17. kolo
20.12.2023 21:00 CET
3 : 1
(0:0)

Reportáž

Kylian Mbappé (© AFP)

Mbappé na své narozeniny obdaroval Pařížany dvěma góly. Duel s nováčkem opět svědčil Vitinhovi

PSG porazilo v 17. kole Ligue 1 Méty 3:1 a upevnilo si první příčku v tabulce. Dlouho tápající úřadující mistr ligy se nedokázal i přes jasnou převahu na míči dlouho prosadit. Prokletí zlomil až Vitinha, jenž se v 49. minutě nejlépe zorientoval v pokutovém území a hlavičkou rozvlnil hostující síť. Kreativní Portugalec tak prokázal zálibu v utkáních proti nováčkům, zkraje prosince totiž byl mužem utkání proti Le Havru. Rozdílovou trefu ovšem po jeho asistenci zaznamenal až Kylian Mbappé, který se po hodině hry prosadil perfektní pumelící do pravého horního rohu. Nejlepší střelec soutěže pak své 25. narozeniny oslavil ještě jednou trefou v závěru duelu.

Pařížané si řadou povedených ligových výkonů zajistili setrvání na první příčce i přes vánoční svátky. Nic na tom nezměnila ani nedělní remíza s Lille, kde červenomodří přišli o triumf v úplném závěru. Do Parku princů zavítaly Méty, které v posledních třech zápasech nevstřelily jediný gól a nezískaly žádný bod. Když navíc Les Grenats navštívili stadion PSG naposledy, schytali tam debakl 0:5, na němž se hattrickem podílel Mbappé.

Od prvních minut Pařížané nepouštěli svého soupeře k míči, natožpak na útočnou polovinu. Správný recept na důslednou obranu nováčka soupeře však nedokázal dlouho najít ani hvězdný Mbappé. Ve 24. minutě ojediněle zahrozil Kevin Van Den Kerkhof, jenž utekl pronásledovatelům a přihrál do prostoru před bránu. Zde si málem vstřelil vlastní gól jeden z obránců poté, co hlavičkou trefil vlastní brankovou konstrukci. Hráči PSG si po zbytek poločasu kontrolovali držení míče, ovšem nic kloudného, co by aspoň trochu ohrozilo branku soupeře, nevymysleli.

To napravil hned na začátku druhého poločasu Vitinha, který spravil chuť domácím fanouškům ve 49. minutě, když si našel přesný centr Kang-In Leeho a přesnou hlavičkou vstřelil první branku utkání. Uvolněná atmosféra očividně pomohla oslavenci Mbappému, který si vyloženě užil střelu zpoza vápna z 60. minuty, jež perfektně vymetla pravou šibenici brány a zajistila dvoubrankové vedení. Les Grenats se přece jen dočkali zdramatizování poté, co se v 72. minutě hlavou prosadil kapitán Matthieu Udol. Na konečných 3:1 upravil sedm minut před koncem Mbappé, jenž perfektně přečetl přihrávku soupeře a v souboji jeden na jednoho se nemýlil.

Méty se o překvapení nepostaraly a z Paříže odjely s prázdnou. Oba týmy se vrátí do ligového kolotoče 14. ledna. PSG zamíří do Lens, Les Grenats přivítají Clermont.

Autor: Livesport.cz / Josef Chalupa

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele