semifinále - 1. zápasy
03.05.2017 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Juventus vyloupil Monaco dvěma góly Higuaína

Juventus Turín dokázal v Monaku vstřelit dvě branky a ani jednou neinkasoval. Domácí celek nepodal zcela ideální výkon, třebaže snahu mu upřít nelze. Nakonec však rozhodl menší počet chyb a zkušenost na straně Staré dámy. Ta může oslavovat dvoubrankového hrdinu Gonzala Higuaína.

Monaco vyznává hodně ofenzivní a pro diváky atraktivní styl, který však měl dnes večer poznat silného soupeře. Knížecí klub totiž vyzval Juventus Turín, který se naopak pyšní obranou prostupnou asi jako Leónidova armáda ze soutěsky u Thermopyl. Monaco přesto toužilo v pokračování své pohádky a doufalo, že najde cestu skrz legendu jménem Gianluigi Buffon.

Italský veterán byl ale jen jedním z hvězdných jmen, která se v dresu Staré dámy dostala na trávník. Těmi dalšími byli například Dybala, Higuaín, Pjanić, Chiellini, Bonucci nebo Dani Alves. Ani Monaco ale netrpí nedostatkem talentu či jmen, která se učí celá Evropa. Dnes dostali šanci Fabinho, Glik, Jemerson, Bakayoko, Lemar nebo Dirar, v útoku nastoupilo smrtící duo Mbappé - Falcao.

Juventus hodlal ukázat, že není jen defenzivně laděným celkem, který betonuje a betonuje až do závěru utkání. Od prvních minut měl míč pod svou kontrolou a využíval oken v obraně domácích. Obránce Dani Alves však s centrem neuspěl, Mandžukić o pár minut později také ne. K hlavičce se těsně nedostal ani Gonzalo Higuaín. Na druhé straně naopak nadcházela chvíle Kilyana Mbappého.

Mladý hrot ne nepodobný Thierrymu Henrymu nejprve pálil do míst, kde byl připraven Gianluigi Buffon. Následně musela být brankářská ikona starší generace u tyče opět velmi brzy, aby zneškodnila ránu stejného záškodníka. A třetí velkou šanci Monaka si připsal veterán Radamel Falcao, jehož hlavička však cíl o pár centimetrů nenašla.

První poločas nabízel celkem očekávaný obrázek, kdy na jedné straně Monaco tlačilo a hrálo velmi rychlý fotbal, aby na druhé straně defenzivně bezchybný Juventus čekal na své šance. A dočkal se. Neohrabaný tlouštík, který skóruje jen proti slabším. I takové poznámky létaly na stranu Gonzala Higuaína. Argentinský kanonýr ale dnes ukázal, že stále patří mezi nejlepší útočníky.

Krásný pas patičkou ve vzduchu posunul Paulo Dybala do běhu Gonzalu Higuaínovi, který nahrál do volného prostoru sprintujícímu Danimu Alvesovi. Ten postupoval sám proti třem, takže volil ve vhodnou dobu nahrávku zpět. Do druhé vlny už si tou dobou naběhl právě hbitý Gonzalo Higuaín a střelou k tyči překonal brankáře Subašiće - 1:0.

Stará dáma od té doby pookřála a Monaco se muselo o to víc snažit. Do konce první půle se ale nedokázalo dostat do žádné větší šance a Juventus odcházel do kabin mnohem spokojenější. Hned do druhé půle ale domácí vlétli. Mbappé se dokázal dostat velmi snadno přes Barzagliho i Pjaniće a po několika kličkách zvolil přízemní pas, který s vypětím sil odvrátil Chiellini.

Tým trenéra Leonarda Jardima mohl srovnat ve chvíli, kdy Juventus v podstatě daroval míč soupeři. Po krátké mezihře vyslal Bernardo Silva do uličky Radamela Falcaa, kterého však vychytal pozorný brankář Buffon! Někdejší manžel Aleny Šeredové si poradil také s dalším náběhem mladíka Mbappého, ze kterého se stával nejčastější návštěvník pokutového území Bianconeri.

Deset minut po změně obral Claudio Marchisio o balon Sidibého, jenže jeho tvrdou ránu Subašić vyrazil. Ani brankář Monaka už ale nestačil na další skvělý tah Juventusu. Domácí opět chybovali pod tlakem ze strany Italů a následně neubránili citlivý centr Daniho Alvese. Jeho adresátem byl opět Argentinec Gonzalo Higuaín, který si naběhl do vápna a ve skluzu překonal brankáře Subašiće - 2:0.

Matný herní projev zejména v ofenzívě se snažilo pozvednout střídající duo Moutinho a Germain, jenže ani oni se delší čas nemohli dostat do šance. A když se po standardní situaci Monaka trefil hlavou střídající Germain jen do míst, kam výtečný Buffon dosáhl, skóre se už neměnilo. Monaco bude muset v Turíně pořádně zabrat.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (903)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele