čtvrtfinále - odvety
18.04.2023 21:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Oslavující Olivier Giroud a Rafael Leao (© AFP)

Italská bitva pro AC Milán, k postupu do semifinále Ligy mistrů mu stačila v Neapoli plichta

Neapol hraje oproti AC Milán v Serii A prim. Ve čtvrtfinále Ligy mistrů ovšem narazila, její soupeř po úvodním vítězství získal v Kampánii remízu a také semifinále milionářské soutěže, v němž vyzve někoho z dvojice Benfica nebo Inter. Hosty směroval k postupu v závěru první půle Olivier Giroud, domácí se dočkali srovnání díky Victorovi Osimhenovi, ale příliš pozdě.

Úterní duel na stadionu Diega Armanda Maradony přinesl nesmírně dramatický průběh a také mnoho zajímavých momentů. Domácí poprvé zahrozili po necelých pěti odehraných minutách, kdy se postavil k přímému volnému kopu ze střední distance Mário Rui, ale branku milánského celku o něco minul. Hosté se z ničeho nic mohli dostat do vedení přesně v polovině úvodního dějství.

Právě portugalský obránce Mário Rui totiž ve vlastní šestnáctce zbytečně atakoval svého krajana Rafaela Leãa a polský rozhodčí Marciniak bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se odhodlal francouzský kanonýr Olivier Giroud a selhal, protože svou střelu neumístil přímo k tyči a brankář Meret odvrátil balón do strany ke svým spoluhráčům. Giroud mohl napravit toto zaváhání ve 28. minutě, jenomže tentokráte ze středu šestnáctky nepropálil Mereta.

SSC potkala velmi nepříjemná zpráva za dalších šest minut, kvůli zdravotním problémům totiž musela z trávníku odstoupit dvojice Mário Rui - Matteo Politano a hra vedoucího celku Serie A se výrazně zpomalila. Domácí se dožadovali odpískání pokutového kopu zhruba deset minut před přestávkou, když Rafael Leão podrazil Lozana a míč odvrátil na roh, ale Marciniak i přes zásah VAR na penaltový puntík neukázal.

AC se přiblížilo k vytouženému postupu do semifinále ve 43. minutě. Neapol ztratila balón na vlastní polovině, vzápětí ho převzal nejlepší muž na trávníku Rafael Leão a po úchvatném sólu přes tři protihráče ho předložil před poloprázdnou branku právě pro Girouda, jenž se pohotově trefil do levého spodního růžku. V nastaveném čase odpověděl na druhé straně Victor Osimhen, avšak ten si při zpracování evidentně pomohl rukou a jeho trefa tedy nemohla být uznána.

Ihned po změně stran stanul ve velké možnosti smolař Chviča Kvaracchelija, nicméně po hezké individuální akci proletěla jeho rána z mírného úhlu těsně nad břevnem. Domácí v následujícím průběhu marně ostřelovali branku soupeře a gólman Maignan nemusel výrazněji zasahovat. Právě hostující strážce se stal hrdinou milánského týmu v 82. minutě, jelikož chytil nařízenou penaltu po jasné ruce Tomoriho ve vlastní šestnáctce.

Vyrovnáním pohrdl již zmiňovaný Kvaracchelija, neboť Maignan vystihl směr jeho přízemního projektilu a míč famózně odvrátil do zámezí. Neapol sice dokázala vyrovnat ve třetí nastavené minutě díky přesně hlavičce Osimhena k pravé konstrukci, jenomže na nic dalšího už jí prakticky nezbyl žádný čas.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (313)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele