základní skupiny - skupina E, 4. kolo
07.11.2012 20:45 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Chelsea v infarktovém závěru udolala Šachtar 3:2

To byly nervy! Dvakrát Šachtar stačil vyrovnat, ale na třetí zásah z nastaveného času už zareagovat nedokázal. Fotbal se hrál na Stamford Bridge krásný, zasloužená by byla nejspíš remíza, avšak Chelsea díky Mosesově gólu ve čtvrté minutě po skončení základní hrací doby zvítězila 3:2, čímž připravila Šachtaru první prohru v sezoně.

Raketový start. Už na konci druhé minuty se do přímého kopu opřel Rakytskij, ale dopadl úplně stejně jako o pár vteřin později Luiz - oba dva míč ze stoje poslali do míst, odkud Čech i Pjatov sbírali s lehkostí. Přesto se však slavil gól už v šesté minutě. Rakytskij se opět vtělil do jedné z hlavních rolí okamžiku, tentokrát nešťastné. Poslal Pjatovovi doslova "špek" a brankář napálil míč přímo do sprintujícího Torrese. Od španělského forvarda se pak balon odrazil do branky Šachtaru a Chelsea vedla 1:0.

Jenže radost vydržela Londýňanům jen tři minuty. Po Torresově akci, kterou čerstvě oceněný nejlepší střelec letošního Eura zakončil slušnou střelou, se do útoku dostali hosté a bylo rušno. Fernandinho pronikl do šestnáctky, pod sebou na úrovni penalty našel nabíhajícího Williana a Brazilec ranou do lehkého protipohybu srovnal na 1:1. Čech si na míč sáhl, ale byl krátký. V permanenci byl i za chvíli, když roh Ukrajinců tečoval Bertrand tak nešikovně, že český gólman měl co dělat, aby nenamazal krajanu Hübschmanovi do gólovky. Blonďatý záložník si ale s odraženým míčem počínal bídně.

Fernando Torres byl k nepoznání. Oproti posledním zápasům, kdy byl často na vystřídání a hrnula se na něj kritika, proti Šachtaru výrazně ožil a po čtvrthodině měl další šanci. Hazardovu přihrávku si krásně pustil okolo obránce a střílel. Bohužel pro Blues trefil z úhlu jen boční síť. Ďábelské tempo hry pak významně pokleslo, iniciativu převzali hosté, drželi míč a Chelsea k ničemu moc nepouštěli. Blues navíc často troskotali na nepřesnostech v rozehrávce.

Největší příležitost měl v dresu Šachtaru Teixeira, který po sklepnutí Luise Adriana pálil asi o deset centimetrů vedle vzdálené tyčky. Nadechování Ukrajinců k větší převaze ale rázem utnula další chyba v defenzivě. Matův dlouhý míč na Torrese vystihl Pjatov, před vápnem jej odhlavičkoval od branky, jenže přímo do míst, kde stál Oscar. Mladičký záložník zpracoval na prsa a z jednoho doteku z nějakých 40 metrů poslal balon do odkryté svatyně. 2:1 a pro Oscara čtvrtý gól ve čtvrtém utkání.

Jak zhurta začal i skončil první poločas, tak se odehrály úvodní minuty i ve druhé půli. Šachtaru stačily necelé dvě minuty, aby dokonale zmrazil favorizovaného soupeře a opět vyrovnal. Fernandinho hezky rozdal balon do vápna Teixeirovi, ten znovu hledal pod sebou a našel. Kdo jiný než Willian jen ťukl do meruny v podobné pozici jako v deváté minutě, podobně do protipohybu a tradá, na Stamford Bridge to bylo 2:2.

Šachtar pokračoval v náporu, po rohu míč dostal k Ratovi, jemuž nedělalo problém vypálit z 23 metrů a Čecha zachránila tyčka. Chelsea zahrozila ze standardky, Matův centr proměnil v gól Mikel (!), ale svátečnímu střelci (a to jsem ještě mírný) zkazil radost praporek sudího. Už v souladu s pravidly si počínal necelých 20 minut před koncem Eden Hazard, jeho střelu z úhlu ale Pjatov s drobnými problémy chytil.

Kdo čekal v posledních minutách nápor Chelsea, spletl se. Naopak to byl Šachtar, kdo měl k rozhodujícímu gólu velmi blízko. V devadesáté se hrnulo oranžové stádo k bráně Chelsea a po několika zblokovaných střelách měl gól na noze Rat - i jeho pokus byl však tečován těsně vedle. To nejdůležitější se však stalo v nastaveném čase. Byl to právě Rat, kdo zmateně odhlavičkoval míč na roh. Ten rozehrál Juan Mata, Ivanović výskokem odclonil Luise Adriana, jenž měl bránit Mosese - takto ovšem zůstal drobný křídelník volný a hlavou namířil míč do šibenice - 3:2. Šachtar stačil už jen rozehrát a přišel závěrečný hvizd.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1125)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele