osmifinále - odvety
11.03.2015 20:45 CET
2 : 2
po prodloužení
(0:0, 1:1)

Reportáž

Oslabené PSG vybojovalo na Stamford Bridge postup

Dva rohy, dva góly. Fotbalisté Chelsea doma dvakrát vedli, přesto proti PSG, které hrálo od 32. minuty v deseti, nedokázali zvítězit a po remíze 2:2 v Lize mistrů končí. Na gól Cahilla dokázal brzy reagovat David Luiz a hostům se podařilo odpovědět také na Hazardovu trefu z pokutového kopu. Hrdinou Pařížanů se stal symbolicky kapitán Thiago Silva.

Utkání začalo poměrně svižně a v úvodní pětiminutovce bylo k vidění několik zajímavých náznaků šancí. Nejprve po pěkné kombinaci vysunul Veratti Cavaniho, u nějž byl naštěstí pro domácí včas John Terry a zabránil Uruguayci v zakončení. Na opačné straně se blýskl svou typickou akcí Eden Hazard, jehož centr odklidil těsně přes Costou Thiago Silva.

V podobném duchu probíhal i zbytek prvního dějství. Diváci na Stamford Bridge se určitě nenudili, ovšem stoprocentní šance nepřicházely. Důležitý moment přišel v 32. minutě. Do té doby neviditelný Zlatan Ibrahimović šel do souboje s Oscarem skluzem a přestože ještě stihl stáhnout nohy a brazilského špílmachra trefil jen minimálně, nizozemský sudí Kuipers největší útočné eso PSG bez váhání vyloučil.

Tato událost přivedla hráče i diváky do varu a k vidění bylo několik tvrdších zákroků včetně pár strkanic. K uklidnění tohoto dění nepomohla ani situace ze 43. minuty - Diego Costa se neuvěřitelným způsobem prokličkoval až do šestnáctky, kde jej poslal k zemi Cavani. Hlavní rozhodčí tentokráte pomohl Pařížanům a jeho píšťalka zůstala němá. Mezitím si na druhém konci hřiště připsal velmi důležitý zákrok John Terry, když těsně před Cavani v pádu odhlavičkoval nebezpečný centr Maxwella.

José Mourinho udělal o přestávce možná trochu překvapivě jednu změnu. Oscar, kterému se dnes příliš nedařilo, a navíc se několikrát pohyboval na hraně druhé žluté karty, přepustil místo svému krajanovi Willianovi.

Když už se zdálo, že se Chelsea stále více dostává do hry a vytváří si tlak, obrovskou šanci si vytvořili hosté. Verratti perfektně vyvezl míč z hloubi pole, přihrál Mottovi, ten vykouzlil skvělou kolmici na Cavaniho, který se řítil sám na Courtoise, snadno si ho položil, ovšem z úhlu už dokázal trefit pouze tyč domácí svatyně.

Blues vyloučení Ibrahimoviće vskutku spíše uškodilo. Blancova ekipa dokázala zaútočit ve velkém počtu hráčů a v 70. minutě si první vážnější zákrok připsal Courtois, jenž zlikvidoval křížnou střelu Pastoreho. Podrážděnost takřka všech hráčů na trávníku zanedlouho demonstroval Costa, poté co zezadu zajel kapitána PSG Silvu, Björn Kuipers se však nyní rozhodl udělit pouze žlutou kartu.

Pasivně hrající Chelsea deset minut před koncem po dlouhé době předvedla kloudnou akci - Willian vybídl pěknou kolmicí ke skórování Ramirese, jehož ránu Sirigu reflexivně vyrazil. Z následného rohu se míč po několika soubojích odrazil až ke Cahillovi a anglický stoper z halfvoleje div že neprotrhl síť - 1:0.

Svěřenci Josého Mourinha se ale z vedení příliš dlouho neradovali. Na centr střídajícího Lavezziho od rohového praporku si naskočil David Luiz, někdejší hráč londýnského klubu hlavou překonal Courtoise a poslal zápas do prodloužení. Do toho portugalský stratég na lavičce Chelsea již nepostavil středopolaře Ramirese a nahradil ho Didierem Drogbou, jenž tak měl podpořit na hrotu Diega Costu.

V 6. minutě prodloužení zahrál při souboji se Zoumou evidentně rukou Thiago Silva, což hlavní arbitr postřehl a ukázal na penaltový puntík. Nařízený pokutový kop s přehledem sobě vlastním proměnil Eden Hazard a vrátil Blues těsný náskok. Vyrovnat se pokoušel znovu David Luiz, jeho přímý kop z nějakých 35 metrů musel vytáhnout nad břevno pozorný Courtois.

Belgický gólman v bráně Chelsea kouzlil i nadále, když fantasticky zlikvidoval hlavičku Thiaga Silvy. Kapitán PSG se však prosadil hned z následujícího rohu a nechal tak zapomenout na svůj penaltový incident. Courtois tentokráte plachtil vzduchem marně a domácí příznivci věděli, že je zle - do konce utkání totiž zbývalo asi jen pět minut.

Závěr zvládli hosté takticky výborně, Blues se k žádnému náporu nedostali a jako jedni z favoritů na celkový triumf končí hned v osmifinále. Naopak hráčům Paris St. Germain se povedla odveta za loňské čtvrtfinále a zaslouženě se mohou těšit na další boje v nejprestižnější evropské soutěži.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (3288)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele