34. kolo
28.04.2013 14:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Olympique Lyon - AS Saint-Étienne 1:1

Skvělou podívanou si pro fanoušky přichystali odvěcí rivalové z Lyonu a Saint-Étienne, kteří se nakonec po bouřlivém průběhu rozešli spravedlivou remízou 1:1.

Přestože v tak prestižním zápase, jakým je Derby du Rhone, jdou papírové předpoklady stranou, Les Verts zejména v prvním poločase plně reflektovali svoji aktuální výbornou formu. Už samotný fakt, že na Stade Gerland vedli a nakonec alespoň letošní neporazitelnost, ukázal, že tradiční slabina Galtierova týmu - totiž zpackané závěry jinak dobře rozehraných sezon - jako by letos byla ta tam. Boj o Ligu mistrů slibuje být ještě hodně zajímavý.

Kabinu Lyonu už před zápasem zastihla velká rána, když se dlouhodobě zranila letos velmi dobře chytající jednička Rémy Vercoutre; mezi třemi tyčemi ho musel nahradit teprve dvaadvacetiletý odchovanec Anthony Lopes, a šanci předvést své umění dostal už po pěti minutách hry, kdy reflexivně vyrážel ránu Aubameyanga. Šanci připravil centrující Brandao, a právě spolupráce obou útočných hvězd Stéphanois byla dnes - ostatně jak je tomu letos zvykem - důležitým prvkem hry hostů; naneštěstí pro fanoušky v zelených barvách však zahozená úvodní šance jen předznamenala další účinkování gabonského kanonýra.

Lyon se v první půli podle očekávání zkoušel prosadit kombinační hrou, avšak zmateně a nejistě působící obrana poskytovala živnou půdu k nebezpečným brejkům z druhé strany; poprvé toho mohli Les Gones litovat v okamžiku, kdy Cohade po dobré prováhal šanci na finální přihrávku. Platonický tlak domácích došel prvního vyústění až téměř po půlhodině hry, avšak Lisandrova tvrdá hlavička po Grénierově centru pouze nechala vyniknout Ruffierův pověstný reflex.

ASSE jako by si uvědomilo, jak velkou šanci právě dokázalo přežít, a odpovědělo nejlepším možným způsobem - nejlepší asistent ligy Yohan Mollo se ve 29. minutě postavil k rohovému kopu a na bližší tyči našel mladého stopera Kurta Zoumu, který hlavou poslal míč k nehlídané zadní tyči. Gólový úspěch oslavili fanoušci v hostujícím sektoru po svém, a rozhodčí musel dokonce na chvíli přerušit hru - odpálená světlice v ochozech však nakonec průběh zápasu dále nenarušila.

Krátce po vstřelení úvodní branky podruhé selhal Aubameyang, který úplně sám mířil z otočky na vzdálenější tyč, leč minul; lyonští se pokusili odpovědět přesnou distribucí míče do vápna, kde číhal osamocený Briand, ale míč prakticky vůbec netrefil. Hektický fotbal nahoru-dolů vyústil po dalších dvou minutách v Aubameyangovo uvolnění Guilavoguie, jenže ani on - ačkoliv jinak byl na své pozici defenzivního štítu vynikající a zejména díky němu ovládalo ASSE střed pole - Lopesovu bránu netrefil.

Vypadalo to, že ASSE by zahozených šancí v první půli mohlo litovat; hned první minuty po změně stran se však nesly ve stejném duchu, a Aubameyang brzy spálil svoji už třetí gólovku, když i tentokrát minul ze své pozice na pravém křídle vzdálenější tyč Lopesovy brány. Zdá se, že Gaboncovo nikterak neskrývané přání nastupovat na hrotu útoku není úplně neopodstatněné..

Lyon však dokonale zmrazil rozjetého soupeře v 54. minutě, když zničehonic vyrovnal - a jestliže do té doby působila nervózním dojmem spíše domácí obrana, tentokrát povážlivě zaspala defenziva hostů. Gourcuff byl sice v šestnáctce tísněný hned dvěma strážci, přesto však dokázal zpracovat a levačkou vypálit přes padajícího Zoumu mimo Ruffierův dosah.

Následujících 20 minut pak jakoby oba soupeři rezignovali na bránění výsledku, a na hřišti to začalo skutečně vřít - jak po fotbalové, tak po emocionální stránce. Aubameyang nejprve využil své fyzické síly k odstavení Umtitiho a vyzval volného Brandaa, který svoji hlavičku opřel mimo tři tyče; pět minut nato to zahučelo na obou stranách, nejprve obrana ASSE odclonila míč mířící do sítě, poté Zouma pálil hlavou centimetry nad Lopesovo břevno.

20 minut před koncem oba trenéři vystřídali, a dali tak jasně najevo, jaké jsou jejich ambice pro zbytek zápasu - zatímco domácí Rémi Garde stáhnul Malbranquea s Briandem a vyslal na hřiště Lacazetteho a Gomise, hostující Christophe Galtier místo hrota Brandaa nasadil středního záložníka Bodmera. I přes toto zřetelné gesto to však byli Stéphanois, konkrétně (opět) Aubameyang, kdo si připsal další šanci - tentokrát sice pálil po zemi mezi tři tyče, ale Lopes dobře vyběhl a míč schoval pod nohy.

Když v 78. minutě prolétl nebezpečný Grénierův roh šestnáctkou bez povšimnutí, hra se uklidnila a zdálo se, že oba týmy už pouze v poklidu dohrají, smířeni s remízou 1:1. Lyon opět tlačil, jenže obrana ASSE byla pozorná, klidná a domácí k ničemu nepouštěla..

..v nastaveném čase se však uklidňující se tep fanoušků dočkal další šokové terapie. Nejprve svoji finální šanci zápasu zazdil po centru Clerca nešťastný Aubameyang, a krátce poté pak poprvé zaúřadovalo důležité rozhodnutí sudího Duhamela - Aubameyang (kdo jiný?) nastřelil ve vápně ruku jednoho z obránců. Taková byla alespoň interpretace stěžujících si borců v zeleném. Možná kdyby se více soustředili na hru, nepustili by Lyon do ještě jedné obrovské šance doslova v poslední vteřině zápasu - Ruffier se po rohovém kopu vytáhl perfektním zákrokem a vyrazil míč nad břevno.

Konečný výsledek tak ponechal rozdíl mezi oběma kluby na dvou bodech - Lyon je třetí a ztrácí čtyři korálky na Marseille, Saint-Étienne se vrátilo na čtvrté místo o jediný bod nad Lille.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (3)

Přidat komentář
Langi

2-1

Reagovat
smazaný uživatel

dobry duel, priamy suboj o LM, prial by som si vyhru ASSE, ale tu bude aj remiza dobra 2:2

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele