osmifinále - 1. zápasy
13.02.2013 20:45 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Manchester United veze z Madridu nadějnou remízu 1:1

Klání gigantů, na které mnozí netrpělivě čekali, končí po devadesáti minutách napínavého boje remízou. Do vedení se dostali trochu překvapivě hosté z Anglie, na konečných 1:1 ale srovnal hvězdný Cristiano Ronaldo a prosadil se tak proti svému bývalému zaměstnavateli.

Základní sestavy asi překvapily málokoho. Sir Alex Ferguson vsadil na ofenzivní rozestavení s krajními záložníky Kagawou (coby prvním japonským hráčem United) a Dannym Welbeckem (coby prvním úspěšným střelcem dnešního večera). Jediného hrotového útočníka v podobě Robina van Persieho doplňoval Wayne Rooney. Bílý balet spoléhal nejvíc na instinkt Karima Benzemy, schopnosti hlavní hvězdy Ronalda a rychlost hráčů jako Di Maria s Özilem.

Jako duch se po minutě a půl zjevil před de Geou Khedira, ale jeho nepřesná střela nakonec neznamenala nic jiného než odkop od brány. O mnoho přesnější střelu už předvedl ofenzivní rychlík Angel Di Maria a v ochozech slavného stadionu to jen zahučelo. A do třetice všeho bílého - po špatném Ferdinandově odkopu se k míči dostal nejrychleji krajní obránce Fabio Coentrao a zakroutil svůj obstřel přesně do tyče! Především také díky včasnému zákroku španělského brankáře ve službách Rudých ďáblů.

Domácí Los Blancos se snažili potěšit oko diváka a dařilo se jim sevřít hosty do ofenzivních kleští. Dlouhý nákop Rooneyho na druhé straně včas a elegantně odvrátil mladíček Raphaël Varane. Francouzský obránce je v posledních týdnech ve skvělé formě, tak proč ji nepotvrdit proti ostrostřelcům z Ostrovů? Královský klub nadále kontroloval vývoj utkání a nepouštěl svého soupeře nijak blízko Lopezově brance...

...až do dvacáté minuty, kdy Rudí ďáblové zatopili pod kotlem. Z rohového kopu se snesl míč k Dannymu Welbeckovi, mladého útočníka neuhlídal zkušený Sergio Ramos a Lopez se jen bezmocně ohlížel. Hosté tedy přečkali úvodní tlak domácího výběru a překvapivě vedli!

Dravost španělského giganta opadla, pískot fanoušků se stupňoval. Jejich smutné tváře ale domácí borci přeci jen rozjasnili. A kdo jiný by se měl této úlohy zhostit, než mašina na góly, slovutný zakončovatel Cristiano Ronaldo? O jeho skvostné bilanci bylo již napsáno mnohé a dnes přidala "sedmička" Realu další zásah - po přesném centru z levé strany se Portugalec zavěsil do vzduchu a neomylně skóroval!

Mnoho expertů pravděpodobně nečekalo, že v základní sestavě anglického týmu uvidí jméno Dannyho Welbecka, přesto se mladý univerzál jevil jako jeden z nejaktivnějších hráčů v poli - po van Persieho centru se dokonce dostal do nebezpečně vypadajícího zakončení. Další akci, jejímž cílem bylo přímé ohrožení De Geovy brány, rozjel hbitýma nohama Argentinec Angel Di Maria. Jeho centr ale k Benzemovi nakonec nedoputoval. Di Maria dělal zadákům hostí velké problémy, po jednom z průniků se v hledišti jistě mnohokrát ozvalo "penalta", ale sudí Felix Brych byl blízko dané situaci a nechal ve hře pokračovat.

Do první šance druhé části ostře sledovaného dramatu se dostal hlavičkující Phil Jones, ale Lopez dobře zasáhl. Na druhé straně se o míč nenechal okrást Cristiano Ronaldo, ale na jeho střelu byl de Gea včas připraven. Španělský brankář se o pár chvil později přesvědčil o tom, že Di Maria není jen křehký technik s rychlýma nohama, ale že umí také velmi tvrdě vypálit. Otestovat soudržnost obranných řad Realu a trpělivost fanoušků se rozhodl aktivní Welbeck, po kontaktu s Varanem se ale Brychova hvizdu nedočkal.

Zachmuřený stratég Mourinho se rozhodl nahradit francouzskou krev svého útoku tou argentinskou a jako vždy vyměnil Benzemu za Higuaina. A jen o pár momentů později mohl téměř slavit, protože se po Khedirově centru málem prosadil ve skluzu zakončující Fabio Coentrao. Pokud můžeme říci, že portugalský bek se před bránou zjevil velice rychle, pak ještě o mnoho rychlejší reflexy předvedl mrštný De Gea, který míč u tyče vyrazil!

Po hodině hry se zdálo, že Real ‚okopíroval‘ styl Barcelony a s trpělivostí šachisty kombinoval v uctivé vzdálenosti od pokutového území hostí. Z pomalejší letargie probudil dění na hřišti až Ronaldo, který ale nakonec vybojoval jen rohový kop. A tak hosté málem znovu trestali - probudil se střelecký instinkt Robina van Persieho. Nejprve se holandský střelec chytal za hlavu po střele do břevna. O žádném zastřelování ale nemohla být řeč v dalším případě, když van Persie vyzrál na ofsajdovou past a "koníčkem" překonal Lopeze. Hrdinou okamžiku se ale stal obětavě se vracející Xabi Alonso, který míč vykopl z brankové čáry!

Manchester United zoufale toužil neprohrát a tento výsledek mu naprosto vyhovoval. Aby mohli Galacticos cestovat do Anglie s větším úsměvem, potřebovali by vymyslet něco mnohem kreativnějšího. Jejich tlak byl sice znatelný, nicméně stále postrádal jakoukoli invenci. Deset minut před koncem utkání se v pokutovém území k míči dostal velšský veterán Giggs a zvýšil u manažera Fergusona frekvenci žvýkání. Převážit pomyslné misky vah na stranu domácích mohl také Ronaldo, portugalské hvězdě ale trocha přesnosti přeci jen zbývala.

Jeho pokus nakonec znamenal poslední šanci Realu na korekci skóre, k ničemu dalšímu se již ani jeden z gigantů evropské kopané nedostal. Závěrečné minuty sice patřily opět královskému klubu, ale United dokázali, že ačkoli aktivita a střely na bránu hovoří pro domácí, produktivita je pro změnu silnou zbraní Fergusonova výběru. Skotská zkušenost po devadesáti minutách odváží ze slavného stadionu cennou remízu, pro Real ale v žádném případě neznamená konec - naopak nás v Divadle snů čeká velmi napínavé pokračování.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (2800)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele