osmifinále - odvety
13.03.2013 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Arsenalu ani dvoubranková výhra v Mnichově nestačila

Velké překvapení se zrodilo v Mnichově, kde FCB muselo od začátku dotahovat, velkou převahu ovšem nedokázalo zužitkovat a nakonec se strachovalo až do konce, když pět minut před koncem zvýšil na dvoubrankový rozdíl Koscielny. Německý velkoklub se však zásluhou prvního vzájemného utkání přeci jen ukáže ve čtvrtfinále.

Jérôme Boateng si odpykal druhou část ze svého disciplinárního trestu, jeho místo tak opět zaujal ostřílený Daniel van Buyten. Stejný problém, ovšem za žlutá napomenutí, zastavil rovněž Bastiana Schweinsteigera a ve středu pole se tak vedle Javi Martíneze představil Luiz Gustavo. Zraněného Ribéryho (kotník) pak nahradil Robben. Oproti předpokladům se jenom na lavičce představil Shaqiri.

Ani druhá strana si na zaplněnost marodky nemohla stěžovat. Arséne Wenger udělal od porážky na White Hart Lane čtyři změny: Szczęsnyho, Vermaelena, Wilshera a Monreala na hrací ploše nahradili Fabiański, Koscielny, Gibbs a Rosický. Mimo hru je rovněž Sagna (koleno).

Nepříliš ideální fotbalové podmínky (rtuť teploměru ukazovala tři stupně pod bodem mrazu) neměly na hru pražádný vliv a od prvního fouknutí do píšťalky se kulatý nesmysl pohyboval zejména na mnichovských kopačkách. Z ničeho nic však po třech minutách udeřilo na opačné straně: Rosický dal balón na Walcotta, jenž následně odcentroval do vápna a Giroud z bezprostřední blízkosti zavěsil - 0:1.

Tento moment z nastoupeného trendu neubral a dále se pokračovalo dle bavorských not. Kroos natáhl z velké dálky, ovšem jeho ránu Fabiański bez větších problémů kryl. Nadějně vyhlížející šanci nedokázal proměnit ve vyrovnávací branku ani Müller. Londýnský celek se po vedoucí trefě až příliš zaměřil na defenzivní složku a prakticky odepsal svoje ambice směrem dopředu. FCB to však nadále zkoušelo hlavně z větších vzdáleností - takto během pár minut neuspěli Lahm, Martínez, Kroos a Robben. Po půlhodině hry měl další velkou možnost Müller, ovšem z úhlu si na Fabiańskiho nepřišel!

Zbytek prvního dějství se odehrával výhradně pod taktovkou Bavorů, kteří drželi mičudu na svých kopačkách, ovšem do výraznějších příležitostí se přes hustý defenzivní blok Gunners dostávali jen velmi obtížně. Neuer pak doslova a do písmene zůstával bez práce úplně.

Dominance mnichovského velkoklubu byla jednoznačně patrná i po změně stran. Robbenova tečovaná přízemní rána se však do branky nevešla a těsně do vymezeného prostoru nezaplula ani střela Kroose. Hodně ambiciózně se po čtyřiapadesáti minutách projevil Giroud, jenž sobecky napřáhl z velké dálky, ovšem prostor tří tyčí tak jako tak nenašel. Úspěch neslavil o pár chvil později ani Müller.

Možná definitivní rozhodnutí mohlo přijít po hodině hry: Müller efektní a především efektivní patičkou oslovil nabíhajícího Robbena, ten ovšem tváří v tvář proti polskému brankáři neuspěl! Trest mohl přinést střídající Gervinho, jenž si vyměnil balón s Cazorlou, následně se šikovně uvolnil, ale poté nepochopitelně branku minul. Opakovaně musel zasahovat i Fabiański, tentokráte proti dělovce Müllera! Pět minut před koncem celá Allianz Arena rázem utichla: Cazorla od rohového praporku našel na přední tyči hlavu Koscielnyho, jenž zvýšil na 0:2! Ani přes tříminutové nastavení už ale další šance AFC nepřišla.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1285)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele