předkola - 4. předkolo - mistrovská část - odvety
24.08.2011 20:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Plzeň poprvé v historii postupuje do Ligy mistrů

Plzeň doma otočila odvetný duel čtvrtého předkola Ligy mistrů, porazila Kodaň 2:1 a po výhře 3:1 z prvního duelu se může těšit na premiérovou účast v Lize mistrů. Skóre sice otevřel hostující Bolaňos, po přestávce však vyrovnal Bakoš a v nastavení definitivně rozhodl Ďuriš.

Plzeň šla do zápasu v nejsilnější možné sestavě, po zranění se vrátil i kapitán Pavel Horváth. Hosté přijeli hodně sebevědomí, před výkopem prohlašovali, že do Prahy přicestovali vstřelit tři góly a postoupit.

Utkání začalo opatrně, Plzeň působila nervózním dojmem a k míči se příliš nedostávala, Kodaň byla lepším týmem. První střelu si připsal Bolaňos, jeho levačka však skončila zhruba dva metry od levé tyče Čechovy branky. Plzeň zahrozila volným přímým kopem Bakoše, ten ale nepřestřelil zeď, přestože pálil z velmi výhodné pozice.

Do šestnáctky Plzně létal jeden centr za druhým, obrana Západočechů však pracovala na jedničku. Domácí podnikali nebezpečné protiútoky, po jednom z nich se penalty dožadoval Pilař, ovšem byl z toho jen odkop od branky. V sedmnácté minutě přišla první opravdu velká příležitost zápasu, na pravé straně se uvolnil Bolaňos a posílal na Čecha velmi nebezpečný střílený centr, domácí brankář se štěstím vyrazil.

Kodaň byla aktivnější, bylo vidět, že právě ona potřebuje vstřelit první gól, aby si uchovala alespoň malou šanci na postup. Po rohovém kopu Bolaňose hlavičkoval N'Doye, jenže netrefil. V pětadvacáté minutě výborně zpoza šestnáctky střílel Limberský a Wiland se musel hodně natahovat, aby vytěsnil míč na roh.

Ve třicáté druhé minutě utišil zaplněný Eden Christian Bolaňos, když zůstal za plzeňskou obranou úplně sám, balón se k němu dostal a jeho nádherná technická střela rozvlnila síť za zády Marka Čecha. Odpověď mohla přijít už po minutě, Jiráček však místo střely zvolil další kličku a akci zkazil, následná střela Petržely už neměla šanci na úspěch.

Minutu před přestávkou mohl přijít další šok pro domácí fotbalisty, Nordstrand ale naštěstí pro svěřence Pavla Vrby z halfvoleje minul. První poločas tak skončil nepříjemným výsledkem 0:1, tedy stejně jako odveta třetího předkola s Rosenborgem.

Po hluché úvodní čtvrthodině druhého dějství se znovu začalo hrát, Kodaň se snažila, ovšem Plzeň vzorně bránila a i nadále hrozila z rychlých brejků. A v šedesáté sedmé minutě jeden takový protiútok přinesl veledůležitou vyrovnávací branku. Plzeňští nejprve v poklidu kombinovali kolem pokutového území, Limberský pak posunul balón Jiráčkovi, jehož vynikající prudký centr našel přesně nohu volného Bakoše, který s přehledem doklepl míč do brány.

Tímto okamžikem se obraz hry úplně otočil, Kodaň najednou nevěděla, co hrát a Plzeň převzala iniciativu, vypadalo to, že postup už Západočechům nemůže nic vzít. V osmdesáté čtvrté minutě mohl přeci jen zdramatizovat závěr zápasu N'Doye, jeho prudkou střelu k tyči však perfektně vyrazil Čech.

Minutu před koncem poslal šli domácí do přečíslení dvou na jednoho, Limberský ideálně našel rozběhnutého střídajícího Ďuriše, ten však tváří v tvář Wilandovi selhal. Běžela třetí minuta nastavení, diváci v Edenu slavili a plzeňští fotbalisté jim dali ještě jeden důvod k radosti. Po dalším přečíslení utekl po pravé straně Fillo, předložil míč pod sebe Ďurišovi a ten krásnou placírkou uklidil kulatinu k tyči.

Plzeň vyhrála i šestý letošní duel Ligy mistrů a postupuje do hlavní soutěže. Zápasu nic nechybělo, vynikající fanoušci podporovali znovu skvěle hrající fotbalisty, kteří otočili nejdůležitější zápas sezony a zajistili si účast v nejprestižnější klubové soutěži. Český fotbal se v LM představí po čtyřech letech, naposledy se to podařilo pražské Slavii. Los je na programu ve čtvrtek od 17:30 ve francouzském Monaku, Plzeň je ve čtvrtém výkonnostním koši.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1059)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele