osmifinále - odvety
06.03.2024 21:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Jeden ze zákroků Andrije Lunina v utkání s Lipskem (© AFP)

Velkolepá oslava narozenin se nekonala. Lipsko obdarovalo mdlý Real spálenými šancemi

Lipsko remizovalo v odvetném utkání osmifinále Ligy mistrů s Realem Madrid 1:1, a v soutěži tak končí. Německý tým přitom nebyl daleko od překvapení, jenže sám belgický útočník Loïs Openda zahodil minimálně tři vyložené gólové příležitosti. Los Blancos se většinu duelu pouze bránili, po hodině hry jim ovšem zajistila postup trefa Viníciuse Júniora. Na Brazilcův zásah sice bleskově odpověděl přesně hlavičkující Willi Orbán, ale vyrovnat celkové skóre už Červení býci nestihli a oslavy 122. výročí založení španělskému klubu nepřekazili.

Real vstupoval do odvety s Lipskem po divokém ligovém zážitku. V duelu s Valencií totiž rozhodčí odpískal konec klání v momentě, kdy míč letěl na hlavu Juda Bellinghama, jenž následně skóroval. Místo radosti z gólu ovšem Angličan viděl červenou kartu za protesty. Ta se ale logicky nevztahovala na milionářskou soutěž, kde si Bílý balet chtěl vylepšit náladu postupem, k němuž měl díky trefě z Německa dobře nakročeno.

Ofenzivně se však v první půli prezentovalo prakticky jen Lipsko. Příznivcům Madriďanů pořádně zatrnulo nejprve při úniku Benjamina Šeška, který ovšem zastavil jak brankář Andrij Lunin, tak pomezní sudí s praporkem nad hlavou. Poté hned dvakrát obdržel míč do dobré střelecké pozice Openda, jehož pokusy ale mířily vedle brány. Aktivnější Býci si tak vypracovali první zakončení mezi tři tyče až ve 41. minutě, kdy Lunin vyrazil nad břevno ránu Xaviho Simonse. Záhy měl největší příležitost poločasu ke skórování Openda, jenž odražený balon poslal z první jen do boční sítě.

Belgický útočník zahodil další možnost krátce po změně stran, kdy se dostal za špatně vyběhnutého Lunina. V klíčové fázi své akce si však Openda míč příliš předkopl, čímž dal šanci ukrajinskému gólmanovi napravit chybu. Nervózní Madriďany mohl uklidnit první střelou na bránu Rodrygo, na bližší tyči ale zasáhl Péter Gulácsi. Chvíli nato už nicméně Real skóroval. Bellingham na konci dlouhého sóla ideálně přihrál Viníciusovi Júniorovi, jenž prudkou ranou rozvlnil síť. Býci se však zasloužené trefy dočkali jen o tři minuty později. Orbán, jenž chvíli předtím neuhlídal Brazilce, si našel ve vápně cestu k letícímu centru a hlavičkou jej usměrnil za Luninova záda. Poté mohli bleskový obrat dokonat Šeško nebo Benjamin Henrichs, z dobrých pozic ale poslali balon jen do náruče brankáře. Smůlu Lipska v zakončení korunoval v nastavení Dani Olmo, který pohledným obloučkem orazítkoval břevno.

Bílý balet si tak doma i s trochou štěstí pohlídal náskok z prvního vzájemného střetnutí a zajistil si postup do čtvrtfinále. Svého soupeře se dozví 15. března, kdy proběhne v Nyonu los.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (410)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele