Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

baráž - odvety
15.11.2011 20:15 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Češi se štěstím vyhráli i v Černé Hoře a slaví postup

To byl tedy boj! Česká reprezentace nakonec zvládla klíčovou odvetu baráže, zvítězila na hřišti Černé Hory 1:0 a postupuje na evropský šampionát. Češi nejprve přežili několik obrovských příležitostí soupeře, v závěru pak jediným gólem zápasu rozhodl Petr Jiráček.

Český tým nastoupil v očekávané sestavě, oproti prvnímu duelu baráže v Praze udělal kouč Michal Bílek jedinou změnu. Trest za vyloučení už si odpykal stoper Roman Hubník, který tak nahradil v základní jedenáctce Daniela Pudila a Michal Kadlec se přesunul na obvyklý levý kraj obranné linie. V útoku dostal znovu přednost Pekhart před Barošem, nechyběl ani nejlepší hráč pátečního duelu Rosický, jenž také překonal drobné zdravotní obtíže.

Překvapení připravil trenér Černé Hory Brnovič, který nejprve v novinách prohlásil, že se za jeho vlády u národního týmu neobjeví ani jeden z trojice Vučinič, Jovetič, Vukčevič na lavičce, aby pak třetího jmenovaného takový osud potkal v asi nejdůležitějším utkání černohorské krátké historie. Na vině ovšem není rozhodnutí trenéra, nýbrž zlomenina nosu záložníka anglického Blackburnu. Zbylé dvě hvězdy v sestavě domácích nechyběly, a tak bylo vše připraveno k úvodního výkopu.

Ten si vzali na starost domácí a i tentokrát ukázali, že českým fotbalistům nedají ani metr zadarmo. V deváté minutě musela hostující obrana řešit pořádné starosti, Sivok se nedomluvil s Čechem a posílal mu hlavou zblízka prudkou přihrávku, český brankář to však nečekal a na míč vybíhal, naštěstí ukázal skvělý reflex a situaci vyřešil. Na druhé straně unikal po levé straně Pilař, finální přihrávku ale bohužel pro Čechy poslat nestihl.

Hrál se poměrně opatrný fotbal, Češi vycházeli ze zabezpečené obrany a snažili se podnikat rychlé výpady do obrany soupeře, ovšem žádný tlak Černohorců se nekonal, domácí až příliš často kazili rozehrávku. Deset minut před přestávkou to z velké dálky zkoušel Jovetič, jenže českou branku minul o dobrých pár metrů.

Největší šanci prvního poločasu měl ve čtyřicáté minutě Damjanovič, když pálil z otočky z hranice pokutového území. Čech by sice na míč zřejmě nedosáhl, ovšem střela domácího záložníka naštěstí jeho branku těsně minula. Po úvodních pětačtyřiceti minutách tak trvalo pro český tým příznivé skóre 0:0.

Do poločasu druhého vstoupil oba týmy beze změn, jedinou změnou tak byla zvýšená aktivita domácích, které pomalu začínal tlačit čas. A tak Černohorci přidali v ofenzivě a v jednapadesáté minutě měli i obrovskou příležitost ke skórování, po krásné kombinaci na jeden dotyk se úplně sám před Čechem ocitl Damjanovič, měl spoustu času, hostující brankář ale dokázal konečky prstů vytěsnit balón na břevno.

A hned o čtyři minuty později vrátil míč do ohně po rohovém kopu Džudovič, domácí kapitán Vučinič ale ve vyložené pozici hlavou z metru přestřelil. Černá Hora i nadále přitápěla pod kotel a chvílemi se dostávala do poměrně velkého tlaku, jenže stále potřebovala vstřelit minimálně dvě branky, aby si vymodlila alespoň prodloužení.

Nejaktivnějším mužem na hřišti byl Mirko Vučinič, ten měl další dvě velmi dobré možnosti i dvacet minut před koncem normální hrací doby, ovšem nadvakrát Čecha nepropálil, následný roh pak hosté dokázali ubránit. Otevřít skóre zápasu a vlít naději do žil Černohorců mohl i Jovetič, balón však netrefil ideálně a střídající Vukčevič ho pro změnu minul úplně.

Osmdesátá první minuta přinesla definitivní rozhodnutí o českém postupu ne Euro, Jiráček se dokonale protáhl kolem trojice bránících protihráčů, jednomu z nich dokonce nasadil jesličky a střelou na bližší tyč posunul Českou republiku na mistrovství Evropy. Alespoň čestný úspěch domácích mohl zaznamenat Vučinič, trápící se střelec Černé Hory ale ani tentokrát úspěch neslavil, když přestřelil.

Zaplněný stadion v Podgorici se nevzdával ani za rozhodnutého stavu, ani poslední střela Jovetiče ale cíl nenašla. V samotném závěru mohl ještě jeden zásah přidat střídající Baroš, prudkou střelou ale minul. Česká republika zvládla veledůležitou odvetu baráže a po vítězství 1:0 slaví účast na Euru 2012.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1308)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele