základní skupiny - skupina H, 2. kolo
04.10.2023 18:45 CET
2 : 3
(2:0)

Reportáž

Oslavující Danylo Sikan (© AFP)

Střet Antverp s evropskou elitou se mění ve zlý sen. Kouzla mladého špílmachra přišla vniveč

Antverpy se v prvním domácím utkání hlavní fáze Ligy mistrů v klubových dějinách ze zisku bodů neradovaly, když ve druhém kole skupiny H prohrály se Šachtarem 2:3. Ústřední postavou úvodní půle byl 18letý záložník Arthur Vermeeren, jenž se dvěma asistencemi zasadil o dvougólové poločasové vedení domácích. Hosté tak byli při historicky sedmém měření sil s belgickým fotbalem blízko k tomu, aby poprvé našli přemožitele, po změně stran však předvedli famózní obrat, na němž se největší měrou podílel autor dvou přesných zásahů Danylo Sikan.

Nula na bodovém kontě a mizerná forma, právě tyto faktory byly spojujícím článkem mezi oběma soupeři. Antverpy vyhlíženou premiéru v hlavní fázi Ligy mistrů nezvládly a v Barceloně prohrály vysoko 0:5, což The Reds zjevně ovlivnilo a v domácí soutěži od té doby uhráli tři bezbrankové remízy. Šachtar v úvodním klání skupiny H prospal první poločas, v němž třikrát inkasoval od Porta, a manko již poté nedokázal dohnat.

Duel celků vedených nizozemskými trenéry začal mnohem lépe pro domácího Marka van Bommela, jehož svěřencům se podařilo rozvlnit síť za zády Dmytra Riznyka už ve třetí minutě. Balon se po ztrátě hostů před vlastním vápnem dostal až k Arbnoru Mujovi, který se efektivně uvolnil v šestnáctce a ranou na zadní tyč zapsal první gól Antverp v historii Ligy mistrů. Na sklonku úvodní čtvrthodiny mohl zvýšit Vincent Janssen, ale jeho dalekonosná střela skončila na tyči. Šachtar se následně herně zvedl, jenže ambice na srovnání uzemnil po půlhodině Michel-Ange Balikwisha. Mladý Belgičan dostal skvělou průnikovou přihrávku od Vermeerena a rychlou střelou překonal zbytečně daleko vyběhnutého Riznyka.

Start druhého poločasu nabídl divákům úplně odlišný příběh než začátek toho prvního. Ve 48. minutě se totiž po velkém sevření obrany červených k dorážce dostal Sikan a přesnou hlavičkou k levé tyči vzkřísil naděje Doněcku na bodový zisk. Hráči mužstva z Beneluxu se po inkasované brance soustředili na defenzivu. Ta ovšem neodolala v 71. minutě, kdy se exekuce přímého kopu ujal zkušený stoper Jaroslav Rakickij a s přispěním teče ve zdi překonal gólmana Jeana Buteze. To ale nebylo ze strany Šachtaru vše. O pouhých pět minut později předvedl velkou minelu Butez, který zastavil míč na hrací ploše jen pro Jehora Nazarynu, jenž ještě našel Sikana a ten střelou do odkryté branky rozhodl o vítězství ukrajinského mistra.

Souboj dvou neúspěšných týmů z prvního kola tak ovládl Šachtar. Ten se v dalším průběhu Ligy mistrů představí 25. října v Barceloně, Antverpy tentýž den přivítají Porto.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (6)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

2:1

Reagovat
Dalibor Sladky

remíza 1:1

Reagovat
fabec1222

Jožka...

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Salfovic

Antverpy už měly v nastavení štěstí dost.

Reagovat
Seydou Doumbia

ale hrozný Caplár

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele