základní skupiny - skupina F, 5. kolo
23.11.2011 20:45 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Arsenal prvním anglickým postupujícím. Borussie padla 1:2

Prvním anglickým celkem, který má jistotu osmifinále, se dnes stal v lize paradoxně nejhůře postavený Arsenal. Ten si totiž na domácí půdě poradil s houževnatou, avšak zpočátku nepříjemně oslabenou Borussií Dortmund, kterou ve zbytku skupinové fáze bude čekat ještě těžká robota. Vzhledem k tomu, že Marseille prohrálo, je tu však ještě teoretická šance, že se do osmifinále podívá.

Za Borussií Dortmund se dnes do Londýna vydalo na sedm tisíc věrných fanoušků, za jejichž skvělé podpory potom také německý celek dělal Arsenalu velké problémy. S vysokým presinkem, v rychlém tempu - fotbal jako z anglické Premier League; a Kanonýři, kteří nastoupili ve zcela nezměněné sestavě oproti víkendovému klání s Norwichem, se dlouho nemohli dostat do varu.

Naproti tomu nadějně pálil Lewandowski a Szczesného zezačátku prověřili i Kagawa s Grosskreutzem. Gunners se prakticky za celý poločas zmohli jen na dvě pěkné akce: po jednom dobrém centru se včas vrhl Weidenfeller, jindy zase v pravou chvíli vystartoval po Walcottovi, jenž sotva stihl přebrat skvostnou kolmici od Ramseyho.

Přesto druhá půlka úvodního dějství už zastihla Arsenal ve viditelně lepším a pohodlnějším rozložení. Pod to se ale hlavně podepsaly dvě nešťastné události. Po 25 minutách byl totiž na nosítkách odnesen otřesený Bender, kterého za čtyři minuty následoval Götze, jenž nerozchodil menší zranění utržené na počátku zápasu. Od té doby se Dortmund směrem dopředu příliš neprojevoval a trpěliví domácí se pomalu dostávali do tlaku.

Ten vyvrcholil paradoxně po šanci Kagawy, která byla po dlouhé době první příležitostí německého mistra. A jakou! Po krásné kombinaci na jeden dotyk šel z většího úhlu japonský šikula sám na Szczesného, polský brankář ovšem situaci pozičně zvládl. Gunners byli oproti tomu v koncovce efektivnější, za což nebojácná Borussie zaplatila tu největší daň. Song se i přes tři namáhavé souboje díky technické vyspělosti neuvěřitelně prodral k centru, pro který si vyskočil Van Persie a jenom potvrdil obdivuhodnou formu, jež ho nyní provází.

I tenhle úder se podepsal pod skutečnost, že už pak po celý druhý poločas Borussie znovu nepronikla do tajů své hry z předešlého dějství, kdy operovala na velkém prostoru a ve značné rychlosti. Dál se spíše bojovalo o střed pole, to však ku prospěchu Arsenalu - v menším tempu a s balonem hlavně na domácích kopačkách. Vše pak podtrhl Van Persie číhající u zadní tyče na Artetův centr od rohového praporku a Vermaelenovo šikovné prodloužení - 2:0.

Na něco takového už vyčerpaný Dortmund zvládl odpovědět až souběžně se závěrečným hvizdem. Obránci Arsenalu se již nejspíš viděli ve sprchách, čehož využil Lewandowski k centru do pokutového území, kde Perišić do druhé vlny přenechal míč hladce skórujícímu Kagawovi.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (764)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele