osmifinále - 1. zápasy
12.02.2013 20:45 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Celtiku došly síly, Stará dáma třikrát trestala

Skotský celek se velmi snažil držet s favoritem krok a první poločas se mu to víceméně dařilo, doplatil ale na individuální chyby a především zkušenost hostujících hráčů. Juventus se v Celtic Parku trefil třikrát a do odvety může vstupovat s více než pohodlným náskokem.

V ohlušující atmosféře zaplněného Celtic Parku přivedl sudí Undiano Mallenco obě jedenáctky na hřiště a my jsme se nedočkali větších změn. Mimo hru ze zdravotních důvodů zůstal Řek Samaras, na hrotu tedy nastoupil osamocený Gary Hooper. Hosté z Turína se museli obejít bez zraněného De Ceglieho, z plnění reprezentačních povinností se vrátil také ne zcela fit Kwadwo Asamoah.

Od úvodních minut se domácí Bhoys velice snažili potěšit své fanoušky a na bránu Buffona mířila první jedovatá střela Victora Wanyamy. Stará dáma se ale nenechala zaskočit a již ve třetí minutě šokovala celý stadion. Míč na Matriho hrubě podcenil čerstvý mistr Afriky Efe Ambrose a Lennonem chválený italský útočník prostrčil míč pod bezmocným Forsterem! Pro jistotu pak míč za čáru ještě jednou dostal Claudio Marchisio.

Skotští hráči se ale v žádném případě nehodlali vzdát - po další Wanyamově ráně se zastřeloval také Mulgrew. Ránu jako z děla poté předvedl Kris Commons, Buffonovy reflexy ale Juventus zachránily. Celtic rozhodně neskládá zbraně, naopak nabíjí jednu za druhou a agresivním napadáním jasně ukazuje svou chuť alespoň srovnat. Na vlastní kůži ji pocítil také veterán Andrea Pirlo, jehož si k dalšímu z mnoha soubojů vyhlédl domácí záložník Scott Brown.

Mikaelu Lustigovi stačilo jen několik chvil k přesnému centru, který se snesl přesně nad Commonse. Ofenzivní záložník to zkusil technicky přes hlavu, jeho pokus ale Buffona neohrozil. Celtic ale nepolevoval ve velmi vysokém tempu a Juventus se po delší dobu spíše bránil. K elektrizující atmosféře nepřispívali jen domácí fanoušci, ale také hráči. Zvláště při standardních situacích emoce vřely naplno a sudí Mallenco musel dvakrát vytáhnout žluté napomenutí pro příliš horké hlavy Lichtsteinera a Garyho Hoopera.

Ke konci první půle se mohl Celtic radovat, ale Ambrose nedokázal využít závaru před Buffonem. Tím symbolicky uzavřel prvních pětačtyřicet minut velmi zajímavého a emotivně vypjatého klání. Celtic se sice hodně snažil, ale Juventus využil nepozornosti v obranné řadě soupeře a odcházel do šaten spokojenější.

Zamyšlený stratég Neil Lennon postavil do druhé části stejných jedenáct hráčů a ti začali soupeři opět zatápět. Průnik Izaguirreho ukončila hostující obrana Staré dámy, hlavní autorita s píšťalkou ale neviděla na zákroku nic podezřelého. Krátce po pětapadesáté minutě žádal pokutový kop Forrest, ale pokyn Undiana Mallenca byl jasný: Pokračujte. Aktivní Mikael Lustig si v akci přivodil zranění, jež mu nedovolovalo pokračovat, byl tedy nahrazen mladým obráncem Matthewsem.

Centry ze strany patří mezi nejsilnější zbraně současného Celtiku, což dokázala šance Efeho Ambroseho, který hlavičkoval před Buffonem trestuhodně opomenut. Svou výhodu ale nevyužil a italská legenda zůstala nepřekonána. Z Atalanty přes reprezentaci až do Ligy mistrů - toť ve zkratce příběh obránce Pelusa, který musel střídat. Kvůli celkové únavě organismu přepustil místo Simone Padoinovi. Povzbudit unavené spoluhráče se snažil snad nezničitelný "Švýcarský Forrest Gump" Lichtsteiner, jeho centr ale vracející se obránce Ambrose zastavil.

Právě ve chvílích, kdy se domácí Bhoys snažili přepsat nulu na svém kontě na jedničku, hosté udeřili a pojistili si vedení. Po rychlé kombinaci posunul Alessandro Matri míč přesně do běhu Marchisiovi, který si elegantní kličkou poradil s kapitánem Brownem a zakončil do protipohybu brankáře Forstera!

Když se trenér Antonio Conte rozhodl stáhnout Matriho a dohrát zbytek utkání s jediným útočníkem, možná by si mnozí představovali defenzivní snahu hostí o udržení skóre. Ne tak Mirko Vučinič, který zasadil třetí úder do zlomených skotských srdcí - Marchisiovu nahrávku uklidil černohorský střelec přesně tam, kam měl. První část dvojutkání mezi turínským gigantem a odvážnými skotskými hráči končí pohodlnou výhrou hostí. Celtiku po hodině hry zkrátka došly síly, tempo jeho hry opadlo a Juventus třikrát trestal.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1451)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele