Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

baráž - odvety
15.11.2011 22:00 CET
6 : 2
(2:1)

Reportáž

Portugalsko rozdrtilo Bosnu a raduje se z postupu na Euro

Odveta na Estádio da Luz dala důrazně zapomenout na všechny předchozí barážové duely mezi Portugalskem a Bosnou. Hráči z Pyrenejského poloostrova měli dnes od počátku výrazně navrch, hosté sice po změně stran utkání ještě zdramatizovali, i tak ale nakonec odjíždějí s pořádným výpraskem.

Portugalsko začalo tak, jak mu domácí povinnost velela, hodně aktivně a již od počátku svého soupeře pořádně přitlačilo před pokutové území. A netrvalo dlouho a dostavila se zasloužená odměna. Volný přímý kop z velké dálky rozehrál kdo jiný než Cristiano Ronaldo a parádní ranou k levé tyči překonal bezmocného Begoviče - 1:0. Jižané pokračovali v náporu, Meireles ovšem pálil nepřesně a Ronaldo napodruhé nedokázal napodobit předchozí kousek a ze standardky na strážce hostující svatyně nevyzrál. Bosňané se sotva začali vzpamatovávat, tak dostali další krutý políček. Tentokrát napřáhl Nani a dělovkou pod břevno znovu nedal Begovičovi šanci zasáhnout - 2:0.

Domácí měli i nadále utkání pod kontrolou a nic nenasvědčovalo tomu, že by se na tom mělo něco změnit. A přece se tak stalo. Po půlhodině hry měl na hlavě snížení Džeko, díky pohotovému zákroku Patricia však balón zaťukal jen na břevno bosenské branky. Balkánský celek začal vyrovnávat hru, zpoza vápna to zkoušel Misimović, Patricio míč ovšem skvělým zákrokem vytěsnil. Na drama ale bylo přece jen zaděláno ve 40. minutě. Lulić trefil hlavou ruku Coentrãa a sudí Stark po krátkém váhání ukázal na penaltový puntík. Tíhu odpovědnosti na sebe vzal zkušený Misimović a střelou do protipohybu Patricia upravil na poločasových 2:1.

I po změně stran se pokračovalo tam, kde se před odchodem do kabin skončilo. Hostující hráči si však žádnou příležitost vypracovat nedokázali, a tak opět udeřilo na druhé straně. Moutinho vyslal parádním pasem do úniku Ronalda, ten si skvěle poradil s vyběhnuvším Begovičem a pohodlně do prázdné brány přidal již svůj druhý zápis v utkání - 3:1. Zmar Balkánců poté nejlépe dokumentoval Lulić, který si nejprve za divoké protesty prohlédl žlutou kartu, vzápětí však středopolař Lazia ještě něco přihodil a sudí Stark neměl slitování, hosté tak museli zápas dohrávat v početním oslabení.

Po hodině hry se Portugalci podobně jako v první půli dožadovali po ruce Papace taktéž penalty, píšťalka německého sudího ale zůstala protentokrát němá. Hned vzápětí centroval Nani, proti zakončení Coentrãa ovšem vytasil další povedený zákrok Begović. Tak ledovou sprchu, jakou vidělo Estádio da Luz v šedesáté páté minutě již tento stánek dlouho nepamatuje. Na Misimovičovu vizitku si počkal Spahić a držel tím pro svůj celek stále naději - 3:2. Svěřenci Safeta Sušiče měli doslova nadosah neskutečný obrat, to však domácí nechtěli připustit, a tak znovu přidali plyn.

To se ukázalo jako správné rozhodnutí. O pár minutek později poslal Ronaldo do šance Postigu, který z vápna upravil jako dnes už poněkolikáté na rozdíl dvou branek - 4:2. Závěr utkání se tak rázem změnil v exhibici. Další standardku si vzal na starost nečekaně Veloso a přesnou střelou k pravé tyči přidal definitivní pojistku - 5:2. Ani to ještě nebylo ze strany domácích všechno, Bosna si musela vypít kalich hořkosti doslova až do dna. Agilní Coentrão ještě stihl odehrát zdánlivě ztracený míč a Postiga osm minut před koncem uzavřel na konečných 6:2.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (477)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele