osmifinále - 1. zápasy
19.02.2013 20:45 CET
1 : 3
(0:2)

Reportáž

Bayern potvrdil roli favorita a veze z Arsenalu výhru 3:1

Mnichovská mašina dokázala navázat na skvělé ligové výsledky i v osmifinálovém utkání Ligy mistrů a na hřišti londýnského Arsenalu zaznamenala hned tři branky! Výbornou pozici FCB do odvety nemůže rozházet ani jeden inkasovaný gól.

Problematickou pozici levého beka podle očekávání "zalepil" původním zaměřením stoper Thomas Vermaelen, kterému ve středu obrany dělala společnost dvojice Mertesacker - Koscielny, jenž stihl vykurýrovat zraněné lýtko. Theo Walcott se oproti posledním ligovým mačům posunul zpátky na hrot, pozici na pravém křídle tak zaujal defenzivněji laděný Aaron Ramsey.

Bavoři přicestovali do Londýna s nejsilnější možnou sestavou, ve které nechyběl ani Javi Martínez, jenž poslední ligový zápas ve Wolfsburgu neodehrál vinou zraněného prstu u nohy.

Možná až překvapivě fotbalové podmínky (suchý trávník a rovné tři stupně nad bodem mrazu) nabízely od prvního uvedení míče do hry oboustranně rychlý kombinační fotbal ve vysokém tempu. Hrálo se nahoru dolu. Nejdříve zahrozil po rychlé kombinační akci Cazorla, jeho centr ovšem za přispění Schweinsteigera skončil jen u strážce hostující svatyně. Na opačné straně se do balonu bez váhání opřel Mandžukić, avšak trefil pouze dobře postaveného Vermaelena.

Zaplněné Emirates Stadium však po sedmi minutách náhle oněmělo: Ribéry po bleskové kombinační akci předal do strany na Müllera, jehož centr si na hranici vápna našel Kroos a parádní ranou z voleje k levé tyči překonal Szczesnyho - 0:1. Tato událost pochopitelně sebevědomou mnichovskou družinu ještě více posadila do sedla. Ze standardky to zkoušel van Buyten, ale zamířil pouze do připravené zdi.

Ani brzká trefa neznamenala z hostujícího pohledu změnu herní filosofie - Bayern chtěl i nadále držet otěže utkání ve svých rukou a jen zřídka kdy pouštěl Kanonýry k výraznější kombinaci na útočné polovině. Když už se pak Walcott dostal po skvěle provedeném kontru na dohled Neuerovy branky, tak místo dalšího individuálního průniku zvolil kombinační myšlenku a z nadějně vyhlížející akce rázem nic převratného nevzešlo. O to více mohla AFC tato situace mrzet ve 21. minutě. Kroosův roh se na přední tyči spojil s hlavou van Buytena, jeho pokus sice ještě Szczesny vyrazil, ale jen k Müllerovi, který už měl z bezprostřední blízkosti snadnou práci - 0:2.

Elastický obranný val a brzké přistupování dělalo domácí straně velké potíže, ovšem přesto mohla po standardní situaci přijít nečekaná korekce z kopaček Mertesackera, německému reprezentantovi se ale za minutu dvanáct položil do střely obětavý van Buyten! S přicházejícím závěrem prvního dějství se mírná herní nadvláda přelila na stranu Arsenalu, přesto většina akcí končila daleko před pokutovým územím - Neuer tak zůstával prakticky bez ohrožení. Lahm poté skvělým centrem našel Mandžukiče, ten ale z dobré pozice hlavičkoval mimo vymezený prostor!

Zvýšené úsilí Gunners bylo patrné i po změně stran, ovšem výrazná možnost ne a ne přijít. Bavorský celek tak přispěchal s nečekanou pomocí: Cazorla rozehrál do rohového praporku, Dante se před malým vápnem srazil s Mandžukičem, Neuer mezitím udělal pohyb kupředu, zatímco meruna dopadla na ono nepokryté místo a Podolski už měl snadnou práci - 1:2.

Odpověď si chystal aktivní Kroos, dalekonosný projektil ovšem na polského reprezentačního brankáře nestačil! Uvadající elán mnichovské ofenzivy náležitě povzbudil příchod Arjena Robbena (nahradil Francka Ribéryho), to samé se ostatně na druhém konci hřiště týkalo i nástupu dvojice Rosický - Giroud (přišli místo Ramseyho s Podolskim). Právě český středopolař za okamžik naservíroval parádní diagonálu na Walcotta, ten před brankou oslovil Girouda, bývalý kanonýr Montpellieru ovšem z vyložené tutovky napálil jen uprostřed branky stojícího Neuera!

Další krutá rána pro domácí následovala. Agilní Robben rozdal do strany na rozběhnutého Lahma, který okamžitě prodloužil mičudu do ohně, kde na malém vápně dopravil kulatý nesmysl do sítě Mandžukić - 1:3. Tempo logicky nabíralo na obrátkách... Wilshere ovšem z úhlu na Neuera recept nenašel! Do střelecké listiny se nezapsal ani střídající Gómez, přesto si Bavoři před domácí publikum odváží velice nadějný výsledek.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (2180)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele