31. kolo
26.04.2023 22:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Álvaro García (© AFP)

Rayo si doma vyšláplo na Barcelonu. Nečekaný triumf obstarali odchovanci gigantů z Madridu

Fotbalisté Vallecana dokázali ve 31. kole LaLigy skolit Goliáše, když na vlastním hřišti zvítězili nad Barcelonou 2:1. Největší šance domácích, včetně obou gólových, přišly po nedostatku defenzivní kvality středopolařů Blaugranas. Tu první pomohl v 19. minutě zužitkovat asistencí Sergio Camello, který je produktem akademie Atlétika Madrid. Ve druhém případě pak díru v srdci obrany Katalánců využil po rychlém průniku Fran García, pro změnu odchovanec Bílého baletu.

Blaugranas v předchozím kole zvládli klíčový duel s Atlétikem, který je po dvou bezbrankových remízách opět o něco přiblížil prvnímu mistrovskému titulu od roku 2019. Na hřiště Vallecana ale Barcelona přijížděla i vzhledem ke své nedávné střelecké nemohoucnosti mírně nervózní, jelikož proti tomuto soupeři neskórovala už ve třech ligových kláních v řadě. Jestli ale bylo Rayo v průběhu této sezony k poražení, bylo to nyní. Z posledních pěti utkání totiž ztratilo body hned ve čtyřech případech.

V úvodu však hosté neměli čas přemýšlet nad způsoby rozebrání defenzivy Los Vallecanos, sami totiž museli hasit požár po hrubce Gaviho. Zachráncem byl až Marc-André ter Stegen v bráně po nepříjemné střele k tyči od Camella. Mladík z akademie Atlétika Madrid se na gólu do sítě Barcelony podílel o pár chvil později, když v 19. minutě ustál klíčový souboj, dovedl balon před vápno a ideálně našel Álvara Garcíu. Ten odvedený kus práce nenechal přijít vniveč a z levé strany vápna vyslal parádní ránu na zadní tyč. Katalánci poté začali zužitkovávat převahu na míči, dvojice šancí pro Roberta Lewandovského jim ale ovoce nepřinesla. V prvním případě zachránil Rayo gólman, v tom druhém až videorozhodčí s okem na ofsajdy.

Nejistý střed Barcy byl požehnáním pro domácí i v 53. minutě. Díru v srdci zálohy Blaugranas se snažil skluzem zalepit Frenkie de Jong, napadajícímu Franu Garcíovi se ale míč odrazil perfektně do běhu. Odchovanec Realu Madrid, kam se mladík na konci sezony po zpětném odkupu vrátí, nabídkou nepohrdl a sprint vstříc bráně završil střelou na vzdálenější tyč. Scénář prvního dějství se opakoval a po brzkém představení talentu z Madridu převzali pozornost kamer Katalánci. Dlouho se ale nejednalo o záživnou podívanou, až v 83. minutě dokázal snížit dorážející Lewandowski po zblokovaném pokusu Francka Kessiého.

Vallecano tak přichystalo ligovému lídrovi nepříjemné překvapení a trochu zamíchalo kartami v boji o mistrovskou trofej. Rayo čeká další utkání 29. dubna, kdy se představí na hřišti Elche. Barcelona ve stejný den přivítá Betis.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele