základní skupiny - skupina H, 5. kolo
27.11.2007 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Slávisté postupují do Poháru UEFA

Do utkání vlétla jako kulový blesk domácí Steaua, která se dostala do vedení už v úvodu. Zápas samotný nebyl nikterak pohledný, přesto pro slávisty radostný. Ti nakonec díky zlepšenému výkonu ve druhém dějství vyrovnali a uhráli v Bukurešti potřebný výsledek, který jim zajistil nejen veselou cestu domů, ale také Pohár UEFA.

Trenér slávistických fotbalistů Karel Jarolím byl přinucen oželet služby zraněných Šmicra a Vlčka a vyslal do utkání pouze jednoho vysunutého útočníka Gaúcha. Ten přitom letos nastoupil v základní sestavě pouze jednou. V evropských pohárech si dokonce zahrál jen minutu v předkole proti Ajaxu. Další forvard Šenkeřík se tím pádem stáhl na pravou stranu pětičlenné zálohy. Rumunský soupeř nastoupil v klasickém rozestavení 4-4-2, přičemž útočnou dvojici vyplnili v ten večer aktivní Badea s Dicou.

Fotbalistům na trávníku znepříjemnilo život poměrně studené počasí, což se podepsalo i návštěvě. Slavisté se ovšem pořádně zahřáli už po osmi minutách hry, kdy zbytečně ztratili míč a poslali do zakončení Petreho. Jeho pumelici Vaniak vyrazil ale jen před sebe a Dica toho okamžitě využil. Naštěstí pro český tým stál útočník v době střely v ofsajdu. Jako varování to ale sešívaným nestačilo. Aktivní Dica si centr zpracoval na prsou a z otočky okamžitě poslal nadýchaný oblouček za obranu hostů, kteří si nedokázali poradit s Badeou. Ten v pádu poslal míč do protipohybu českého gólmana a v Bukurešti vypuklo šílenství.

Rumuni i nadále pokračovali v pohledných kombinacích, které dávaly slávistům zabrat. Především vynikající Dica a Badea byli při chuti a neustále zlobili muže (výjimečně) v bílém. A ti tomu dost pomáhali. Obrovskou šanci zahodili Neaga, jenž měl v pokutovém území mnoho prostoru, a Badea, kterého fantasticky vychytal Vaniak. V obou dvou případech selhala celá obranná čtyřka Pražanů.

Zato Slávisté si v první půli nedokázali vytvořit žádnou nebezpečnou akci, kterou by zaměstnali domácí defenzivu. Za dobrý pokus se dal považovat maximálně přímý kop Volešáka. S jeho ránou ale neměl brankář Zapata žádné problémy. Do toho český tým přišel o Švece, který si po špatném došlapu poranil kotník a po půlhodině hry musel střídat.

Do druhé půle šli sešívaní s jasným pokynem: více podporovat vysunutého Gaúcha. To se celkem dařilo. Hrálo se více na polovině soupeře, nicméně do zakončení se stále nedostávali. Samotné utkání po přestávce nenabralo žádné úchvatné tempo. Obě mužstva se neustále prala o míč ve středu hřiště a k vidění bylo jen pár náznaku šancí.

Hosté přitom nutně potřebovali dát gól a mít jistotu třetí příčky. Jenže šance ne a ne přijít. Na druhé straně mezitím Vaniak nadvakrát zlikvidoval nebezpečné protiútoky. Nejprve včasným vyběhnutím překazil postup na branku Badeovi a vzápětí likvidoval Croitorův pokus o lob.

Marná snaha slávistů se ovšem z ničeho nic proměnila ve vstupenku do zmíněného Poháru UEFA. Pomohlo jim nepsané pravidlo: nedáš – dostaneš. Po neúspěšném útoku domácích se totiž hra převalila na druhou stranu, kde Tavares parádním centrem posadil míč na hlavu Šenkeříka a bylo vyrovnáno.

Steaua v závěru chtěla dostat Slávisty pod tlak, jenže díky nervozitě přestala úspěšně kombinovat. Často celou situaci domácí přehnali, anebo stříleli z úctyhodných vzdáleností mimo Vaniakovu branku. Slavia nakonec cennou remízu 1:1 udržela a s jistotou bude na jaře pokračovat v evropských pohárech.

Autor: Pavel Janega

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

naši slávisti vyhrajou v Ukrajinsku 3:0,nečbot ty rusáci nemaj záložníky.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za důvěru, já to tak růžově nevidím, ale milerád se nechám překvapit. Mimochodem, Rusko - Rumunsko, vidíš ten rozdíl?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no já bych řekl že v rumunsku to bude hlavně boj a tvrdá hra...plichta by stačila

Reagovat
smazaný uživatel

mohla by slávka vyhrát..ale dávám asi jenom 02.

Reagovat
smazaný uživatel

Slávisti jsou připravený na tvrdou hru, s disciplínou nemají velké problémy, takže jsou v mírné výhodě. Záleží také, jak pokryjí standartní situace soupeře. Steaua moc dobře ví, jak je tenhle zápas v pohárové matematice důležitý a jsou schopný se sousty věcí. Ale i Slavia je z minulých pohárových sezón zvyklá na balkánské týmy a jejich specifika, takže nejen že jim moc fandím ale zárověň věřím alespoň v bod. Tip 0:0. SLAVIA Go !!!

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne at jich neprivezou zase 7

Reagovat
smazaný uživatel

Když to bude 3:4 pro Slavii, tak proč ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim si, že bod by byl pro Slávisty zlatý, ale nechám se překvapit průběhem. Tip 2:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia už o UEFU nehraje. Už jí má jistou, nevěřím že by Steaua na Arsenalu bodovala. Spíš by Slávka ještě při troše štěstí mohla bojovat o pokračování v LM. Pokud dneska Arsenal vyhraje, rozdá si to se Sevillou o postup.

Reagovat
smazaný uživatel

Šenkeřík dal pěknej gól, jinak to byl hlavně v prvním poločase děs. Marodka je sice hrozná, ale Slávisti už by pomalu mohli přestat zmatkovat, bylo moc vidět, že nevědí, co vlastně hrát a jakmile soupeř začne tlačit, tak se sype celej manšaft. Popsal bych to slovy: Utrpěli jsme postup do UEFA. Na druhou stranu je to první rok v LM a zraněných je opravdu hodně.

Reagovat
alegre

Mas pravdu, ze jsme dnes hrali hrozne, ale...: doma Slavia Rumuny porazila a prehrala. V Bukuresti byli lepsi oni, zejmena v 1. polocase, ale na vic nez na plichtu jim to nestacilo. V Seville to bylo spatne, o Arsenalu ani nemluvit. Doma s Arsenalem lepsi, zejmena po takticke strance. A ono tech 7 zranenych musi byt znat! Kazdy tym na svete by mel bez 7 hracu kadru problemy! Slavia patri k tem nejchudsim v LM a dnes byl na lavicku nahradniku doslova smutny pohled... Snad v te UEFA nebudeme jen my...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, souhlas. Možná to vypadalo, že na mou milovanou Slávku plivu, já se na to snažím jenom koukat nezaujatě. Jinak jsem moc spokojenej, ten Londýn byla sice řacha, ale Steaua výsledkově super, o plichtě s Arsenalem se Spartě jen zdá a na Seville jsme dali dva góly - to taky není špatné. Je třeba srovnávat srovnatelné a Arsenal se Sevillou jsou prostě špičky. Doufám, že nedostaneme nátěr 4:0 v posledním zápase a když náhodou uhrajeme plichtu, budu chrochtat blahem. Horší je, že ta marodka je strašně nepříjemná i v Gambrinus lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Povedlo se co se povést mělo !!! Důležitý bod nejen pro Slavii, ale potažmo pro celý náš národní pohárový koeficient. Hra nic moc, ale ještě jsou rezervy. Jinak gratulace !!! Je to slušný´úspěch, doufám ještě, že v posledním zápase se Sevillou uhrajou přijatelný výsledek (remízka?).

Reagovat
alias

Včera jsem v jednom příspěvku tvrdil, že reformy LM navrhované M. Platinim zvýšit šance na účast v této soutěži týmům ze zemí s nižším koeficientem jsou nesmyslné a včera se mi to jednoznačně potvrdilo. Při sledování utkání Steaua-Slavie jsem vydržel asi do 15min. (hrozný fotbal,poloprázdný stadion) a pak přepl do jiného světa na opravdový fotbal na utkání Sevilla-Arsenal (vynikající fotbal, ve skvělé atmosféře) to je LM. Proč by měli úroveň LM snižovat tými jako Kyjev zatím 0bodů, Steaua zatím1bod se Slavií, CSKA zatím 1bod a při otevření LM pro tyto týmy by se jejich počet zvýšil o další a ještě tragičtější mužstva. Ani účast Slavie se Spartou pro nás nic nepřinese - peníze plynoucí z LM si stejně mezi sebe rozdělí bafuňáři a hráče budou prodávat dál a pro nás obyčejný fanoušky? chodit na LM za 1500,- já osobně nebudu a pak se divý funkcionáři, že stadiony jsou poloprázdné nebo skoro úplně prázdné...Proto říkám takové týmy v LM ne!

Reagovat
smazaný uživatel

Slávia tam je předevíšm proto, že přešla přes Ajax....meleš tady jen svá hovna a nevíš nic o pozadí fotbalu......předevíšm si uvědom, že fotbal není jen o nějakých 12 evropských klubech...

Reagovat
alias

Tak vsadím se že o světovém fotbale toho vím stokrát víc jak ty, ty bambulo. Že vyřadila Ajax samozřejmě vím, holt občas se zázraky stávají a to je pro fotbal jenom dobře, ale já tady píšu o tom jaký přínos pro LM co do kvality mají podobné týmy jako Slavia? Žádný! Já jenom tvrdím, že kvalifikace pro LM v takové podobě aby se silné kluby vyřadily mezi sebou a slabé hráli proti sobě je hovadina. Když Slavie nebo Maribor vyřadí v kvalifikaci Real, prosím, ale to už se doufám zase sto let nestane. A k tomu pozadí fotbalu, já dělám přesedu jednoho oddílu hrajícího na rozhraní I.Btřídy a okr. přeboru takže o pozadí fotbalu ty mě určitě poučovat nebudeš.

Reagovat
vacin

No jo ty odborníku, ale zapomněls na další týmy srovnatelný tady s těma a ty tam rozhodně do počtu nejsou (Rosenborg Doněck Pireus). Co ty na to???

Reagovat
smazaný uživatel

Kašli na něj, to je jeden z těch bafuňářů, co tahají prachy z fotbalu. Já beru základní skupiny LM jako síto pro výběr toho nejlepšího do jarní části. Skupinový systém je poněkud objektivnější než vyřazovací, ve kterém hraje velkou roli náhoda a momentální forma (viz postup Slavie přes Ajax). Pokud někdo chce vytvořit Superligu těch nej, prosím, je to názor, možná zajímavá myšlenka podobná NHL. Diskuse na téma, jak udělat kvalifikaci do základních skupin LM, by ale podle mně neměla směřovat k tomu, jak hned z první odstavit "malé" kluby, to raději opravdu zaveďme LM Serie A s Manchesterem, Římem, Realem, Barcelonou atp., a k tomu LM Serie B s Fenerbahce, Steauou a Doněckem. Koneckonců současný systém, kde třetí ze skupiny "postupuje" do UEFA naznačuje, že tou Serií B je právě UEFA. Samozřejmě je jedno, jak se to bude jmenovat.

Reagovat
alias

Já ty peníze pro fotbal právě musím sehnat-na mládež , na provoz Amužstva, rezervy, na rozhodčí atd. zatím co ty o tom jenom meleš.

Reagovat
vacin

Radši si zůstaň u té I.B třídy bude to lepší....

Reagovat
alias

Nic proti těm týmům nemám, ale všichni by měli mít stejnou startovní čáru a ne je zvýhodňovat a odklízet jim z cesty silné týmy na základě nějakých reforem. Z Vás by měl Platini radost, takové oslíčky jako jste vy potřebuje. Copak si nepochopil že to jsou jen populistická opatření aby při dalších volbách do předsednictva UEFY získal co nejvíce hlasů od zemí bývalého Sovětské Svazu a Jugoslávie. Prober se člověče, připadá mi to že se tady bavím s desetiletým klukem, který absolutně ale absolutně neví oco běží.

Reagovat
M11

prehanis

Reagovat
alias

K tomu Doněcku,Rosenborku a Pireusu. Pireus je samozřejmě něco jiného, tomu dokonce přeju postup, ale Doněck a trondheim bych za příklad nedával, protože je spíš ostuda, že snad při dvacátý účasti v této soutěži taky jednou nejsou jen úplně do počtu.

Reagovat
vacin

Doněck tam byl do počtu jen při první účasti jinak celkem sbíral body. Ale máš tady i jiný týmy z (Turecka nebo pamatuješ Artmedii) do posledního kola hrála o postup, o kterej přišla dost nešťastně.

Reagovat
vacin

Mě je jasný, že to dělá pro to, aby si nahrabal hlasy to máš naprostou pravdu a taky neříkám, že tam mají hrát týmy s Makedonie Moldavie atd. ale mezi týmama jako je Steaua, Rosenborg..... se každej rok najde někdo kdo překvapí a to ja na celé LM nejlepší.

Reagovat
alias

At´tam hrajou, ale ať si účast vybojují spravedlivou cestou. Samozřejmě, že překvapení jsou kořením fotbalu, a zavřít cestu těmto týmům úplně je hovadina. Jinak OK.

Reagovat
smazaný uživatel

Omlouvám se za poznámku o bafuňářích, zapoměl jsem přidat smajlíka, měla to být jen úsměvná narážka. Je jasné, že pro malé kluby na okresní úrovni jsou prachy problém s velkým P. Jinak k reformě: při tom nasazení se do základních skupin dostane 21 týmů z předních lig + 1 obhájce trofeje (odkud asi bude?) + 4 týmy z nižších míst nejlepších zemí, to je 26 jistých míst pro špičkové kluby, které se nebudou "otravovat" kvalifikací s tragickým týmem před začátkem sezóny, kvalifikace těch čtyř "nemistrů" by mohla být naopak zajímavá. Přitom zbývajících 6 míst jsou otevřená dvířka pro ty (jak ty říkáš) tragédy, aby nezůstali úplně odříznutí a měli možnost překvapit. Celý systém má hlavu a patu a myslím, že Platinimu nejde tolik o podporu exSSSR, spíš kluby jako Arsenal nestojí o zápas se Spartou - rozumíš co chci říct.

Reagovat
smazaný uživatel

podívej chlapečku, než začneš tady zase vykřikovat jak ty jsi tady ten jediný spravedlivý a všichni ostatní jsou jen paka, tak si napočítej do 10 a pak si to raději ještě jednou promysli ....

Z tvých názorů je mi jasné, že v tom máš naprostý guláš....jen si tady meleš to svoje, jiný názor je pro tebe nepřijatelný....a želbohu i hloupý - to hodně vypovídá o tvé mentální úrovní....proto s tebou nemíním řešit problematiku evropského fotbalu - protože určitě nedosahuju tvých kvalit předsedy klubu 1.B třídy....

Opakuju ale ještě jednou - Slavia hraje LM proto, že vyřadila v kvalifikaci Ajax - proto si tu LM hrát zaslouží.....stejně jako všechny jiné "malé" kluby.....ta tvá vysněná Superliga 12 -16 nejbohatších evropských klubů potopí fotbal ještě do větších sraček než ve kterým momentálně je.....proto také hodně fandím tomu don quichotskému Platiniho úsilí v boji s větrnými mlýny.....a víš proč? Protože ne všechno co se třpytí je zrovna zlato......

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavní otázku tu je, jestli více týmů ze slabších lig nebo ne. Podle mého to je ted tak akorát. Liga Mistrů má být turnaj nejlepších týmů v evropě a ty ted hrajou většinou ve 4 nej ligách. Neřikám, že je tam slavia omylem, ale proč víc takovýchto týmů, když v Anglii, Španělsku, Itálii hrajou lepší můžstva a do evropskejch pohárů se vůbec nedostanou?

Reagovat
smazaný uživatel

protože UEFA nezastřešuje jen 4 "vyvolené" ligy ale všechny evropské ligy....

Reagovat
smazaný uživatel

ty 4 nejsou vyvolené, ale prostě nejlepší. A v liga mistrů je souboj nejlepší týmů. A když se najde nějakej dobrej tým ze slabší ligy, tak se tam kvalifikuje, ale proč takovejch týmů víc. Jiný než finanční důvod nevidim

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně tak je Mistrovství světa soutěž nejlepších týmů a přesto je na začátku i San Marino. Jinak pokud tvrdíš, že bude víc týmů ze slabších lig, tak podle těch novejch reforem jich bude šest - to si myslím není moc. Kompletně jsem to rozepsal vejš pod názvem Omluva.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele