základní skupiny - skupina H, 5. kolo
28.11.2023 18:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Šachtaru (© AFP)

Ceněný bek přidal ofenzivní nadstavbu. Šachtar napravil ligové nezdary a vyrovnal lídry skupiny

Šachtar Doněck zvítězil v pátém kole skupiny H Ligy mistrů nad Antverpami 1:0 a potvrdil, že mu evropské poháry v posledních týdnech chutnají o něco více než domácí soutěž, kde dvakrát po sobě ztratil. Vítěznou trefu obstaral přesnou hlavičkou jeden z nejhodnotnějších artiklů z celého kádru Mykola Matvijenko, a Horníci tak po senzační výhře nad Barcelonou dosáhli v německém azylu na další plný zisk. Díky tomu navíc bodově dotáhli jak katalánského giganta, tak spolulídra tabulky z Porta.

Fotbalisté Šachtaru byli stále v reálném boji o postup do vyřazovací fáze. Od prvního místa je dělily jen tři body, přičemž Barcelonu s Portem čekalo později večer vzájemné utkání. Ukrajinský celek tak potřeboval nutně zvítězit, k čemuž měl velké předpoklady, jelikož se mu do cesty postavily Antverpy. Belgičané byli otloukánkem skupiny, o čemž svědčilo nula získaných bodů a hrozivé skóre 3:14. První vzájemný střet těchto dvou týmů ale nabídl skvělou podívanou, což mohlo být pro fanoušky lákadlem.

Pokud šlo o tvorbu šancí ze hry, v Hamburku toho v úvodu příliš k vidění nebylo. Hráči si tedy museli pomoct standardkami. Ve 12. minutě Oleksandr Zubkov jednu takovou rozehrál k bližší tyči, kam si ideálně naběhl Matvijenko a hlavičkou z hranice malého vápna poslal ukrajinský tým do vedení. Zhruba v polovině úvodního dějství mohli z první povedené akce udeřit také hosté, když po sérii pohledných přihrávek dostal míč na úrovni penalty Michel-Ange Balikwisha, ten však v dobré pozici nemířil ideálně. Krátce před odchodem do šaten byli brance blízko opět hráči v oranžových dresech, z velké blízkosti ale nejprve zaváhal Newerton a následnou dorážku hlavou poslal nad Heorhij Sudakov.

Po změně stran jako by domácí rezignovali na pečlivou kombinaci a začali více využívat střel ze střední vzdálenosti. Jako první to v 56. minutě vyzkoušel těsně za vápnem pokusem na bližší tyč Irakli Azarovi, jeho pumelici ale Jean Butez v bráně Antverp vyškrábl na břevno. Podobná situace se opakovala po hodině hry, jenže i technická rána Tarase Stěpaněnka skončila pouze na horní části brankové konstrukce. Postupem času nicméně začaly hráčům doněckého klubu docházet síly a do hry se čím dál více dostávali také hosté z Belgie. V nastavení z toho dokonce byla velká příležitost Tobyho Alderweirelda, jeho pokus z úhlu ovšem skvělým vyběhnutím zlikvidoval Dmytro Riznyk.

Šachtar tak vybojoval povinné vítězství a stále se drží v boji o postupové příčky. V následujícím kole se 13. prosince střetne s Portem, Antverpy vyzvou ve stejný den Barcelonu.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (8)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat
Bastaron

2:1

Reagovat
John Obi Mikel

4:1

Reagovat
DidusIneptus

Zde už jde jen o EL

Reagovat
DidusIneptus

Antwerpy je smetou 3:0

Reagovat
DidusIneptus

Tenhle debilni zápas kterej nikoho nezajímá dávají do televize

Reagovat
ACSeRw!n

nemas pravdu, ja se budu divat a rad

Reagovat
ACSeRw!n

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele