osmifinále - odvety
08.03.2017 20:45 CET
6 : 1
(2:0)

Reportáž

Barcelona dokonala zázračný obrat a po výhře 6:1 postupuje

Před odvetným zápasem s PSG prohlásil barcelonský trenér Luis Enrique následující: "Když nám někdo dokáže vstřelit čtyři góly, zvládneme jich dát i šest." A tato slova se nakonec stala skutečností. Ještě po 87 minutách přitom na Camp Nou platilo skóre 3:1 a Barcelona musela kvůli pohárové matematice zvítězit o pět branek. Potom se však v rychlém sledu dvakrát trefil Neymar a v poslední páté minutě nastavení dokonal neuvěřitelný obrat na 6:1 Sergi Roberto.

K posílení naděje na provedení velké fotbalové loupeže potřebovala Barcelona vstřelit brzký gól a přesně to se katalánskému gigantovi povedlo. Hned po dvou minutách způsobil Rafinhův centr v obraně PSG chaos, v němž se Luisi Suárezovi povedlo zasáhnout míč před vybíhajícím Kevinem Trappem a jeho šikovnou hlavičku pod břevno zvládli bránící hráči odkopnout až poté, co už míč přešel přes brankovou čáru.

Už tak rozbouřené tribuny Camp Nou začaly pulzovat ještě více a ve strhující atmosféře se Barcelona hnala za druhým gólem. V osmnácté minutě zdálky napřáhl Neymar a krásnou křižnou ranou minul vzdálenější tyč jen o několik decimetrů. Hosté se ovšem po zmatečném vstupu do zápasu dokázali oklepat, a kromě ustálení obranného bloku se místy začali sami hrnout kupředu, neboť gól PSG vstřelený na hřišti soupeře by Barcelonu přinutil k zajištění postupu skórovat hned šestkrát.

Barcelonští měli přesto i nadále více ze hry a pět minut před koncem první půle se jim soupeřovo sebevědomí povedlo nahlodat zase o kousek více. Zdánlivě nepřesný Suárezův oblouček na nabíhajícího Iniestu totiž kapitán Barcelony dokázal ještě stihnout na hrací ploše a chytrou improvizovanou patičkou poslal míč do ohně, kde si jej ve snaze o odkop srazil do vlastní sítě Layvin Kurzawa. Poločasové skóre 2:0 tak slibovalo ještě velké drama.

Ať už o přestávce pověděl svým hráčům Unai Emery cokoli, vstup do druhé půle jim unikl naprosto stejně jako v případě té první. Ještě neuplynuly ani tři minuty a Thomas Meunier se v pádu nešikovně připletl pod nohy Neymara, který u rozhodčího Aytekina okamžitě reklamoval pokutový kop. Německý sudí sice zprvu zůstal neoblomný, avšak na radu brankového kolegy své rozhodnutí změnil a dal tak domácím ideální příležitost posunout se o další krok k dorovnání čtyřbrankového manka. Lionel Messi pod vysokým tlakem obstál a tvrdou ranou nedal Trappovi šanci - 3:0.

Jen pár minut nato měli hosté velmi blízko ke zchlazení bouřlivé atmosféry, když Edinson Cavani dokázal předskočit Mascherana a dostal se k Meunierově centru na přední tyč jako první. Jeho teč špičkou kopačky však k úlevě barcelonských příznivců skončila jen na tyči. Uruguayský forvard se ale neproměněnou šancí nenechal rozhodit a krátce po hodině hry se přece jen prosadil. Svůj dřívější vlastenec v tu chvíli odčinil Layvin Kurzawa, který Cavanimu sklepl hlavou dlouhý nákop do šestnáctky, a nejlepší střelec PSG tvrdou ranou bez přípravy propálil vše, co mu stálo v cestě.

Barcelonští tak rázem místo jednoho gólu na vynucení prodloužení potřebovali skórovat hned třikrát. Doposud tápající hosté navíc znovu nabrali sebevědomí, a dokonce mohli zásluhou aktivního Cavaniho skórovat i podruhé, ovšem tentokrát se skvělým zákrokem nohou vytáhl brankář Ter Stegen.

Když pak v dalším samostatném úniku do otevřené obrany selhal v zakončení střídající Ángel Di María, dokázala ještě Barcelona zaplněný stadion znovu vyburcovat. Dvě minuty před vypršením základní hrací doby totiž překrásnou ranou skóroval Neymar, jehož kroucený přímý kop zapadl přesně do horního růžku, a v minutě devadesáté brazilský forvard proměnil i pokutový kop, nařízený za zákrok Marquinhose na unikajícího Suáreze.

Stav 5:1 však stále posouval dále PSG a následovalo tak hektické nastavení, které v poslední páté minutě přineslo historický zvrat. Na Neymarův dloubnutý míč do šestnáctky totiž dokázal dosáhnout střídající Sergi Roberto a poslal celý Camp Nou do extáze.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (3445)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele