základní skupiny - skupina E, 3. kolo
20.10.2015 20:45 CET
4 : 4
(2:2)

Reportáž

Osmibrankové drama v Leverkusenu vítěze nepřineslo

Dramatický duel mezi domácím Bayerem Leverkusen a hosty z Věčného města nabídl osm branek, ale nakonec se body přeci jen dělily. Utkání plné zvratů i branek je pro oba týmy mírným zklamáním.

Domácí nastoupili podle očekávání se čtyřčlennou obranou, do níž se postavili Donati, Tah, Papadopoulos a Wendell. S kapitánskou páskou řídil záložní řadu domácích Toprak, vedle něj se objevili Bellarabi, Calhanoglu a Kampl. Jediným útočníkem Bayeru byl Javier Hernandez.

Brankáře Szczesného bránili Torosidis, Manolas, Rüdiger a Digne, ve čtyřčlenné záloze nastoupili Florenzi, Nainggolan, De Rossi a Pjanić, kteří servírovali míče duu Salah a Gervinho. Edin Džeko začal jen z lavičky.

Hned první minuty naznačily, že domácí se svého soka vůbec nebojí a budou s ním podle toho jednat. Tečovanou střelu ještě AS přežilo, ale z následujícího útoku už poprvé inkasovalo. Večer, který naznačoval podobnou tragédii jako první půle proti BATE Borisov, začal Hernandez. Po průniku Calhanoglua totiž Torosidis zasáhl míč rukou a sudí Viktor Kassai po chvilce váhání pískal penaltu - 1:0 pro Bayer.

AS bylo v šoku a dlouho nevědělo, jak se vyrovnat s tlakem domácích. Spoléhalo se proto na dlouhé míče na dvojici rychlíků Gervinha nebo Salaha. Tyto snahy však postrádaly přesnost a kreativitu. Až díky chybě obrany před brankářem Lenem se dostal k míči Gervinho, který jej ještě posouval doprava. Po zpětné nahrávce na Nainggolana pálil Belgičan jen do Lena.

Hororový úvod pro Vlky pokračoval. Po ztrátě míče nedohnal Daniele De Rossi Chicharita Hernandeze, ten nahrál zpět na Calhanoglua a naběhl si do vápna. Jeho pohyb nikdo z přítomných obránců AS nezachytil a někdejší hráč Manchesteru United byl před Szczesnym sám. Poprvé jej polský brankář vychytal, na druhou střelu už neměl nárok.

Zoufalství AS se prohlubovalo a chabý herecký výkon Radjy Nainggolana byl po právu odměněn žlutou kartou. Alespoň nějakou šanci dal svému týmu správný kapitán Daniele De Rossi. Zkušený záložník v poslední době slaví jubilea brankou, což ukázal i dnes. Míč k němu propadl, De Rossi jej zpracoval a prostřelil brankáře Lena - 2:1.

Opět to ale mohlo být o dvě branky, protože Rüdiger se nechal přetlačit a následně brankář Szczesny podběhl ostrý centr. Chicharito Hernandez však hattrick zatím nezkompletoval, protože mířil nad! Ani další snahu AS o pokutový kop Kassai nevyslyšel, když Gervinho upadl ve sprintu po kontaktu s Papadopoulosem!

Přesto se AS nevzdalo a začalo hrát. Výsledek byla standardní situace a u ní Miralem Pjanić. To i fanoušci Bayeru věděli, že z toho bude nebezpečí. A měli pravdu, protože Pjanić našel skvělým pasem Daniela De Rossiho, který kolenem srovnal!

Druhá půle slibovala rovněž mnoho skvělých momentů, přeci jen bylo v sázce mnoho. Po další standardní situaci málem hostům pomohl jejich krajan Giulio Donati, který tečoval Pjanićův centr tak, že Leno musel předvést skvělý zákrok, aby míč vyrazil. Pět minut poté se opět ukázal Gervinho v celé své kráse. Prošel sice přes tři hráče až do zakončení, ale pak míč napálil jen do brankáře Lena!

Po sporném pádu Nainggolana před vápnem Bayeru se opět domácí museli třást, protože k míči se postavil vyhlášený čarostřelec Miralem Pjanić. Nakročil a předvedl to, co umí nejlépe - krásnou ranou poslal míč přesně k tyči a Leno se jen ohlédl!

Pjanić se pomalu stává nepostradatelným hráčem a lídrem týmu, který umí rozhodovat utkání. Na tahu byli svěřenci trenéra Schmidta a bylo jasně vidět, že vzdát to ještě nehodlají. Dvacet minut před koncem utkání se do obrovské šance dostal Alessandro Florenzi, který z úhlu nastřelil Lena a od něj se míč snášel k Falquému. Ten však hlavičkou trefil jen břevno!

Mnohem lepší zakončení však Iago Falqué zvolil o chvíli později. Miralem Pjanić ve středu pole vybojoval míč a předložil jej do běhu Gervinho. Ten si poradil s Tahem a naservíroval balon před bránu na osamoceného Falquého. Někdejší hráč Janova už minout nemohl - 4:2 pro AS.

Od té doby se domácí Bayer snažil všemožně docílit vstřelení alespoň kontaktní branky. Dlouho se mu to však nedařilo. Až šest minut před koncem se nikým neatakovaný záložník Kevin Kampl rozhodl pro střelu a míč napálil krásně k tyči! Szczesny plachtil vzduchem zbytečně a schylovalo se k dramatu.

Nervózní závěr se nakonec stal AS osudným. Tým, který ještě deset minut před koncem vedl o dvě branky, v obraně vyhořel. Tři minuty před koncem utkání totiž vstřelil vyrovnávací branku střídající Mehmedi. Hosté opět potvrdili, že jim v závěru docházejí síly a nakonec je to stálo pohodlnou výhru.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (314)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele