základní skupiny - skupina H, 6. kolo
13.12.2023 21:00 CET
5 : 3
(2:1)

Reportáž

Oslavy hráčů FC Porto (© AFP)

Brazilská spolupráce dovedla Porto do osmifinále. Recept na Šachtar připravil Galeno

Hráči Porta v přímém souboji o postup do osmifinále Ligy mistrů uspěli v šestém kole proti Šachtaru a po vítězství 5:3 si zajistili druhou příčku ve skupině H. Hlavní zásluhu na získaných třech bodech nesl Brazilec Galeno, který si v první půli připsal hned dva přesné zásahy. Svůj příspěvek doplnil po změně stran o dvě nahrávky, včetně té pro Pepeho na rozhodující trefu. Portugalský celek tak oslavil postup do jarní fáze milionářské soutěže. Alespoň malou útěchou pro Šachtar mohlo být celkové třetí místo ve skupině, které mu zajistilo účast v play off Evropské ligy.

Oba celky posbíraly v dosavadním průběhu skupinové fáze shodně po devíti bodech a závěrečné střetnutí mělo rozhodnout o tom, kdo spolu s Barcelonou postoupí do vyřazovací části. Výhodu domácího prostředí mělo Porto, které však zvládlo i venkovní duel hraný v Hamburku a se Šachtarem navíc nikdy neprohrálo. Klub z Doněcku se ale pyšnil dobrou formou, jelikož vyhrál třikrát v řadě a v žádném z těchto utkání neinkasoval.

"Draci" mohli jít již po pár momentech do vedení, hlavičku Mehdi Taremiho ale zastavil pozorný Dmytro Riznyk. Ten v deváté minutě už ovšem neměl nárok na pokus Galena, jenž po přiťuknutí padajícího krajana Evanilsona zakončoval do prázdné brány. Atraktivní úvod potvrdil za hosty jen těsně nad břevno nebezpečně hlavičkující Danylo Sikan.

Obrovské vášně pak mezi hráči Porta vyvolal ve 29. minutě původně neuznaný gól Sikana, který po zásahu videorozhodčího nakonec platil, i přes vehementní protesty domácích. Vedení si Draci ovšem stihli do pauzy vzít zpět, druhý přesný zásah večera si po precizní ráně z hranice šestnáctky připsal Galeno.

Porto si ve druhé půli hlídalo vedení a Horníky nepouštělo k žádnému většímu ohrožení své brány. Po hodině hry se navíc sami Draci dostali do trháku. Galeno v 62. minutě vypíchl míč obránci a přistrčil ho do šance Taremimu, který bombou na přední tyč navýšil vedení. Šachtar se ale nevzdal a dokázal přijít s odpovědí, když si po akci Krtků Stephen Eustaquio nešťastně srazil míč do vlastní sítě.

Dvougólový náskok si ovšem domácí vzali rychle zpátky, po rohovém kopu protlačil míč za brankovou čáru velezkušený kapitán Pepe. Frenetický závěr zápasu nabídl hru nahoru dolů a příležitosti na obou stranách. Za domácí se otevřenou obranu Doněcku ještě povedlo využít Franciscu Conceicaovi, třetí gól ukrajinského týmu pak vstřelil střídající Eguinaldo, který určil finální skóre duelu.

Vítězství a postup do jarní fáze milionářské soutěže si tak zajistilo Porto, které se svého dalšího soupeře dozví 18. prosince, kdy je na programu los. Ve stejný den bude mít o svém sokovi pro předkolo play off Evropské ligy jasno také Šachtar.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele