předkola - 3. předkolo - mistrovská část - odvety
03.08.2011 20:15 CET
3 : 2
(0:1)

Reportáž

Skvěle! Plzeň porazila Rosenborg a jde dál

Viktoria Plzeň napsala další kapitolu do své klubové kroniky. V divokém utkání na vlastním stadionu porazila Rosenborg BK 3:2 a v celkovém součtu jej tak o dvě branky převýšila.

Na plzeňském staveništi bylo horko již ve třetí minutě a to nejenom stavařům. Ti už si doma dávali zaslouženou sprchu, když Kolář nejprve ustál souboj ve středu hřiště, pak skvěle vyslal Jiráčka, jenomže toho k zemi poslal Svensson, chorvatský sudí Marijo Strahonja ale k údivu domácích fanoušků do píšťalky nezadul.

V úvodu utkání i přes první zahrožení Viktorie byli aktivnější Norové, nejblíže gólu byl zřejmě ve čtrnácté minutě Lustig, jehož hlavička po centru Winsnese od postranní čáry jen těsně minula Daňkovu branku. Hlavou blízko gólu byl na druhé straně i Bystroň, po Horváthově rohovém kopu ale nasměroval míč pouze doprostřed branky, kde stál připravený švédský brankář Örlund.

Norové Daňkovu svatyni znovu ohrozili po půlhodině hry, kdy si Moldskred vyměnil míč s Pricou a zamířil těsně vedle. Jen o minutu později pak stejně jako v Trondheimu přišlo vynucené střídání v průběhu první půle, zraněného Čišovského nahradil na hrací ploše Ševinský.

To, o co si Plzeň koledovala celý první poločas přišlo chvíli před odchodem do šaten, kdy Mikaela Lustiga našel po několika chybách domácích Henriksen a obránci Rosenborgu už nedělalo problém přejít přes řadu plzeňských obránců a zakončit mezi Daňkovy nohy.

Do druhé pětačtyřicetiminutovky vstoupila naprosto jiná Viktoria Plzeň. Od začátku druhé půle přišpendlila svého soupeře na jeho polovinu a diktovala hru. Velmi blízko postupové brance byl ve 48. minutě Kolář, ale ve skluzu po Rajtoralově centru přestřelil.

Svěřenci Pavla Vrby se ale branky dočkali. A to hned dvakrát! Nejprve v 55. minutě Horváth poslal již poněkolikáté centr na zadní tyč, kde si tentokrát počíhal Marek Bakoš a čelem srovnal stav. Ještě veseleji pak v západních Čechách bylo o šest minut později, kdy z Limberského centru i přes Örlundovu snahu vytěžil druhou branku Daniel Kolář. Plzeň se tak definitivně dostala na koně, Rosenborg potřeboval v tu chvíli na postup dvě branky. Nad Štruncovými sady ale kromě gólů začaly pršet i kapky deště.

Plzeňští se již viděli jako jasní vítězové a to se jim nemuselo vyplatit. V 77. minutě si totiž na centr od postranní čáry naskočil kanonýr Rade Prica a celé utkání ještě zdramatizoval. Odpověď však přišla již za dvě minuty. Hračička Pilař v šestnáctce našel Jiráčka, ten svou přihrávkou pod sebe Milana Petrželu, na jehož zakončení do protipohybu Örlund zareagovat nedokázal.

Plzeň si postupem času začala dovolovat čím dál více, což hlavně potvrdil v 86. minutě Rajtoval, když ustál dva těžké souboje, pak se proklestil podél koncové čáry a nastřelil míč o Ďuriše, Örlund ale tentokrát se štěstím vyrazil. Strážce branky hostí si musel chvílemi připadat jako na střelnici, jen chvíli po Rajtoralově spanilé jízdě těsně minul pravý horní roh Petržela. Toho následně vystřídal Martin Fillo, jemuž se během působení ve Vikingu nikdy Rosenborg nepodařilo porazit.

Norové se však nevzdávali, minutu před koncem Henriksen na těžkém terénu naštěstí vystřelil jen doprostřed branky. Plzeň si ale v hustém dešti již postup vzít nenechala a zajistila si setrvání v evropských pohárech!

Autor: Daniel Polách

Komentáře (708)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele