osmifinále - 1. zápasy
17.02.2015 20:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Jedna střela, jeden gól. Chelsea uhrála v Paříži remízu 1:1

Zhruba pro tohle si José Mourinho do Paříže přijel. V prvním poločase se ještě Chelsea do utkání aktivně zapojila a Ivanovićův gól byl třešničkou takticky zvládnuté bitvy. Po změně stran už ale zalezla na svoji polovinu a v ofenzivě si i vinou nulového výkonu Diega Costy nevytvořila vůbec nic. Za celý zápas vystřelila na branku právě jednou - a to ji nakonec stačilo na remízu 1:1, která ji do odvety dává dobrou výchozí pozici.

Kolika kádru PSG se nakonec na základní sestavě domácích neprojevila, mimo hru byli "jen" Motta, Cabaye, Aurier a Lucas. Marquinhos i Matuidi se stihli zotavit, a trenér Blanc tak měl k dispozici osvědčenou osu. José Mourinho svou Chelsea nakonec postavil defenzivněji, Ramires začal místo Oscara v rozestavení 4-3-3.

Na míči byla v počátcích zápasu překvapivě častěji Chelsea, ale (jako obvykle ve velkých zápasech) ze svého potenciálu nic nevytvořila. Pasivní byli ale i domácí, kteří hrozili prakticky jen z brejků a z náhodných centrovaných míčů. Dvakrát musel Courtois zasahovat po hlavičkách Matuidiho a Ibrahimoviće.

Obě mužstva se o balón v moci soupeře zajímaly jen a pouze na vlastní polovině. Vysoký presink byl k vidění jen naprosto výjimečně. Jednu s výjimek udělala po vlastní ztrátě Chelsea v pětadvacáté minutě a resultoval z toho zisk míče a nebezpečný pas do vápna od Hazarda. Sirigu si s ním však tygřím skokem poradil.

Přestože byla Chelsea aktivnější (až 55 % držení míče), Sirigu si do konce poločasu aktivně sáhl na balon jen jednou - po přímém kopu Fábregase vyboxoval míč do bezpečí. Závěrečných 10, 15 minut úvodního dějství však nabídlo alespoň částečně pohlednou podívanou. Obrovskou šanci si přichystali domácí i hosté, ale zužitkovali ji pouze hráči Chelsea.

Rohový kop Lavezziho si našel Cavani a Courtois musel hodně rychle na bližší tyč, aby zabránil nebezpečí. Za dvě minuty pak i Londýňané měli standardku, po níž zůstali poblíž vápna Terry, Cahill a Ivanović. Po této ose vyšperkované precizní patičkou Garyho Cahille se míč dostal k posledně jmenovanému, jenž hlavou překonal Sirigua - 0:1. Od roku 2009 to byl pro Branislava Ivanoviće sedmý gól v Lize mistrů - nejvíce ze všech obránců v soutěži.

Pařížané měl po Matićově faulu na Verrattiho ještě možnost vyrovnat, ale Ibrahimović přímým kopem z necelých 20 metrů neuspěl, byť mu David Luiz přemazal značku kopu. Jen devět minut po změně stran však PSG stačilo k vyrovnání. Chelsea nastoupila do druhého dějství příliš bojácně a byla potrestána - Matuidiho centr téměř od rohového praporku přelétl Cahilla a Edinson Cavani jej trknul do sítě - 1:1.

Vyrovnání nakoplo především ochozy Parku princů, který hnal své oblíbence za druhým gólem. Domácí byli psychicky nahoře a následující minuty si s Chelsea naprosto pohrávali. Velmi blízko otočení výsledku byla dvojice Ibrahimović - Lavezzi; prvního skvěle vychytal Courtois, druhého na brankové čáře Azpilicueta i s pomocí Terryho teče.

Po změně stran patři zápas jednoznačně Paris Saint-Germain a nebezpečí formou centrovaných míčů Pařížanů pokračovalo i po hodině hry; Lavezziho pobídku tečoval Luiz a Courtois raději lízl míč na roh. V závěru zápasu se belgický brankář zapotil ještě několikrát - nejvíce v samotném závěru, kdy musel vyrážet Ibrahimoviću hlavičku po centru Maxwella.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1425)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele