základní skupiny - skupina A, 4. kolo
31.10.2006 20:45 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

CHELSEA VYDŘELA BOD NA NOU CAMPU

Další z řady prestižních soubojů se odehrál na Nou Campu mezi Barcou a Chelsea. Situace v tabulce mluvila jasně: Barca potřebovala vyhrát, hostům stačil bod. Šťastnější nakonec byla Chelsea, která si vytouženou remízu zajistila Drogbovým gólem v samotném závěru vyhecovaného utkání.

Návrat formy potvrdila Barca už ve víkendovém zápase s Huelvou a tento vzestup byli Katalánci odhodlání potvrdit i v Lize Mistrů. A začali ve velkém stylu. Již ve třetí minutě vystihl Boulahrouzovu špatnou přihrávku Deco, bránící hráče odlákal nabíhající si Ronaldinho a Deco perfektní ranou rozjásal zaplněný Nou Camp. 1:0!

Zápas byl skvěle rozjetý, hrál se otevřený a útočný fotbal, do další obrovské šance se dostal v deváté minutě Ronaldinho. Ten si naběhl na chytrou přihrávku Messiho, která následovala po vynikajícím individuálním průniku po pravé straně. Ronaldinho však střelou z první jen pozdravil diváky v horních řadách tribuny.

Chelsea z počátku hrozila hlavně z centrovaných míčů, avšak první větší náznak šance přišel po Mottově špatné rozehrávce, kdy se k míči dostal Robben a Essienovi chybělo k jeho nahrávce jen pár centimetrů.

Krátce na to byl blízko vyrovnání Ballack, jehož střela z hranice pokutového území mířila jen těsně nad bránu Victora Valdése. Blaugranas kontrovali vzápětí krásnou narážečkou Xaviho s Ronaldinhem, po které se prvně jmenovaný objevil prakticky sám před Hilariem, dokázal vystřelit, ale portugalský brankář skvěle zasáhl.

Tou dobou běžela dvacátá minuta zápasu a dílčí výsledek spolu s průběhem zápasu slibovaly skvělou podívanou. Bohužel pro všechny fotbalové fanoušky se ale tyto naděje až tak zcela nevyplnily. Vinu na tom nesou částečně hráči obou týmů, z velké části také rozhodčí Farina. Italský rozhodčí totiž zápas očividně nezvládal a z fotbalového utkání se postupem času stala spíše okopávaná doprovázená několikaminutovými dohady. Farina nebyl schopen nastavit pevný metr, nezískal si u hráčů autoritu a zápas byl očividně nad jeho síly.

Diváci na celém světě si tak chvílemi mohli připadat jako na partičce mariáše. První potrestanými se stali Ashely Cole s Arjenem Robbenem, oba byli krátce na to následování Frankem Lampardem a Lionelem Messim. Tyto tresty taky byly prakticky jediné zajímavé situace ve zbytku poločasu. Za zmínku snad jen stojí Makeleleho nepovedený pokus o získání penalty či Ronaldinhův nevydařený přímý kop. Poločas tedy skončil za stavu 1:0 pro domácí.

O přestávce se oba týmy viditelně uklidnily a Chelsea převzala taktovku hry. Barca zbytečně ztrácela míče v záloze, nehrála kompaktně v obraně a vytrestat ji mohl již po šesti minutách Robben, jenž se objevil ve stoprocentní šanci po geniální přihrávce Lamparda, jenže Nizozemec neuvěřitelně přestřelil. Jestli někdo čekal, že se Katalánci poučí, více se plést nemohl. O pouhou minutu později se do obrovské šance dostal Lampard, míč sice nezpracoval ideálně, nicméně se k němu dostal a z takřka nulového úhlu neskutečným obloučkem překonal bezmocného Valdése. Těžko spekulovat, zda se jednalo o úmysl, faktem zůstává, že se jednalo o krásný fotbalový moment a že bylo srovnáno. 1:1.

Až tahle situace tedy domácí probrala a ti tak opět po čase převzali taktovku hry. A to přineslo ovoce. Za Mottu přišel Edmilson, ten skvělým centrem našel Ronaldinha, jenž se dokázal prosadit přes Boulahrouze a vynikající přihrávkou před bránu našel volného Gudjohnsena, který splnil příjemnou povinnost. 2:1.

Stejná spolupráce zaúřadovala o několik minut později, tentokráte ale Islanďanova střela mířila vysoko nad bránu. Jak se později ukázalo, byla to jeho poslední akce v zápase, jelikož se o pár minut zranil a musel být vystřídán Guilym.

Zhruba kolem osmdesáté minuty rozjel rozhodčí Farina druhé kolo mariáše, když se zažlutilo před zraky Edmilsona, Joea Colea, Terryho (za nesportovní nastřelení Deca po odpískání), Essiena a konečně Carvalha. Po tom všem se snad ani nedalo divit šesti nastaveným minutám, které ještě dávaly Chelsea dostatek času na zvrat.

Nicméně se zdálo, že Barca drží otěže zápasu ve svých rukou, zklidnila hru, držela míč a hrozila nepříjemnými protiútoky. Nakonec však bylo všechno jinak. Již v nastaveném čase ztratil Guily na pravé straně zbytečně míč, Essien rozjel rychlý brejk, centrem našel Terryho na zadní tyči, ten sklepl na Drogbu, který se dostal před Marquéze a propálil Valdése. 2:2!!!

Bujaré oslavy hostujícího kouče Mourinha symbolizovaly odhodlání a radost hostů a jen zesílily bolest všech fanoušků Barcelony. A když zbytky nadějí utnul Farina, který se prostě rozhodl, že zápas ukončí o 40 sekund dříve, bylo jasné, že tato skupina bude postupově napínavější, než se všeobecně očekávalo.

Nepříjemnou dohru ještě obstaral menší incident ve středu hřiště, kde se objevil jindy klidný trenér Rijkaard a pustil se do vášnivé debaty s rozhodčími. Zbytečná, ale vzhledem k průběhu zápasu možná i pochopitelná reakce se nejspíše odejde bez dohry, jelikož byl nizozemský trenér brzo odtáhnut kapitánem Puyolem.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (453)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele