základní skupiny - skupina B
02.10.2002 20:45 CET
5 : 0
(3:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool FC - Spartak Moskva 5:0

Tento zápas byl pro oba týmy velice důležitý. Liverpool potřeboval vyhrát, z předchozích dvou zápasů měl jediný bod. Spartak na tom byl ještě hůře, bez bodu a bez vstřeleného gólu byl ve skupině poslední.

Na Anfield Road panovala jako vždy parádní fotbalová atmosféra, vyprodané hlediště hnalo Reds neustále dopředu. A hráči Liverpoolu se jim bohatě odměnili, neschopnou obranou Spartaku procházeli jak nůž máslem a za záda nešťastného gólmana Cherchessova nasázeli pět gólů.

Reds začali skvěle, jedna velká šance stíhala druhou a úvodní gól na sebe nenechal dlouho čekat. Už v sedmé minutě se po Riiseho pasu míč dostal k Emile Heskeyemu a ten nedal Cherchessovovi žádnou šanci – 1:0.

Vedení Liverpoolu nestačilo a i když se do jedné šance na druhé straně málem dostal Danishevski, vytvořili si domácí slušný tlak. Ten po dvou nepovedených rohových kopech a Owenově ofsajdu vyústil ve druhý gól. V 15. minutě Danny Murphy prostrčil míč do vápna na volného Bruna Cheyroua a ten střelou ke vzdálenější tyči zavěsil – 2:0.

Ve 20. minutě měli sice ojedinělou, ale slušnou šanci také hosté. Dmitri Koudriashev se dostal ke střele, míč ale těsně vedle tečoval obránce Stéphane Henchoz. O minutu později mohl třetí gól Liveproolu přidat Michael Owen, který v souboji jeden na jednoho přehrál stopera Spartaku, jeho lob přes brankáře ale skončil jen na levé tyči. O další dvě minuty později byl v další šanci Emile Heskey, jeho hlavička zblízka ale skončila v Cherchessově náručí. Ve 25. minutě se po levé straně hřiště jako expres s míčem prohnal John Arne Riise, jeho centr ale Owenovu hlavu nenašel. O dvě minuty později své štěstí zkusil opět Bruno Cheyrou, mířil ale přímo do brankáře.

Skvělou úvodní půlhodinu završili Reds třetím gólem do sítě Spartaku. Na Murphyho parádní centr si vyskočil finský kapitán Liverpoolu Sami Hyypiä a na jeho hlavičku neměl Cherchessov nejmenší šanci – 3:0.

Po půlhodině hry se opět ozvali i hosté, ale Pavlenkova střela šla nad. Ve 34. minutě předvedl krásnou akci Danny Murphy, ze dvou obránců Spartaku doslova udělal solné sloupy, akci ale zakončil slabou střelou. Reds už věděli, že je vlastně rozhodnuto, a tak hodně polevili. Ani tak ale Spartaku až do konce poločasu nic nedovolili.

Hned po přestávce se „dobrý“ kousek povedl brankáři Cherchessovovi. Chtěl míč odkopnout, ale ten mu nesedl a skončil v zámezí za jeho vlastní brankou, byl z toho roh pro Liverpool. Jinak úvod druhé půle patřil hostům, snažili se tlačit dopředu, ale žádnou větší šanci z toho nevytěžili.

Po hodině hry se míč opět více držel na kopačkách domácích a ti si hlavně zásluhou Heskeyho a Owena vytvářeli další šance. V 67. minutě kopal přímý kop Dietmar Hamann, jeho ránu ale Cherchessov vyrazil. V 72. minutě měl na druhé straně šanci Danishevski, po Kebeho přihrávce ale ve vápně netrefil míč. Hned při protiútoku Micheal Owen centroval na hlavu Emile Heskeyho, jeho pokus ale Cherchessov vyrazil. V 78. minutě nechal ruského gólmana opět vyniknout Owen, tentokrát tvrdou střelou z hranice vápna.

V 81. minutě se fanoušci dočkali dalšího gólu v brance Spartaku. Z pravé strany centroval Heskey a senegalský reprezentant Salif Diao, který byl v tu chvíli na hřišti teprve pět minut, vyskočil nejvýše a přesně mířenou hlavičkou dal svůj první gól v dresu Reds – 4:0.

Ani za tohoto stavu se hosté nevzdávali a pět minut před koncem měli svou největší šanci v zápase. Maxim Kalynychenko vyslal na Jerzyho Dudka pěknou přízemní střelu, ale polský gólman se blýskl skvělým zákrokem. V 89. minutě debakl Spartaku završil svým druhým gólem Emile Heskey, kterého do šance skvělou přihrávkou dostal jeho útočný kolega Michael Owen – 5:0.

V nastaveném čase mohli Reds přidat ještě jeden gól, to kdyby rozhodčí odpískal penaltu po jasném faulu gólmana Cherchessova na Heskeyho. Domácím to ale moc nevadilo, vždyť svého soupeře vyprovodili s pětigólovým přídělem a v tabulce skupiny B se tak bodově dotáhli na FC Basilej.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele