finále
22.05.2010 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Inter vstoupil do historie, Bayern na něj recept nenašel!

Skvělá taktika Josého Mourinha a hlavně dvě branky Diega Milita rozhodly letošní finále Ligy mistrů. Inter tak poprvé získává tuto trofej v novém tisíciletí, Bayern po triumfu v lize a národním poháru na další vítězství nedosáhl.

Na první výraznější šanci si 55. finále Champions League muselo počkat do 18. minuty. Van Bommel přitvrdil ve středu pole, přičemž střelu Sneijdera ze vzdálené pozice přizvedl Altintop, a tak Butt v brance Bayernu musel vytáhnout u levé tyče první perfektní zákrok. Nizozemský sniper v dresu Interu si reputaci mohl spravit o osm minut později, opět se spoléhal na teč, ovšem tentokrát žádná nepřišla a Butt tak vprostřed branky na její čáře mohl v poklidu skrýt míč do své náruče.

To, co se nepovedlo Sneijderovi v úvodních minutách, to se povedlo Diegu Militovi v 35. minutě. Pátý gól argentinského hrota se zrodil jednoduchým výkopem Julia Cesara právě na Milita, který překvapivě Demichelise porazil v hlavičkovém souboji a přiťukl míč Sneijderovi, ten jej pak nasměroval za obranu Bayernu, s čímž si už Milito poradil a ránou pod břevno rozjásal italské tifosi.

Oba "viníci" gólové situaci si vše zopakovali ve 42. minutě. Tentokrát Milito předal Sneijderovi míč do ideální střelecké pozice, jenomže nizozemský záložník ve vyložené šanci trefil pouze ruce brankáře Butta. I tak ale do kabiny po první půli šel ze dvou bývalých kolegů spokojenější Mourinho, jemuž oproti van Gaalovi plán vyšel. Nic na tom nezměnila ani závěrečné střela vedle van Bommela v závěru nastavení.

Bayern měl skvělý úvod do druhého poločasu. Hned v první minutě druhého dějství Altintop v pokutovém území vylepšil pozici pro Müllera, ten však trefil pouze Cesara. Inter na to odpověděl hned o minutu později, Milito míčem pod sebe uvolnil Panděva, jehož zatočenou ránou konečky prstů vytěsnil Butt.

Na další akci si fanoušci na stadionu Santiaga Bernabéua museli počkat do pětapadesáté minut, kdy si Hamit Altintop položil Lucia, ale nakonec vystřelil vedle Cesarovy branky. I další šanci měl na svědomí Bayern. Hamit Altintop byl v 63. minutě už ze hřiště pryč a tvrdý kop Robbena do pokutového území a následnou Cambiassovou hlavou zblokovanou dorážku Müllera tak sledoval už jen z lavičky náhradníků.

Robben byl ústředním aktérem posledních minut a potvrdil to i v 65. minutě. Svou typickou kličkou se uvolnil, namířil na zadní tyč, ale Julio Cesar se dokázal natáhnout. Bayern pak pokračoval ve svém velkém tlaku, Olić v sedmdesáté minutě trefil jen hráče padajícího před ním a Diego Milito na druhé straně zasadil druhý úder. Po přihrávce E’toa na hranici ofsajdové pasti si argentinský útočník položil van Buytena a podruhé překonal bezmocného Butta.

Bayern pak sice až do konce utkání ovládal hru, jenomže Inter ukázal, co je předností italských týmů - italská defenziva se najednou před bavorskou ofenzivou jevila jako královská. José Mourinho se pak ještě jak sliboval objal s Louisem van Gaalem po skončení zápasu, rsp. těsně před závěrečným hvizdem, ale to na jeho radosti ze zisku triplu nic nezměnilo. Inter tak jako šestý evropský klub získal v jedné sezoně tři trofeje!

Autor: Daniel Polách

Komentáře (1330)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele