Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

10.09.2023 18:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Patrizio Stronati v souboji s Ádámem Langem (© AFP)

Češi opět nerozhodně, s Maďary srovnala krok sešívaná spolupráce

Čeští fotbalisté remizovali v přátelském utkání hraném v Puskás Areně, dějišti pro ně úspěšného osmifinálového klání mistrovství Evropy 2020 proti Nizozemsku, s Maďarskem 1:1. Základní sestava českého týmu doznala v porovnání s duelem proti Albánii hned devíti změn, na což hráči zareagovali zvýšenou aktivitou. Jejich snažení výrazně zkomplikovala branka Rolanda Sallaie zkraje druhé půle, domácí si nicméně pro výhru nedošli, jelikož po perfektní práci Mojmíra Chytila vyrovnal svým prvním gólem za národní tým jeho spoluhráč z pražské Slavie Václav Jurečka.

Svěřenci Jaroslava Šilhavého, ale také samotný trenér národního týmu, se museli po zpackaném zápase proti Albánii potýkat s kritikou. K remíze s balkánským celkem přispěl již třetí kvalifikační trefou Václav Černý, právě křídelník Wolfsburgu však utkání překvapivě nedohrál, což spolu s dalšími kroky českého kouče vzbudilo řadu vášnivých debat. Reprezentace si chtěla spravit náladu v obměněné sestavě proti Maďarsku, které od loňské zářijové porážky s Itálií nenašlo přemožitele.

Češi se v úvodu prezentovali vysokým napadáním, jež dělalo domácím potíže. Po získání míče se k dobrému centru dostal Tomáš Souček, s jeho nabídkou ovšem nenaložil dobře Adam Hložek. Na druhé straně výrazně zahrozil Barnabás Varga, z úhlu uvnitř malého vápna ale trefil jen připravenou nohu Jindřicha Staňka. Ve vyrovnané první půli mohl otevřít skóre před odehranou půlhodinou Chytil, zakončení z dobré pozice však postrádalo razanci. Prudkou ránu naopak z dálky vypustil Attila Szalai a pořádně protáhl k pravé tyči letícího Staňka. Když se z následného rohu po vydařeném signálu neprosadil hlavou tečující Sallai, odcházelo se do šaten za bezgólového stavu.

Po změně stran se aktivně projevoval herně nevytížený Hložek. Po jedné jeho akci pálil z otočky Jurečka, zasáhl však jen reklamní banner vedle pravé tyče. Ke změně skóre tak došlo až po akci Maďarů. Milos Kerkez rychle rozehrál aut, sklepnutý míč následně poslal do vápna na nabíhajícího Sallaie, jenž jej přes nedobře bránícího Patrizia Stronatiho napálil do sítě. Odpověď českého národního týmu přišla v 63. minutě, kdy si pas Tomáše Holeše našel důrazný Chytil, který před vyběhnutým gólmanem poslal hlavičkou míč k volnému Jurečkovi, jenž se ranou do prázdné brány nemýlil. Trefa útočníka Slavie povzbudila do závěrečných minut defenzivu týmu se lvíčkem na prsou, která byla nejvíce v ohrožení při přímém kopu Dominika Szoboszlaie, hráč Liverpoolu ale ve velké šanci minul.

Remíza tak znamenala prodloužení maďarské neporazitelnosti trvající od začátku kalendářního roku. Český tým bude potřebovat ještě lepší výkon 12. října, kdy zamíří ke klíčovému kvalifikačnímu duelu do Albánie. Domácí celek o dva dny později přivítá Srbsko.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (523)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele