semifinále - 1. zápasy
24.04.2013 20:45 CET
4 : 1
(1:1)

Reportáž

Bude německé finále? Dortmund porazil Real 4:1

Robert Lewandowski. Především tomuhle hráči mohou Dortmundští po vysokém vítězství nad Bílým baletem oprávněně děkovat, právě polský reprezentant zaznamenal všechny čtyři branky domácích a výrazně tím Borussii pootevřel cestu do finále Ligy mistrů.

Beznadějně vyprodaný Westfalenstadion přivítal zcela očekávanou základní sestavu Borussie, která obsahovala také jméno Maria Götzeho, jemuž fanoušci nemohou, po oznámeném letním přesunu do tábora mnichovského rivala, přijít na jméno. Druhá strana nechala pouze na lavičce Ángela Di Maríu, kterému se těsně před semifinále narodila dcera a nakonec jeho místo zaujal uzdravený Luka Modrić.

Španělé začali aktivně, ovšem do žádného výraznějšího ohrožení branky se nedostali a záhy se ještě museli bránit náletům pohyblivé vosí letky. Tu opět dirigovala skvěle fungující spolupráce dvojice Götze - Reus. Právě bývalá kometa Borussie z Mönchengladbachu se po sedmi minutách prodrala středem madridské obrany, López přízemní ránu pouze vyrazil, ale Lewandowski už zakončit nestihl!

Tento moment však nemusel domácí ekipu mrzet, neboť hned z další ofenzivní akce přece jen udeřilo: Gündogan oslovil na levé straně Götzeho, ten narýsoval před branku parádní centr, který na zadní tyči neomylně dopravil na místo určení pohotový Lewandowski - 1:0! BVB bylo rázem na koni a vytvářelo si jasnou územní převahu... Na pozoru se musela mít hlavně stoperská dvojka a zejména mladý Raphaël Varane častokrát nestíhal zachytávat dortmundské náběhy, ze kterých poté vznikaly nebezpečné situace. Ukázkovou výpomoc defenzivě provedl Reus, jenž skvěle zastavil akci Modriče.

Když to nešlo kombinačně a s lehkostí, musela přijít na řadu hrubá síla v podání Ronalda, který se z dálky opřel do "mrtvého míče", ale jeho dělovku pozorný Weidenfeller vytěsnil! Odražený balón si vzápětí před druhou brankou našel Gündogan, jeho snaha se však do prostoru ohraničeného třemi tyčemi nevešla. Zbytek prvního dějství se odehrával pod žlutočernou taktovkou, ale dvě minutky před odchodem do kabin potrestal Hummelsovu chybu Ronaldo a bylo to 1:1.

Po obrátce se tak začínalo s čistým štítem. A to platilo doslova. Borussen se oklepali a za pět minut se opětovně dostali do vedení, když po dlouhém obléhání branky vypálil Reus, jehož střelu si ve vápně zpracoval Lewandowski a z bezprostřední blízkosti zavěsil - 2:1. Tímto však radost domácích příznivců rozhodně nekončila a Merengues všemu svoji pasivitou hodně pomohli...

...Schmelzer po sraženém centru oslovil v šestnáctce Lewandowskiho, který si udělal doslova a do písmene dobrý den z Pepeho a nekompromisním projektilem pod břevno zvýšil na 3:1! Polský střelec tak dal tímto zapomenout na nedávnou kritiku (přílišné sebevědomí) a premiérovým hattrickem v LM opět dokázal svoji důležitost. Reagovat chtěl Modrić, jeho přízemní rána ale na Weidenfellera recept nenašla. Svoji chvilku slávy si užil také Gündogan, který si udělal slalomové tyčky hned z několika protihráčů, včetně Khediry, načež tvrdým projektilem Lópeze řádně protáhl!

Další hřebíček do hostující rakve však přišel zanedlouho. Psala se šestašedesátá minuta, když Reuse ve snaze o zpracování míče poslal ve vymezeném prostoru k zemi Xabi Alonso a ostřílený sudí Kuipers nařídil pokutový kop! Odpovědnost vzal na svá bedra Lewandowski a předem jasně definovaným řešením se střelou doprostřed branky upravil svým čtvrtým gólem na 4:1.

Tradiční "palič" byl až nebývale při chuti. Další příležitost měl hrotový útočník po troufalém lobu, ovšem ten španělský gólman do sítě nepustil a dalším přesvědčivým zákrokem své spoluhráče znovu výrazně podržel! Už v nastavení nedokázal, po standardce, zamířit přesně Varane.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (2043)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele