13. kolo
22.11.2009 16:00 CET
9 : 1
(1:0)

Reportáž

Na White Hart Lane padlo deset branek, z toho devět do sítě Wiganu!

Bůhví co se v Londýně dělo během poločasové přestávce, každopádně to, co přišlo po ní, historie Premier League nepamatuje. Do jediné branky padlo hned osm branek a z nadějného výsledku po 45 minutách byl rázem v očích wiganistů vskutku hodnotný debakl. Hrdinou odpoledne se stal Jermain Defoe, jenž zaznamenal hned pět gólů a postaral se o druhý nejrychlejší hattrick dějin Premier League.

Přitom to opravdu začalo poměrně vlažně. Přesto měli domácí svého soupeře pod palcem de facto nepřetržitě od zahajovacího hvizdu sudího. Velmi brzy Lennon vybídl ke skórování Crouche, který pouze minul. Jenže stejná spolupráce hned o pár chvil později zařídila první branku svého mužstva. Anglický křídelník, který dnes někdejšímu Kohoutovi Eriku Edmanovi přichystal doopravdická muka, opět přesně odcentroval a jeho vysoký spoluhráč se nemýlil. Přesto dneska zahodil až příliš šancí, ani ten jeden gól jeho mizernou efektivitu v zakončení nenapraví. Po dalším pasu Lennona totiž hned vzápětí hlavičkoval nad břevno a nepřesným pokusem ho poté napodobil i Huddlestone. Athletic byl v těchto chvílích pod slušným tlakem, z něhož mimo jiné vzešly i pokusy Palaciose a Lennona, se kterými si poradil Kirkland. Defoeův zblokovaný projektil pak skončil na břevně.

Také Wigan už se ovšem ke konci prvního dějství začal sbírat a ještě dvakrát neohroženému soupeři ukázal zdvižený ukazovák. Poprvé to byl Jason Scotland, kdo si na Gomesovi vynutil bystrý zákrok, druhý nebezpečný pokus měl na svědomí N’Zogbia, zacílil však mimo. První pro Latics ještě docela poklidná pětačtyřicetiminutovka se chýlila ke svému konci, když se ještě rozehřál Defoe povedenou ranou, kterou Kirkland vyrazil jen s obtížemi nad břevno. O pauze jako by pak Spurs připoutali celý Wigan na kolotoč, do kterého zprvu žďuchli takovou silou, že se soupeř nestačil divit, a pak ho jen udržovali na přijatelné rychlostní úrovni.

Úvod druhého dějství byl z pohledu Athletic skutečně děsivý. Už v 51. minutě našel kroucený Lennonův centr tak akorát Defoeovu kopačku a anglický snajpr v poklidu zavěsil takříkajíc pod víko. Během šesti minut pak elitní útočník Tottenhamu dovršil hattrick. Druhý zásah přidal po selhání hostující obrany, jež se nedokázala popasovat s poněkud naivním Palaciosovým nákopem z hloubi pole, ten třetí z velké části obstarala další skvělá asistence Lennona. Nešlo však o čistý hattrick, mezi druhý a třetí Defoeův gól se totiž se svou prudkou ranou vtěsnal Scharner, když tak trochu napodobil Henryho čin z odvety nedávné baráže, neboť si centrovaný míč nejspíše zpracoval rukou.

Jakýkoliv rozohněný fanda Spurs ovšem musel rakouskému středopolaři rychle odpustit. Vždyť Kirkland záhy lovil ze sítě jeden balon za druhým. Docela vniveč šla jeho snaha zabránit blížící se frašce. Po znamenité likvidaci dalšího Crouchova pokusu totiž nestačil na střelu Lennona, ke kterému byli při jeho bránění zadáci Wiganu obzvlášť schovívaví. Za stavu 5:1 pak jako by defenzíva Latics odešla na párek. Hladce jí totiž propluly dvě kolmice směřující na Defoea, přičemž spolehlivý střelec proměnil v další góly jak tu od Čorluky, tak tu Kranjčarovu.

I poté srážení Kirklandova sebevědomí vesele pokračovalo. Kandidáta anglické reprezentace zdeptal hlavně přímý kop Bentleyho. Domácí křídelník z něj totiž nejprve zamířil jen do břevna, od něj se však míč odrazil přesně do brankářových zad a šup za čáru - 8:1. Devátý a konečně poslední hřebík do wiganské rakve zatloukl Kranjčar, který měl v pokutovém území dostatek času, aby se s balonem otočil a poslal ho krásně do horního rohu Kirklandovy svatyně. Tottenham tedy tímto stal první celkem, který v jediném utkání skóroval hned devětkrát, od roku 1995 a potupného debaklu Ipswiche, jehož katem se tehdy stali borci z Manchesteru.

Autor: Tomáš Daníček / bbc.co.uk

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tyvole 9:1

Reagovat
diastan

ty voe tak to cumim to se tak casto nevidi.....mg sem furt v soku xD

Reagovat
smazaný uživatel

chelsea TOTTENHAM barca man. city WOHOHOHOHOHOHO!!! nemam slov

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham

Reagovat
smazaný uživatel

olala tak to je moc :D defoe ted bude asi dlouho králem střelců,že?:D

Reagovat
smazaný uživatel

je jenom o jednu branku

Reagovat
smazaný uživatel

Jermain Defoe !!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

V první půli Spurs spálili několik šancí a bylo to jen 1:0..pak se ale rozjeli a padlo jim tam doslova všecko, do čeho kopli! Skvělý výkon Aarona Lennona, který nahrál minimálně na tři branky a jednu sám dal, a samozřejmě i Jermaina Defoa - jemu když se daří, tak je k neudržení. Situace řeší nekompromisní tvrdou ranou a když má den, tak mu to tam padá. Letos už dal hattrick.. Prostě dneska Tottenhamu vyšlo jejich ofenzívní pojetí fotbalu. Jinak nutno podotknout, že Bramble na stoperu a Edman na kraj obrany byli trakický. A to je ještě třeba dodat, že Scharner dosáhl gólu jen díky zpracování rukou..

Reagovat
smazaný uživatel

delas si prdel??? to snad neni na takove urovni mozny

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham

Defoe

Čekal jsem výhru Spurs, ale ne takovou popravu...

Reagovat
smazaný uživatel

Spurs

Wigan , od teď jsou synonymem pro ubohost, LOSERS!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

chudak Kirkland

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak tohle nebere obdoby ...Aston villa č.2

Reagovat
smazaný uživatel

to ten golman wigenu nemohl asi chytat rukama ....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele