19. kolo
04.01.2024 21:30 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Ilkay Gündogan (© AFP)

Barceloně ztížila zápas souhra z La Masie. Při obratu debutovala nová hvězdička z Brazílie

Barcelona zvítězila v 19. kole LaLigy na půdě Las Palmas 2:1. Proti celku z Kanárských ostrovů přitom museli dotahovat, jelikož ve 12. minutě zafungovala souhra dvou hráčů, kteří prošli slavnou barcelonskou akademií La Masií, když přihrávku Sandra Ramíreze zužitkoval Munir El Haddadi. Blaugranas se srovnání dočkali po necelé hodině hry a obrat završili v nastavení z pokutového kopu. Penaltě Ilkaye Gündogana již přímo z hřiště přihlížel i nově příchozí 18letý Vitor Roque, jenž ve svém mladém věku stihl debutovat v brazilském národním týmu a má být budoucností Katalánců.

Xavi měl přes Vánoce rozhodně o čem přemýšlet, protože jeho svěřenci ztratili kontakt s čelem tabulky a z posledních čtyř soutěžních duelů vyhráli pouze nad poslední Almeríí. Tentokrát navíc přicestovali na stadion Las Palmas, které se zařadilo mezi největší překvapení ročníku, neboť dosud inkasovalo jen o šest branek méně než jeho zvučný soupeř. Klub z ostrova Gran Canaria ovšem nad Barcelonou v nejvyšší soutěži nezvítězil od roku 1986.

Pro favorita nezačal duel vůbec dobře, jelikož už v 11. minutě musel vinou zranění střídat Joao Cancelo. Pouze o minutu později navíc přišel pro Blaugranas další tvrdý direkt, když otevřel skóre El Haddadi. Marocký útočník si naběhl do vápna na milimetrově přesný pas od Ramíreze a ve skluzu procpal míč za záda Iňakiho Peňi.

Asistent u první trefy mohl ve 29. minutě dokonce navýšit vedení domácích, svou střelou ale jen zlehka orazítkoval tyč. Barcelona postupem času začala na svého soupeře tlačit, žlutomodří ale předváděli skvělou defenzivu, která je zdobí po celý ročník, a do konce prvního dějství neinkasovali.

Hosté se však přece jen dočkali srovnání, v 56. minutě se v pokutovém území dostal k míči Ferrán Torres, jenž pohotovou střelou k pravé tyči rozjásal fanoušky Barcelony. Domácí se po inkasované brance soustředili spíše na obranou hru, aby si udrželi alespoň jeden cenný bod. Blaugranas postupně zvyšovali tempo, ale do velkých příležitostí se nedostávali.

V 79. minutě se tak Xavi rozhodl poslat na trávník novou mladou posilu z Brazílie Vitora Roqueho. Ten měl o dvě minuty později šanci na rozhodující gól, brankář Álvaro Valles však včas vyběhl a Las Palmas uchránil. V nastaveném čase ovšem svůj tým nepodržel Daley Sinkgraven, který v pokutovém území fauloval Gündogana. Německý středopolař se poté sám postavil k penaltě a střelou doprostřed rozhodl o výhře hostů.

Las Palmas na katalánského giganta nestačilo a nevyhrálo už tři zápasy v řadě. Domácí sehrají další ligový duel 13. ledna proti Villarrealu. Barcelona se po superpohárovem intermezzu v Rijádu ukáže až 21. ledna na hřišti Betisu.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (1)

Přidat komentář
dextroza_m

Jako vážně 21:30? Jestli by to nechtěli hrávat v časech jak NHL třeba, my spát nepotřebujeme...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele