12. kolo
11.11.2023 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Maghnes Akliouche (© AFP)

Sympaticky hrající Le Havre udržel Knížata na uzdě. Grandsir závěr s Monakem neopanoval

Le Havre uhrál ve 12. kole Ligue 1 proti favorizovanému Monaku cenný bod za remízu 0:0. Domácí kousali favorita a pokud by měli více štěstí, mohli slavit i vítězství. Blízko k otevření skóre byl Nabil Alioui, jehož ránu s gólovými parametry na poslední chvíli vychýlila obrana soupeře. Hlavním smolařem se však nakonec stal Samuel Grandsir, jenž v posledních vteřinách zahodil pokutový kop. Nováček přesto kvalitním výkonem navázal na výhru z minulého ligového kola, bodoval již počtvrté v řadě a v tabulce se zařadil už na šestou příčku.

Knížecí klub v předchozím kole napravil zaškobrtnutí s Lille a po výhře nad Brestem uhájil příčky zaručující účast v Lize mistrů. Vysoké postavení hostujícího celku vyplývalo mimo jiné z produktivní ofenzivy, jež dosud nastřílela úctyhodných 25 branek. Velkou zásluhu na tom měli především pětigóloví tahouni Aleksandr Golovin a Wissam Ben Yedder. Potenciální jistotu v útočných řadách minule našel také Le Havre, jenž díky dvěma zásahům Mohameda Baya otočil duel na hřišti Toulouse.

Klub z Normandie dokázal i bez vyložených střeleckých šancí zatápět obrannému valu hostů, a to zejména díky kličkování a průchozím přihrávkám před pokutovým územím, kterého se účastnil hlavně Bayo ve spolupráci s Abdoulayem Tourém. Za vydatné podpory v ochozech drželi domácí s červenobílými krok až do první třetiny zápasu, kdy se první šancí blýskl hostující Ismail Jakobs. Nováček soutěže, přesvědčený o možnosti hrát vyrovnaně i s výše postaveným týmem, poté začal znovu vystrkovat drápy. Střelu Aliouiho, jež naprosto jistě směřovala do brány, vychýlil z trajektorie na poslední chvíli jeden z obránců Monaka.

Alioui řádil i po změně stran, v 53. minutě byl opět kousek od vstřeleného gólu. Tentokrát ale proti němu místo obrany knížecího klubu zakročil brankář Philipp Kohn. O čtyři minuty později už ale došla defenzivě klubu z Azurového pobřeží s nebezpečným raubířem trpělivost a tvrdě ho sestřelila v pokutovém území. Penalta ale z toho nakonec po kontrole videa nebyla. A i když červenobílí dosáhli svého a Alioui byl nucen vystřídat, po zbytek zápasu se už jen dohrávalo. V 86. minutě neproměnil bezprecedentní šanci mladík v barvách Monaka Edan Diop. Hrubou chybou v obraně si ale Knížata uškodila těsně před koncem. Diop fauloval, ale špatně kopnutou penaltu Grandsira zneškodnil senzačně Kohn, který Monaku zachránil bod.

Le Havre tedy překvapil favorita, avšak na vítězství nedosáhl. Po reprezentační pauze se klub z Normandie utká 26. listopadu s Nantes, zatímco Monako o dva dny dříve svede velkou bitvu proti PSG.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele