základní skupiny - skupina D, 3. kolo
22.10.2014 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Arsenal těsně před koncem otočil zápas na půdě Anderlechtu

Ani tentokrát bruselský Anderlecht neukončil svou sérii jedenácti zápasů Ligy mistrů bez vítězství, přestože ještě dvě minuty před koncem zaslouženě vedl nad Arsenalem 1:0. Dva nečekané zásahy z kopaček Gibbse a Podolského se však postaraly o to, aby Gunners navzdory mizernému výkonu potvrdili roli favorita a zvítězili 2:1.

Hned ve třetí minutě Arsenal naznačil svůj ohromný útočný potenciál, když Alexis u pravé postranní čáry oklamal přešlapovačkami soupeře a přízemním centrem vytvořil skvělou šanci pro Santiho Cazorlu. Španělský tvůrce hry však skákající míč nezkrotil a poslal jej výrazně mimo branku . Deset minut nato Cazorla neuspěl ani z přímého kopu a první čtvrthodinu po dalším dobrém průniku Alexise ze slibné pozice přestřelil hlavičkující Welbeck.

I ve zbytku první půle sice Arsenal ovládal hru, ovšem obrana Anderlechtu jeho postupné útoky bez větších potíží odrážela a zakládala svým útočníkům nadějné protiútoky. Finální fáze však Belgičanům vůbec nevycházela. Nemohoucnost obou ofenziv převládala po celý první poločas, a tak nebylo žádným překvapením, že do šaten hráči odcházeli za bezbrankového stavu. Diváci na stadionu do té doby neviděli jedinou přesnou střelu na bránu...

Druhý poločas přinesl vzruch hned v osmačtyřicáté minutě. Nebezpečnou střelu Conteho z hloubi šestnáctky však obrana Arsenalu stihla zablokovat na roh. A hned minutu nato došlo na první opravdové ohrožení branky, když z přímého kopu sám před brankou domácích hlavičkoval Alexis. Trefil však pouze střed branky a rukavice brankáře Prota. A Alexis i nadále zůstával u všeho podstatného, co Arsenal vepředu nabídl. Tentokrát v šestapadesáté minutě nabídl slibnou střeleckou pozici Ramseymu, jenže velšský záložník zamířil dobré dva metry vedle pravé tyče.

Dvě minuty před uplynutím hodiny hry si první zákrok připsal i Emiliano Martínez, když pohodlně sbalil do náruče chabou střelu Conteho. Na druhé straně zase ze samostatného úniku pálil Cazorla, ale na Silvia Prota si nepřišel. A tak přišel trest. Povedená kombinace Anderlechtu přivedla Dennise Praeta na pravý kraj šestnáctky Arsenalu, odkud poslal do vápna nebezpečný centr přímo na hlavu Andyho Najara. Jednadvacetiletý hráč do Martínezova protipohybu zkušeně zavěsil a rázem bylo v Bruselu živo.

Anderlecht po úvodní brance viditelně ožil a místo tlaku Arsenalu to byli právě Belgičané, kdo nadále kontroloval hru a nebál se útočit ve více hráčích. Z jednoho takového málem po dobré práci aktivního Praeta přidal druhou branku Anthony van den Borre, jenže ke štěstí hostů trefil z několika metrů pouze spojnici branky. Na druhé straně z přímého kopu skvěle přestřelil zeď Alexis, jenže míč nakonec poslal do boční sítě, zatímco Proto jen vestoje přihlížel.

I v poslední desetiminutovce se sice množily dříve chybějící střelecké pokusy, ovšem z velké části překvapivě na straně Anderlechtu. Emiliano Martínez byl v hektickém závěru ve větší permanenci, než možná sám čekal. Domácí fanoušci si dokonce v sedmaosmdesáté minutě mohli dovolit vyvolávat každou přihrávku svých miláčků, až v takové pohodě lídr belgické ligy utkání dohrával. A přesto se výhry, ba ani remízy nedočkal.

Pouhou minutu před vypršením základní hrací doby totiž Alexis rozjel akci kolmicí na Chamberse, jenž poslal do vápna prudký centr, který na zadní tyči uklidil z voleje Gibbs a vyrovnal na 1:1 . Zaskočený Anderlecht pak definitivně v první minutě nastavení dorazil střídající Podolski, jemuž gólovku v hloubi pokutového území nezaložil nikdo jiný než Alexis Sánchez, z pohledu Arsenalu jednoznačný muž zápasu. Německý reprezentant se zakončením po svém stylu neotálel a prudkou ranou pod břevno vystřelil Kanonýrům vítězství, které si snad ani nezasloužili.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (559)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele