základní skupiny - skupina B, 1. kolo
18.09.2012 20:45 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Arsenalu zajistil výhru v Montpellieru rychlý obrat

Výbornému výkonu Montpellier chybělo jediné - přesnější koncovka. Debut francouzského mistra začal skvěle, ostřílení hráči z Londýna však bleskurychle odpověděli a v 18. minutě se dostali do vedení. Tři body si ovšem odváží i díky dobře postaveným tyčím a neuvěřitelnému výpadku Belhandy.

Na francouzské půdě byla k vidění vůbec první žlutá karta v letošních skupinách Ligy mistrů, už po dvaceti vteřinách ji po skluzu na Estradu uviděl Abou Diaby. Sice bez karetního trestu, o to však lepší pozici připravil pro soupeře Bocaly, který těsně před vápnem ukradl Gibbsovi balón rukou. Nicméně Santi Cazorla z osmnácti metrů zeď nepropálil.

A zákroky za hranicemi pravidel se brance stále přibližovaly. Varmaelen se na kraji pokutového území snažil obrat o míč Belhandu, který si vše precizně kryl a po upozornění brankovým rozhodčím, se mohl těšit z penalty, ke které se sám postavil a pamětníky z roku 1976 nechal zavzpomínat na rozhodující moment finále mistrovství Evropy.

Francouzská radost však netrvala dlouho. V šestnácté minutě se na konci rychlé kombinace dostal k přistrčení balónu tísněný Giroud a poslal tak Podolského do situace tváří v tvář brankáři. Jourdren neudržel své nervy a předčasně šel k zemi, první gól v Lize mistrů v barvách Arsenalu byl tak pro německého střelce lahůdkou.

Než se domácí stačili oklepat, odrazil se míč k pravé lajně, kam sbíhal Jenkinson a centrem do malého vápna přesně našel Gervinha, který bez problémů propálil bezmocného brankáře. Na další ožehavý moment čekali diváci do 34. minuty, kdy si potáhl balón do středu Cabella a zpoza šestnáctky mířil přízemní ránu k bližší tyči, Mannone tak musel rychle k zemi a výtečným zákrokem posunul merunu těsně mimo svou bránu.

Montpellier mohl do druhé půle vlétnout rychlým vyrovnáním již ve druhé minutě. Diaby si tak dlouho hrál s míčem ve vlastním vápně, až ho o něj připravil Cabella, který na nic nečekal a z úhlu vypálil nad spojnici. Domácí však i nadále ukazovali, že o přestávce chytili druhý dech a hnali se za druhou trefou.

Pas od pravé lajny před vápno našel Mouniera, který se snažil překvapit Mannoneho tečí z voleje, balón však zamířil mimo. O poznání lépe si stále ještě v úvodu druhého dějství vedl Cabella, který z hranice vápna dokázal přehodit brankáře, k nevoli většiny diváků se však rozezněla pouze branková konstrukce.

Arsenalu nezbývalo nic jiného, než odpovídat rychlými kontry. Ten ze sedmapadesáté minuty zakončoval Santi Cazorla tvrdou ranou z jedenácti metrů přímo do Jourdrena. Aktivní výběh zsto kabin vystřídala pozorná a důsledná defenzíva hostí a jejich občasné bezzubé výpady. Z půlhodinky od výměny stran tak stojí za zmínku pouze věrnost francouzských fanoušků, kteří vyprovodili potleskem Oliviera Girouda, který minulou sezónu téměř skoro každou třetí ligovou trefu mistra z Montpellier.

Noční můrou pak bude pro Belhandu představovat 80. minuta, kdy se k němu od Vermaelena odrazil balón, chytře se zbavil Mertesackera a objevil se tak naprosto osamocen osm metrů od branky. Střelec úvodní branky však nepochopitelně zamířil do Mannoneho. V první minutě nastavení pak rozhodčí neposoudil souboj Diabyho s Cabellym jako penaltový a cenné tři body tak cestují do Londýna.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (591)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele