totiž dostatek času nachystat si na levém rohu šestnáctky balon na svou kouzelnou pravačku a výsledkem byl spektakulární projektil kroucený do vzdálenější šibenice, po němž se Szczesny natahoval marně.

Téměř jako přes kopírák pak ještě do poločasu domácí zvládli zvýšit na 3:0. Tentokrát pálil Rooney, a to ze stejného místa - z přímého kopu. A protentokrát vymetl pavučiny z pravé šibenice, kam míč dosedl i za přispění brankářovy rukavice. V tu chvíli se zdálo, že je definitivně dokonáno. Přesto ještě Walcott do přestávky vykřesal pro Arsenal malou jiskřičku naděje, když ho vyzval Rosický a on z poměrně těžkého úhlu po zemi propálil de Geu mezi nohami.

Do druhého poločasu ještě nenastoupil zcela odevzdaný Arsenal, do takového stádia se dostal až nějakou půl hodinu před koncem. Do té doby jsme z jeho strany mohli pozorovat alespoň občasné záblesky, které byly doprovázeny domácí laxností v koncovce. Pořád každopádně bylo co sledovat. Rosického lob za obranu pro Van Persieho opravdu stál za to, de Gea se ale vytasil se skvělým reflexním zákrokem. A o gól si říkal i průnik Aršavina. Na druhé straně si Cleverley vyměnil míč s Hernandézem a pak mu ho zbytečně zapomněl vrátit do prázdné brány. A Chicharito marně čekal na snadný gól i o moment později, kdy ho pro změnu ignoroval Young.

Manchesteru to proto začalo padat až od 64. minuty. Rooney přelstí Szczesného přímým kopem takříkajíc "přes nohu" do protějšího horního růžku - 4:1. Pokažená ofsajdová past a Nani úplně sám před Szczesným vymýšlí kulišárnu v podobě jemného nízkého lobu - 5:1. Young na hraně šestnáctky narazí střídajícímu Parkovi a ten levačkou trefuje prostor u zadní tyče - 6:1. Potom menší intermezzo a Jenkinsonovo přiťuknutí hlavou do jasné palebné pozice neomylnému Van Persiemu - 6:2. Ale zanedlouho zpět do zajetých kolejí. Nejprve druhá žlutá karta pro nestíhajícího Jenkinsona, o něco málo později drobný penaltový faul Walcotta na Evru a hattrick pro rozjetého Rooneyho - 7:2. A již v nastavení, Young opět na tom své rohu pokutového území a znovu je z toho parádní trefa napříč celou Szczesného svatyní. Poprvé od roku 1896, po 115 letech a prvně v rámci nejvyšší soutěžě Arsenal inkasuje osmý gól. A to už Fergusonově družině stačilo.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1752)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele