čtvrtfinále - 1. zápasy
07.04.2009 20:45 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Aktivní Porto veze z Manchesteru zaslouženou remízu

Velice nadějný výsledek odváží FC Porto ze hřiště Manchesteru United. Portugalci byli po celý zápas aktivní a dokázali vstřelit dvě branky. Domácí Řudí ďáblové působili unaveně, a i když dokázali otočit skóre, v závěru přišli o výhru. Po výsledku 2:2 tak bude odveta ještě hodně zajímavá.

Hosté se ujali překvapivého vedení už ve čtvrté minutě zásluhou Cristiana Rodrígueze, po čtvrthodině hry se povedlo vyrovnat Wayneu Rooneymu. Obrat pak dokonal pět minut před konečným hvizdem Carlos Tevez. O čtyři minuty později ale ke smůle všem domácím fanouškům zajistil velice cennou remízou Mariano González.

Při absenci Ria Ferdinanda se ve stoperské dvojici vedle Nemanji Vidiče postavil Jonny Evans, na hrotu se objevil osamocený Wayne Rooney, jenž byl zezadu podporován Cristianem Ronaldem a Parkem.

Porto se do utkání vrhlo ve velkém stylu, hned ve druhé minutě si Lisandro poradil s Evansem a vyzkoušel pozornost Van der Sara, který jeho pokus vytěsnil na roh. Za další dvě minuty už musel holandský gólman překvapivě lovit míč ze sítě, když chybnou rozehrávkou ztratil míč Ronaldo, Cristiano Rodríguez si hodil míč kolem Evanse a střelou k pravé tyči poslal hostující celek do vedení.

Ve dvanácté minutě se rozkoukali také domácí, když po centru O'Shea prověřil brankáře Eltona Cristiano Ronaldo. Portugalský záložník sice úspěšný ještě nebyl, o tři minuty později však už do černého pálil jeho kolega Wayne Rooney. Anglický reprezentant využil obrovskou chybu Bruna Alvese, který chtěl poslat balon domu na Eltona, což se mu nakonec nepovedlo, když se míče zmocnil právě Rooney a srovnal s portugalským celkem krok.

Porto se chtělo do přestávky znovu ujmout vedení, když Lucho Gonzalez načechral na hlavu Rodrígueze měkký centr, útočník však trefil pouze připraveného Van der Sara. Poslední slovo prvního dějství měli United, když po dlouhém balonu Parka hlavičkoval z velmi výhodné pozice zkušený Paul Scholes, překonat Eltona ale nedokázal.

V druhé pětačtyřicetiminutovce byli Rudí Ďáblové mnohem aktivnější než v té první. Štěstí pokoušel Rooney, který chytrou ránou zpoza velkého vápna zkusil přelobovat Eltona, ten ale stačil míč vytěsnit na roh. Poté na hrací ploše nahradil Parka Ryan Giggs, jenž hned po svém příchodu o sobě dal vědět, když se po jeho rohovém kopu dostal k hlavičce Nemanja Vidič, Elton ale předvedl vynikající reflexy.

Patnáct minut před koncem si Manchester vytvořil další skvělou šanci ke skórování, když po centru Giggse jen o několik centimetrů minul ve výhodně pozici Rooney balon. V 85. minutě se United ujali vytouženého vedení, když po autovém vhazování Garyho Nevilla prodloužil balon na malé vápno, kam si nabíhal Carlos Tevez, Wayne Roony a argentinský útočník díky důraznému zakončení rozvlnil síť hostující brány.

Když už to vypadalo, že anglický celek bude naplno bodovat, přišel jako blesk z čistého nebe vyrovnávací gól, když Lisandro centrem našel střídajícího Mariana Gonzáleze, který se štěstím překonal Van der Sara a zajistil svému týmu velmi výhodnou pozici pro odvetné utkání.

Odveta se hraje hned příští týden a Porto bude mít velkou výhodu, nastoupí totiž před domácími fanoušky, kteří ho poženou za vítězstvím. Na Manchester United tak čeká ještě pořádná porce tvrdé práce.

Autor: Petr Páral / goal.com

Komentáře (409)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele