osmifinále - 1. zápasy
24.02.2015 20:45 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Suárez rozhodl. Barcelona vyhrála v Manchesteru 2:1

Odvážný a odhodlaný výkon Manchesteru City ve druhém dějství vyšel nazbyt. První půli totiž domácí odehráli naprosto hanebně, dostali od Barcelony a Suáreze dvě branky, které po přestávce dokázali stáhnout jen z půlky. Agüerovo korigování na konečných 1:2 neznamená do odvety ve Španělsku prakticky nic. Prohra o gól je sice do odvety příjemnější než dvougólová, Citizens ale tak jako tak musí v Barceloně dvakrát skórovat...

Úvodní duel ostře sledované konfrontace anglického a španělského fotbalu ukázal Albionu dokonalé zrcadlo a tvrdou realitu; totiž že kromě Chelsea není žádný celek Premier League schopen držet s evropskou elitou krok - a to především po taktické stránce. Jiný ostrovní celek než Blues prolomil brány čtvrtfinále Ligy mistrů před dlouhými čtyřmi roky.

Manuel Pellegrini se už před utkání kasal, že dnešní zápas pojme o mnoho odvážněji. Tak i splnil, když místo silného středu nasadil do základní sestavy dva útočníky. Jak se ovšem v dalších minutách ukázalo, už tento moment byl úvodním spouštěcím mechanismem výhry Barcelony.

Jen prvních deset minut anglický mistr na neoblíbeného soupeře stačil. Vyrovnanou hru ověnčil aktivní Agüero, který vybojoval přímý kop z nějakých 20 metrů pro Milnera. Jeho rána však skončila v hradbě těl před bránou, a pak už začal pracovat nesmírně silný ofenzivní stroj Barcelony, jenž systematicky promazával příšerně hrající Kompany.

Všichni z hvězdného tria Neymar - Messi - Suárez se chopili slova. Nejprve brazilský kouzelník snadno ošálil Zabaletu a jeho práci nevyužil Messi. Po nepochopitelném selhání Fernanda uháněl na branku zase Suárez a i díky Demichelisově přiťuknutí mohl nadvakrát zakončit - jenže mimo tři tyče.

Po čtvrthodině hry už ale nejlepší hráč minulé sezóny v Premier League dokázal Joea Harta propálit. Messiho centr do vápna "sklepl" hlavou Suárezovi Kompany a uruguayský forvard dokonale pohotovým švihem otevřel skóre - 0:1.

Luis Suárez pokračoval ve své střelecké show i posléze, byť první další šanci spálil. Měl možnost na Harta postupoval úplně sám, ale anglická jednička jeho pokus včasným vyběhnutím zhatila. Po půlhodině hry už ale druhá branka padla, když Messi úžasně protancoval před vápno, předal Albovi a ten krásně našel místo, kde bůhvíproč chyběl Kompany. Suárez i přes tlak zoufale zaskakujícího Demichelise zvýšil na 2:0 pro Barcelonu.

Ani to ovšem nebylo ze strany parádně hrajících Katalánců všechno. Manchester City působil v prvním dějství skutečně v roli sparing partnera, když díky lenosti útočníků směrem dozadu většinu času Barca útočila v přečíslení. Neymarovi tak po přehození Harta zkazil radost až Zabaleta, Alves díky dalšímu nedorozumění domácích obloučkem rozezněl břevno. Jedinou střelu City na branku zaznamenal až v závěru dějství Samir Nasri.

Očekávanou změnu v sestavě do druhého poločasu Pellegrini neudělal, Man City přesto na Barcelonu vlétlo ve velkém stylu. Během prvních čtyř minut hlavičkoval těsně vedle Džeko, Nasriho velká šance skončila kořistí blokujícího Mascherana, aby pak největší dosavadní šanci Angličanů v zápase trestuhodně spálil opět Edin Džeko. Prodloužený míč od Kompanyho poslal osamocený Bosňan hlavou z pěti metrů přímo do Ter Stegenovy náruče.

Domácí se nakonec dočkali i zaslouženého snížení, když Clichy skvěle získal míč na Messim a Silvovo geniální sklepnutí zakončil hbitý Sergio Agüero - 1:2. Gaël Clichy ovšem za několik minut naopak jakékoli naděje svému týmu sebral, když za faul na Alvese uviděl druhou žlutou kartu. Sérii zajímavých momentů ukončila herecká etuda Jordiho Alby, jenž se opovrženíhodným způsobem pokoušel vydolovat penaltu na skvěle a čistě bránícím Zabaletovi.

Barcelona byla ve druhé půli slabší a pasivnější, zato však hrozila z brejků. Obvykle ovšem končily ofsajdem, stejně jako v poslední minutě, kdy Messi přišel díky půl metru o třetí a definitivní branku. Tu nakonec Argentinec nevsítil ani v nastavení z penalty, kterou sám vybojoval po faulu tentokrát faulujícího Zabalety. I přesto jdou Španělé do domácí odvety v poměrně pohodlné a luxusní pozici.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1886)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele