čtvrtfinále - 1. zápasy
06.04.2011 20:45 CET
5 : 1
(2:0)

Reportáž

Střelecké procitnutí Barcelony odnesl sympaticky hrající Šachtar

Barcelona na domácím hřišti v úvodním utkání čtvrtfinále Ligy mistrů rozprášila Šachtar Doněck 5:1 a prakticky si tak zajistila postup mezi nejlepší čtyřku. Na Nou Campu se hrál nádherný zápas plný gólových příležitostí na obou stranách, hosté však nevyužili své šance, proto jsou na pokraji vyřazení.

Přitom však začali dobře a v prvních dvou minutách to vypadalo, že nechtějí favorita zápasu vůbec pustit k míči. To se však v oné druhé minutě změnilo, Messiho chytrá kolmice za obranu se náhodně odrazila k Iniestovi a ten prudkou ranou na přední tyč otevřel skóre zápasu. To však Šachtar od snahy neodradilo, naopak, hosté byli nebezpečnějším týmem a Luiz Adriano již mohl pelášil sám na Valdése, jenže špatně si míč zpracoval a o šanci přišel.

Velmi podobná situace se opakovala již o dvě minuty později, to se už útočníkovi ukrajinského celku povedlo i zpracování, jenže lehoučké píchnutí špičkou kopačky minulo jak Valdese, tak bránu. Šachtar tlačil dál a již ve třinácté minutě si vypracoval třetí gólovou šanci na hřišti Barcelony! Luiz Adriano znovu pelášil do gólové situace, tentokrát proti němu vyběhl Valdés a odkopl mu balón od kopačky přesně k Willianovi, jeho střela z první, podobná té včerejší Stankovičově, ale bránu těsně minula.

Pak se dvakrát ukázal i nejlepší fotbalista světa Messi, nejprve byla jeho střela zblokována, druhý jeho pokus z volného přímého kopu pak bránu o malý kousíček minul. V devatenácté minutě se dostal do své největší příležitosti v prvním dějství, kdy chyboval hostující stoper Ishchenko, Messi se snažil přehodit brankáře Pyatova, argentinský útočník však na gólmana Šachtaru nevyzrál.

V pětadvacáté minutě se sám před brankářem ocitl Pique, jenže v rozhodující chvíli ho zradilo zpracování a z šance nic nebylo. Hned o minutu později přehazoval Alves Pyatova, Messi ovšem na míč nedosáhl, následná Villova dělovka skončila mimo. David Villa se pak prokousal i k hlavičce, ta však byla slabá a Pyatova nemohla překvapit.

Ve čtyřiatřicáté minutě padla druhá branka utkání a opět u toho byl Iniesta. Ten poslal milimetrově přesný pas za obranu na Alvése, který předskočil Pyatova, píchl si míč okolo něj a do prázdné brány doklepl na 2:0. Po první půli tak Barcelona vedla o dvě branky.

Druhý poločas již začal jasně v režii domácího týmu, na úvod byla k vidění Messiho rána, ta však mířila do středu branky. Šest minut po startu druhého dějství dostali Blaugranas příležitost rozehrát volný přímý kop ze dvaceti metrů, Xaviho technická střela ale neměla rychlost, ani přesnost. V padesáté třetí minutě vedla Barca již 3:0. Xavi rozehrál skvělý signál z rohového kopu na Piqueho, který si odskočil od obránců na hranici šestnáctky a ihned vypálil, míč se pak s pomocí obránce Kobina dostal až do sítě.

V padesáté deváté minutě si hosté vykřesali naději, když si na Srnův skvělý centr naskočil Rakitskiy a hlavičkou na zadní tyč nedal Valdésovi šanci. Barca však odpověděla bleskově, prakticky hned z rozehrávky se uvolnil po Iniestově přihrávce Messi přes tři bránící hráče, přistrčil míč Keitovi, jehož dělovka vymetla pavučinky z levého horního rohu hostující branky.

Po hodině hry to zkoušel Messi sám, Pyatov byl na místě a vytěsnil balón nad branku. Dvacetiminutovku bez výraznějších příležitostí přerušila další šance domácích, Alvesovu přihrávku přenechal Pedro Iniestovi, který přestřelil. Osm minut před koncem našel Rat nádherným pasem před branku Luize Adriana, ten však dnes neměl svůj den, což potvrdil střelou do protipohybu Valdése, která skončila na tyči a následně se odrazila zpět španělskému brankáři do náruče. V šestaosmdesáté minutě se na pravé straně uvolnil Dani Alves, naservíroval míč před branku, kde ho za sebe pustil Pedro na Xaviho, pro něhož již nebyl problém doklepnout míč do prázdné branky a určit tak konečné skóre - 5:1.

A pak že Liga mistrů ztratila na atraktivitě...

Autor: Michal Hruška

Komentáře (651)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele