osmifinále - odvety
18.03.2015 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Barcelona zvítězila i doma a postupuje

Fotbalová Anglie má v letošním ročníku Ligy mistrů definitivně dohráno. Její poslední zástupce Manchester City totiž nestačil na Barcelonu a po prohře 0:1 v milionářské soutěži končí. Skóre přitom mohlo být mnohem jednoznačnější ve prospěch katalánského velkoklubu, nebýt heroického výkonu brankáře Harta.

O jediný gól zápasu se postaral chorvatský záložník Ivan Rakitić, jenž pojistil venkovní vítězství barcelonských 2:1 z prvního zápasu. City sice po změně stran srdnatě bojovali, ale srazilo je zaváhání Sergia Agüera, jenž si z pokutového kopu vylámal zuby na brankáři Marc-Andrému ter Stegenovi. Konečné skóre jim však spíše lichotilo, domácí mohli svým koncertem gólových šancí skórovat mnohem častěji. Zvláště Lionel Messi byl obzvláště při chuti a s hostující obranou si chvílemi dělal, co se mu jen zamanulo.

Za vše asi z pohledu Citizens hovoří fakt, že jejich jednoznačně nejlepší hráč byl gólman Joe Hart, jenž během večera předvedl hned deset zákroků, z nichž byla celá řada přímo brilantních. Na postupové šance to však ani náznakem nestačilo, a tak je trenér Manuel Pellegrini opět o kousek blíže možnému odvolání z funkce. Na obranu čilského kouče je však nutno dodat, že takto dobrou Barcelonu by zkrotil jen málokdo.

Hned od samotného začátku utkání nebylo pochyb o tom, kdo bude určovat ráz hry. Po Kompanyho chybě, vynucené dobrou prací Daniho Alvese, brzy Neymar napálil brankovou konstrukci. Pak se ke slovu opakovaně dostával Messi, jenž spolu se spoluhráči motal obraně hostí hlavu znovu a znovu, až se museli uchýlit k celé řadě faulů. Nebylo divu, že za prvních pětatřicet minut uviděla od rozhodčího žlutý kartonek hned čtveřice hráčů Citizens. Samir Nasri navíc ještě mohl být rád, že za svůj zákrok na Neymara unikl kartě červené.

První, a nakonec překvapivě jediný gól padl v jednatřicáté minutě. Messi dostal perfektním centrem do šance Rakitiće, jenž si míč v hloubi pokutového území příkladně zpracoval na hrudi a bez váhání přehodil obloučkem vyběhnuvšího Harta. Pak nezastavitelný Messi předvedl pro hosty obzvláště potupný moment, kdy nasadil Jamesi Milnerovi takové jesličky, až se anglický reprezentační záložník skácel na zem. Ještě do poločasu málem navýšil náskok Barcelony Luis Suárez, ovšem v samostatném úniku ztroskotal na tyči Hartovy branky.

Vše zprvu zůstalo při starém a Hart musel po změně stran likvidovat rány Iniesty, Rakitiće a Jordiho Alby hned v úvodních minutách. Pak se konečně dostali trochu do hry i hosté, kteří v poločase vyměnili nevýrazného Nasriho za Jesúse Navase, a také posunuli Yayu Tourého do ofenzivnější pozice. Žádné šance však přesto nepřicházely, zato na opačné straně se zdálo, že další góly jsou jen otázka času. Suárez trefil boční síťku, Messi rovněž minul a Alba se už už radoval, jenže jeho oslavu po dorážce Neymarovy střely zchladil praporek čárového rozhodčího.

Po hodině hry zneškodnil brilantní Hart opětovně brazilského kanonýra Neymara a Citizens se záhy dočkali jedinečné šance zdramatizovat zdánlivě zcela prohraný zápas. Zákrok Gérarda Piquého na Agüera totiž rozhodčí posoudil jako nedovolený a nařídil pokutový kop. Sám postižený však neunesl tíhu okamžiku a pouze nechal vyniknout brankáře Ter Stegena. Ve zbytku zápasu pak jen znovu exceloval Hart, jenž vychytal Suáreze a poté mohl opět děkovat dobře postaveným tyčím, neboť uruguayský šutér napálil břevno.

Když pak v samotném závěru vyhořel na anglické reprezentační jedničce i jinak výtečný Messi a následně také Neymar, skončil zápas hubenou výhrou Barcelony 1:0. Ne že by na výši konečného výsledku až tak záleželo, postup Katalánců byl zcela jednoznačný a zcela zasloužený.

Autor: Martin Kantor / espnfc.co.uk

Komentáře (1296)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele