16. kolo
17.12.2023 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Jonathan David (© AFP)

PSG v nabitém programu došly síly. Lille zachránil cennou remízu nezvyklý žolík David

Lille nestačilo v 16. kole Ligue 1 na aktuálního lídra tabulky a podlehlo PSG 0:1. Dogy dlouhou dobu držely s Pařížany krok, vše se ale změnilo po hodině hry, kdy hosté získali výhodu v podobě penalty. Pokutový kop bezpečně proměnil Kylian Mbappé, který tak zajistil svému týmu již deváté ligové vítězství v řadě. Na druhé straně tým ze severu Francie poznal přemožitele poprvé od konce září.

Fotbalisté PSG jen o vlásek unikli ostudě v Lize mistrů, kde je k postupu do vyřazovací fáze dotáhl AC Milán, který porazil Newcastle. Pařížanům tak nakonec ke druhému místu stačila remíza v Dortmundu. Do domácí soutěže se tedy vraceli s úsměvem na tváři, k čemuž přispíval i fakt, že v ní osmkrát po sobě zvítězili. Tentokrát je ale čekal velmi složitý úkol, jelikož se jim do cesty postavilo Lille, jež si brousilo zuby na posun mezi nejlepší tři celky.

Úvodní tlak si vzali na starost Pařížané, nepodařilo se jim ale prokombinovat k vážnějšímu ohrožení soupeřovy brány. Možnosti se poté naskytly i na druhé straně a k radosti nechybělo mnoho. Edon Zhegrova se dokázal šikovně uvolnit a dojít si až pro střelu, při snaze zakroutit míč na vzdálenější tyč ovšem minul. Tato šance probudila hosty, když byl povedenou přihrávkou vyslán do úniku Ousmane Dembélé. Rychlonohý Francouz však z úhlu zamířil vedle. Krátce po půlhodině hry vymyslel i on skvělou kolmici, po které pálil Vitinha, ale Lucas Chevalier vytasil důležitý zákrok. PSG nadále drželo míč ve své moci, k dalšímu ohrožení brány Dog nicméně nedošlo.

Ve druhé půli Pařížané drželi míč na kopačkách ještě častěji, nicméně hráči Lille se pouštěli do rychlých protiútoků. Nejnebezpečnějším z Dog byl opět Zhegrova, jenž úspěšně kličkoval proti každému z hostů, který se mu postavil do cesty. Do koncovky však nikdy nedokráčel, a tak se úvodního gólu dočkali hosté, když Lucas Hernández vybojoval pokutový kop. K penaltovému puntíku se postavil Mbappé a s přehledem vymetl levou šibenici. Pár minut před koncem se v dobré střelecké příležitosti ocitl Yusuf Yazici, proti jeho projektilu ale obětavě skočil jeden z obránců, a zachránil tak svůj tým. Domácí v závěru tlačili a vyplatilo se. Po chybě v rozehrávce hostů si šikovně naběhl Adam Ounas, jehož sice brankář vychytal, ale na dorážku Davida zůstal krátký.

Dogy tak dokázaly zaskočit favorita z Paříže a připsaly si cenný bod. Oba týmy se vrátí do akce již 20. prosince. PSG změří síly s Métami, Lille vyzve na souboj Štrasburk.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele