Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 8. kolo
15.10.2023 20:45 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Connor Roberts v souboji s Bornou Sosou (© AFP)

Platonický tlak Chorvatů na dobytí dračí tvrze nestačil. Walesu zajistil velké vítězství Wilson

Klíčový duel o druhé místo ve skupině D v rámci osmého kola kvalifikace na mistrovství Evropy ovládl Wales, jenž porazil Chorvatsko 2:1. I přes to, že hosté obléhali Velšany jako vojska na konci 13. století, nebezpečí přicházelo převážně právě z protiútoků Cymru.

Krátce po změně stran využil jeden z nich Harry Wilson, který později také završil výhru domácího celku druhou přesnou trefou. Důležité utkání ještě zdramatizovala gólová hlavička žolíka Maria Pašaliče, na body nicméně Chorvaté už nedosáhli. Draci tak pořádně zamíchali kartami v boji o postup na finálový turnaj a zároveň poprvé v historii porazili kostkovanou družinu.

Bronzoví medailisté z posledního světového šampionátu byli blízko tomu, aby se přiblížili také účasti na nadcházejícím Euru. V klíčovém domácím duelu s Turky však selhali a po nečekané prohře byli odsouzeni k boji do posledního kola. Teoretickou šanci na přímý postup měli také domácí, kteří ale dosud porazili pouze Lotyše a v případě nynějšího neúspěchu zkombinovaného se souhrou dalších výsledků by o tuto naději přišli úplně.

Hráči v modrých dresech sice měli míč většinu času ve svém držení, první výraznou příležitost si v Cardiffu ovšem přichystali domácí. Střelu agilního křídelníka Wilsona ale jeden z obránců dokázal zablokovat. Rodák z Wrexhamu dostal další šanci v polovině prvního dějství po faulu Domagoje Vidy. Skvěle zahraný přímý kop nicméně pohotově vyrazila letní akvizice tureckého Fenerbahce Dominik Livakovič. O chvíli později zkusil z dálky hrdinu penaltových rozstřelů z Mistrovství světa v Kataru překvapit odchovanec Liverpoolu Neco Williams, i na jeho pokus však jednička Zlatka Daliče dokázala zareagovat.

Hned po přestávce se Draci ujali zaslouženého vedení. V epicentru dění byl opět Wilson, jenž poté, co utekl obráncům, z těžké pozice stihl přelobovat Livakoviče. Před druhou bránou se dlouho nic nedělo, což potrestal po hodině hry znovu křídelník Fulhamu, jehož hlavu přesným centrem našel střídající Danny James. Chorvaté ale nesložili zbraně a i nadále se tlačili za gólem. Ten nakonec přišel po prodlouženém rohovém kopu, který si na zadní tyči našel střídající Pašalič. Závěrečné minuty jednoznačně patřily týmu z jihu Evropy, leč na vyrovnávací trefu se už jeho hráči nezmohli.

Wales tedy připravil svému soupeři druhou prohru v řadě a udržel si šanci na přímý postup. O ten bude znovu bojovat 18. listopadu, kdy se představí v Arménii. Chorvaté ve stejný den změří síly s Lotyšskem.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele