osmifinále - 1. zápasy
22.02.2012 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Basilej v závěru urvala těsnou výhru nad Bayernem

V Basileji to dnes dlouho vypadalo, že první osmifinálový duel Ligy mistrů mezi domácími a Bayernem skončí nerozhodně, ovšem pak přišla 86. minuta a chvíle slávy pro střídajícího Valentina Stockera. Ten prostřelil Neunera a zařídil Basileji výhru 1:0. Do odvety v Mnichově tak půjde švýcarský tým s mírným náskokem...

Hostující kormidelník Jupp Heynckes udělal oproti poslednímu neúspěšnému utkání ve Freiburgu v základní sestavě jednu zásadní změnu: Thomas Müller se po několika nepřesvědčivých výkonech posadil na lavičku, na jeho místo se posunul Kroos, spolu s Alabou se pak měl o defenzivní práci ve středové linii starat Tymoščuk. A to se od úvodního hvizdu zdálo být od zkušeného kouče dobrým rozhodnutím, Bayern soupeře vysoko napadal, domácí se tím pádem vůbec nedostávali do hry. To mělo za následek dvě rychlé akce mnichovského celku, přičemž ale Gómez, ani Ribéry nedokázali dotáhnout nadějně se vyhlížející příležitosti do úspěšného konce.

Tím, ale byl ofenzivním manévrům mnichovského velkoklubu na dlouhé minuty konec, tedy pokud nebereme v úvahu Ribéryho střelu z úhlu, kterou si ale pohlídal Sommer. Ještě před tím však přišla první nebezpečná akce před Neuerovou brankou, Shaqiri si ovšem balón musel nejprve zpracovat, tím pádem dal čas Boatengovi, jenž ho o něj v rozhodujícím okamžiku připravil. Bavoři se však stále nedokázali poučit. Navlas stejnou akci, opět rozehrál výborným centrem Steinhöfer, Boateng si pro změnu nepokryl na přední tyči Strellera, vytáhlý útočník ovšem už nedokázal v tísni zamířit mezi tři tyče.

Hostující obrana byla v té chvíli v jednom ohni: ještě v téže minutě přišel povedený centr do vápna, do nějž se hlavou opřel Dragović, Neuer ale dokázal jeho pokus vypětím všech sil vytěsnit alespoň na tyč, definitivně poté nebezpečí odvrátil Badstuber. A o pár minut později našel agilní Park zpětným pasem Alexandra Freie, ten jak je jeho dobrým zvykem vybral to nejlepší možné řešení, ale i přesto technickým zakončením napálil břevno Neuerovy branky.

Ve zbývajících minutách prvního dějství se hra z obou stran zklidnila, pomalu začínající rutinu potom rozbila až povedená střela Alaby, tomu však překazil radost výborným reflexem nevysoký Sommer. A ten mohl mít práci i při střele Ribéryho, ta se ovšem do vyhraněného prostoru nevešla. Německý tým přebral kormidlo do svých rukou, hned dvakrát se do zakončení protlačil Gómez, nejprve měl branku na hlavě, mířil ale jen těsně vedle levé tyče domácí svatyně. Těsně před odchodem do kabin pak měl pro kanonýra ideální nabídku Kroos, ovšem bývalý ostrostřelec Stuttgartu opět nedokázal překonat výborně reagujícího Sommera.

Po obrátce nám znovu předvedlo své kvality velezkušené útočné duo Alex Frei - Streller, kapitán FCB však nedokázal z obtížné pozice Neuera výrazněji ohrozit. Nicméně Bayern se postupem času natlačil na domácí polovinu, a čím dál tím více tlačil na basilejskou obranu, ta však zuby nehty držela balón co nejdál od Sommera. Mnichované se pokoušeli organizovaný val překonat, ovšem postupně selhávala jedna možnost za druhou, a tak se Lahmova družina zaměřila především na střely zpoza vápna - takto se prezentoval Kroos s Alabou, ani jednomu z nich se ovšem rána do vymezeného území nevešla.

Hostující tlak nabýral na intenzitě, ale brankové vyjádření pořád chybělo. K tomu měl nejblíž asi Lahm a jeho utažená střela, tu si však vychutnal nevysoký Sommer. Ten byl neustále v jednom ohni, musel zasahovat i proti Gómezovi, ten ale jako už dnes poněkolikáté selhal. Hostující stratég Heiko Vogel se s přibývajícím časem odhodlal hned pro dvě změny, a to se mu nakonec také vyplatilo: Zoua posunul míč ideálně na Stockera, a ten už nedal Neuerovi sebemenší možnost zasáhnout - 1:0. Nastavený čas pak ještě přinesl naději na srovnání, právě Zoua vysokou nohou srazil v pokutovém území Oliče, sudí Rizzoli ale na něco podobného nereflektoval.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (383)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele