17. kolo
23.12.2007 19:00 CET
0 : 1
(0:1)

Barcelona - Real: První svátek vánoční

A je to tady! Vánoce! Jenže ty nás teď vůbec nezajímají... Tedy krom prvního dárku, který nám rozbalí dva přední týmy španělské ligy: FC Barcelona se totiž v tradičním El Clásico utká s Realem Madrid. Na tento zápas se těšili všichni fanoušci dobrého fotbalu již od rozlosování a není divu, vždyť jde o to nejlepší, co může klubový fotbal nabídnout.

Ano, milánské derby (či prestižní souboj Juventus vs Inter) je lahůdkou italské ligy, v té anglické se pro změnu utkávají Manchester United s Liverpoolem, zapomínat bychom neměli ani na Jižní Ameriku v čele se zápasem Boca Juniors vs River Plate... El Clásico však v sobě má něco více. Snad je to dáno bohatou (a kontroverzní) historií, možná hraje roli velká mediální pozornost, ovšem zcela určitě v tom má prsty fantastický útočný fotbal, který oba nesmiřitelní rivalové pravidelně předvádí až do dnešních dnů.

Vždyť z posledních šedesáti duelů skončily bez branek pouhopouhé dva. Místo toho si Los Culés i Los Merengues vychutnávají výsledky jako 5:0 (z obou stran, tzv. Manita), 4:2, 3:3 a podobně. Je to právě v El Clásico, kde se rodí legendy. Muži velkých momentů zde tvoří historii. Fanoušci obou klubů asi těžko kdy zapomenou na jména jako Puskas, Maradona, Romário či Iván Zamorano. Během posledních sezón se navždy zapsali do zlaté kroniky Brazilec Ronaldinho a Argentinec Lionel Messi. Zrodí se tedy letos další legenda?

Zmiňovaný Messi je zraněný, Ronaldinho z formy, a tak je zde prostor pro jiné. Za Blaugranas je vždy proti Realu perfektně nažhavený Samuel Eto’o, Bílý balet může ke klíčovému vítězství dovést Robinho či znovuzrozený Raúl. Ale třeba překvapí někdo úplně jiný. Bojan Krkic z Barcelony patří k nejtalentovanějším fotbalsitům v Evropě, dokáže skórovat hned ve svém první klání proti Madridu? A co Saviola? V létě porušil slib a vyměnil modročervený dres za bílý. I když byla jeho sezóna zatím neúspěšná a moc šancí na start nemá, mohl by se proti svým bývalým kolegům vytáhnout.

Ale zanechme nyní individualit a zaměřme se na současnou situaci a formu kádru Franka Rijkaarda, respektive Bernda Schustera. Začněme prostým pohledem na tabulku. Ten nám řekne, že hosté z Madridu jsou první a před svým soupeřem na druhém místě mají čtyřbodový náskok. Už teď se tedy Bílý balet může korunovat králem podzimní části. Na druhou stranu není tento náskok nikterak nedosažitelný a Barca by vítězstvím prakticky srovnala krok. Z toho se dá usuzovat, že by Realu stačila i remíza, zvláště když se na Nou Campu body příliš nesbírají – tento ročník se to nepovedlo ještě nikomu, Merengues uspěli za posledních dvacet let jen jedinkrát. Toto je další rys těchto zápasů. Ať bývá forma či postavení v tabulce jakékoli, domácí jsou vždy velkým favoritem. Historická statistika je výmluvná: Barca na domácím hřišti vládne s bilancí 44 výher - 17 porážek, v hlavním městě Španělska dominuje pochopitelně královský klub, a to v poměru 49:14.

Ač se to zvláště u hostujícího kouče nezdá, výsledek utkání může způsobit na obou trénérských lavičkách velký rozruch. Pozice Franka Rijkaarda (přes nesčetné ujišťování ze strany prezidenta Joana Laporty) není, jak je známo, nejpevnější, trochu odlišná situace panuje u německého lodivoda. Bernd Schuster svým chováním na tiskových konferencí značně připomíná někdejšího trenéra Barcelony Luise van Gaala. Dokud jsou výsledky, má nad médii převahu a pozici pevnou, avšak jakmile by přišla krize, vážně hrozí, že se všechno začne na Schustera nabalovat.

Jak to tedy vypadá se svěřenci Franka Rijkaarda? Koho může postavit za účelem upevnění své nařízlé židle? Valdés v bráně je bez debat, obranná čtveřice před ním naopak skýtá mnohá úskalí. Na pravé straně se může objevit Oleguer (což je ovšem krajně nepravděpodobné), Gianluca Zambrotta nebo Carles Puyol.

V poslední době se na kraji objevoval posledně jmenovaný, jenže je otázka, na kolik Rijkaard důvěřuje často nevyrovnanému Rafaelu Márquezovi, aby ho postavil do středu obrany v tak důležitém zápase. Jistotou jsou Gabriel Milito a Eric Abidal.

Ani záloha není bez otazníků. Ba právě střed pole bude klíčový, a tak musí Rijkaard probrat každý aspekt. Poučen z minulého roku si nedovolí nastoupit bez klasického defenzivního záložníka, zvláště když se Touré Yaya na této pozici tolik osvěčil. Pro reprezentanta Pobřeží slonoviny půjde o jeden z nejdůležitějších zápasů kariéry a jeho výkon bude dost možná klíčový. Zvláště pokud nastoupí tvořivý Guti. Yaya by měl o něco lehčí pozici v případě, že by se v základu objevil Eidur Gudjohnsen. A vše tomu nasvědčuje. Naprostou většinu tréninkových zápasů odehrál jako člen základu (před Decem). "Guddy" s Tourém by měli eliminovat silové pojetí hry v podání Diarry, oba navíc dokážou výborně podporovat útok. Otázkou je, jak moc se projeví případná absence Deca, nejtvořivějšího záložníka Blaugranas. Třetím středopolařem bude Xavi.

Jestliže je záloha nejasná, co potom říci o útoku. Zranění jednoho z nejlepších hráčů světa – Argentince Lionela Messiho – je velmi nepříjemné. Kdo nastoupí jako falešné pravé křídlo v jeho absenci? Přirozenou náhradou je další mladík Giovani Dos Santos, alternativou je Andrés Iniesta, který však letos hrával spíše zleva a na pravé straně se pravidelně objevoval naposledy v sezóně 2004/2005, kdy střídával Ludovica Giulyho. Na hrotu se samozřejmě objeví Samuel Eto’o – nejobávanější hráč Katalánců. Kamerunský kanonýr se vrátil po zranění v ohromné formě. Eto’o je v sestavě Barcelony jen těžko nahraditelný. Je běhavější i gólovější než Thierry Henry, má nejlepší napadání z celého týmu, k tomu všemu mu nechybí technická vybavenost a výborný herní rozhled – je pochopitelné, že právě jeho se v táboře Realu Madrid bojí nejvíce.

A dostáváme se k nejožehavějšímu postu – falešné levé křídlo. Ronaldinho? Thierry Henry? Andrés Iniesta? Francouz se vrací po zranění a pravděpodobně začne na lavičce. Iniesta má letos fantastickou formu a během týdne dostával na tréninku přednost před Ronaldinhem. Ale Ronaldinho je zkrátka Ronaldinho. Nemá formu, trápí se, ale stále je schopen vymyslet geniální přihrávku či zakroutit přímý volný kop a rozhodnout tak celé utkání. Brazilec je navíc mužem velkých zápasů, na Real to umí a s návratem Samuela Eto’oa oživl. Nechme se tedy překvapit.

Taktické varianty má dozajista připravené i Bernd Schuster. O Casillasovi nemůže být pochyb, stoperská dvojice Pepe – Cannavaro je každým zápasem lepší a lepší, jakákoli změna by byla kontraproduktivní. Na pravém kraji hrává velmi solidně Sergio Ramos a pravděpodobně nastoupí i tentokráte, i když na Ronaldinha (který by mohl být jeho přímým soupeřem) nemá zrovna nejlepší vzpomínky. Před dvěma lety ho brazilský míčový kouzelník dvakrát vyškolil a nakonec to odnesl rok nato, když mu Ramos bez míče kopl do kotníků. Takovéto zkraty si už nesmí dovolit, případné vyloučení by se mohlo Realu tvrdě vymstít. Levou stranu bude mít na starosti Gabriel Heinze, částečné naděje si může v nepřítomnosti Messiho dělat i útočnější Marcelo.

Tři ze čtyř postů v záloze jsou víceméně jasné. Robinho prožívá svou jasně nejlepší sezónu v bílém dresu a jeho výpady budou dělat Kataláncům velké problémy, Diarra naopak zažívá velký herní úpadek, ale typově stejná náhrada za něj momentálně není, takže se o své místo minimálně v tomto zápase bát nemusí. Na pravé straně bude hrát Wesley Sneijder. Nizozemec se předvedl fantastickým startem do sezóny, jenže v průběhu ročníku jeho forma velmi poklesla (vinu na tom nese i změna pozice) a nyní chvílemi připomíná novou verzi Davida Beckhama – během hry pro tým tolik užitečný není (zvláště při zavřených obranách soupeřů), jakmile ale přijde na standardní situace, málokdo se mu může rovnat, jeho zakroucené centry jsou lahůdkové.

Konečně jsme se dostali k tomu čtvrtému, nejasnému a přitom tak klíčovému postu. Kdo se postaví vedle Diarry? Guti nebo Baptista? Větší šance má druhý jmenovaný, ale je to právě Guti, kdo dokáže být tím rozhodujícím faktorem, tím, kdo učiní ve vyrovnaném zápase rozdíl. Loni odehrál výborné Clásico (Schuster je trošku jiného názoru: "Nemyslím si, že byl tak klíčovým hráčem"), letos je to bída. Julio Baptista, z prvu odepisovaný, se začíná čím dál tím více prosazovat do sestavy. V jeho prospěch hovoří i výsledky: Čtyřikrát nastoupil v základu, čtyřikrát Real vyhrál. V poháru hrál Guti a Bílý balet jen remizoval...

Útok je zcela jasný. Raúl prožívá (i díky speciálnímu stanu alá "Kačka" Neumannová) nejlepší sezónu za poslední roky a znovu bojuje o titul pichichi. Ruud van Nistelrooy je osvědčeným kanonýrem s čichem na výběr místa, což se bude zvláště u centrů Sneijdera výborně hodit. Javier Saviola se na trávník podle všeho nedostane, reakce publika by každopádně byla velmi zajímavá.

Tak jsme si rozebrali sestavy a nyní už můžeme jen spekulovat. Prosadí se Robinho proti zkušenému a ostřílenému Carlesi Puyolovi, který kdysi slavně vymazal Figa při jeho prvním El Clásico za Real? Přejde Iniesta či Ronaldinho přes tvrdě hrajícího Ramose? A dostane se Ramos ke svým útočným výpadům? A co Samuel Eto’o? Pepe s Cannavarem se sice stále více sehrávají, bude to však na Kamerunce stačit? Jak moc se projeví absence Messiho? Započne Raúl další desítku vstřelených gólů ve vzájemných soubojích? A co na to Jan Tleskač?

Na tyto a mnohé další otázky dostaneme odpověď již za pár hodin. Jisté je jen jedno. K vidění bude určitě skvělý fotbal a to je přece to hlavní.

FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Puyol, Márquez, Milito, Abidal - Xavi, Touré, Gudjohnsen - Dos Santos , Eto'o, Iniesta

Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Ramos, Pepe, Cannavaro, Heinze - Sneijder, Baptista, Diarra, Robinho - Van Nistelrooy, Raúl

Tip EuroFotbal.cz: 1

Autor: Petr Kilian

Vzájemné zápasy

10.03.2007
FC Barcelona
3:3
Real Madrid
Primera División
 26. kolo
22.10.2006
Real Madrid
2:0
FC Barcelona
Primera División
 7. kolo
01.04.2006
FC Barcelona
1:1
Real Madrid
Primera División
 31. kolo
19.11.2005
Real Madrid
0:3
FC Barcelona
Primera División
 12. kolo
10.04.2005
Real Madrid
4:2
FC Barcelona
Primera División
 31. kolo
20.11.2004
FC Barcelona
3:0
Real Madrid
Primera División
 12. kolo
10.03.2007
FC Barcelona
3:3
Real Madrid
 26. kolo
22.10.2006
Real Madrid
2:0
FC Barcelona
 7. kolo
01.04.2006
FC Barcelona
1:1
Real Madrid
 31. kolo
19.11.2005
Real Madrid
0:3
FC Barcelona
 12. kolo
10.04.2005
Real Madrid
4:2
FC Barcelona
 31. kolo
20.11.2004
FC Barcelona
3:0
Real Madrid
 12. kolo

FC Barcelona - poslední zápasy

15.12.2007
Valencia CF
0:3
FC Barcelona
Primera División
 16. kolo
12.12.2007
FC Barcelona
3:1
VfB Stuttgart
Liga mistrů
Sk E
09.12.2007
FC Barcelona
2:1
La Coruña
Primera División
 15. kolo
01.12.2007
Espanyol
1:1
FC Barcelona
Primera División
 14. kolo
27.11.2007
Olympique Lyon
2:2
FC Barcelona
Liga mistrů
Sk E
24.11.2007
FC Barcelona
3:0
Huelva
Primera División
 13. kolo
15.12.2007
Valencia CF
0:3
FC Barcelona
 16. kolo
09.12.2007
FC Barcelona
2:1
La Coruña
 15. kolo
01.12.2007
Espanyol Barcelona
1:1
FC Barcelona
 14. kolo
24.11.2007
FC Barcelona
3:0
Recreativo Huelva
 13. kolo
10.11.2007
Getafe CF
2:0
FC Barcelona
 12. kolo
04.11.2007
FC Barcelona
3:0
Real Betis
 11. kolo

Real Madrid - poslední zápasy

19.12.2007
Alicante CF
1:1
Real Madrid
Copa del Rey
4.k 1.z
16.12.2007
Real Madrid
2:0
CA Osasuna
Primera División
 16. kolo
11.12.2007
Real Madrid
3:1
SS Lazio
Liga mistrů
Sk C
08.12.2007
Bilbao
0:1
Real Madrid
Primera División
 15. kolo
01.12.2007
Real Madrid
3:1
Santander
Primera División
 14. kolo
28.11.2007
Werder Brémy
3:2
Real Madrid
Liga mistrů
Sk C
16.12.2007
Real Madrid
2:0
CA Osasuna
 16. kolo
08.12.2007
Athletic Bilbao
0:1
Real Madrid
 15. kolo
01.12.2007
Real Madrid
3:1
Racing Santander
 14. kolo
24.11.2007
Real Murcia
1:1
Real Madrid
 13. kolo
11.11.2007
Real Madrid
4:3
RCD Mallorca
 12. kolo
03.11.2007
Sevilla FC
2:0
Real Madrid
 11. kolo

Primera División - tabulka před zápasem

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
16
12
2
2
36 : 14
38
2
FC Barcelona
16
10
4
2
32 : 12
34
3
Espanyol Barcelona
17
9
6
2
26 : 19
33
4
Villarreal CF
17
10
2
5
30 : 24
32
5
Atlético Madrid
17
9
4
4
31 : 19
31
6
Racing Santander
17
7
5
5
17 : 19
26
7
Valencia CF
17
8
2
7
22 : 28
26
8
Sevilla FC
17
7
2
8
32 : 23
23
9
Real Zaragoza
17
5
6
6
27 : 28
21
10
RCD Mallorca
17
5
6
6
26 : 27
21
11
Getafe CF
17
6
3
8
19 : 21
21
12
CA Osasuna
17
5
5
7
20 : 21
20
13
Recreativo Huelva
17
5
5
7
13 : 20
20
14
UD Almería
17
5
4
8
14 : 20
19
15
Athletic Bilbao
16
4
6
6
15 : 17
18
16
Real Valladolid
17
4
6
7
21 : 27
18
17
Real Betis
17
4
6
7
17 : 23
18
18
Real Murcia
16
4
6
6
13 : 19
18
19
Deportivo La Coruña
17
4
5
8
16 : 24
17
20
Levante UD
17
2
1
14
11 : 33
7
Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Barcelona
8
8
0
0
22 : 4
24
2
Real Madrid
8
8
0
0
21 : 7
24
3
Atlético Madrid
9
6
1
2
24 : 13
19
4
Sevilla FC
9
6
0
3
23 : 10
18
5
Racing Santander
8
5
2
1
10 : 4
17
6
Espanyol Barcelona
8
5
2
1
8 : 4
17
7
Villarreal CF
9
5
2
2
14 : 11
17
8
Real Zaragoza
9
4
4
1
20 : 12
16
9
Getafe CF
8
4
2
2
10 : 6
14
10
CA Osasuna
9
3
4
2
14 : 11
13
11
RCD Mallorca
8
3
3
2
14 : 10
12
12
Real Murcia
8
3
3
2
7 : 7
12
13
Recreativo Huelva
8
3
3
2
6 : 6
12
14
Real Betis
8
3
2
3
12 : 12
11
15
Real Valladolid
9
2
5
2
9 : 10
11
16
UD Almería
9
3
2
4
6 : 7
11
17
Valencia CF
8
3
0
5
9 : 18
9
18
Athletic Bilbao
8
1
5
2
6 : 7
8
19
Levante UD
9
2
1
6
9 : 15
7
20
Deportivo La Coruña
8
1
2
5
6 : 14
5
Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Valencia CF
9
5
2
2
13 : 10
17
2
Espanyol Barcelona
9
4
4
1
18 : 15
16
3
Villarreal CF
8
5
0
3
16 : 13
15
4
Real Madrid
8
4
2
2
15 : 7
14
5
Atlético Madrid
8
3
3
2
7 : 6
12
6
Deportivo La Coruña
9
3
3
3
10 : 10
12
7
FC Barcelona
8
2
4
2
10 : 8
10
8
Athletic Bilbao
8
3
1
4
9 : 10
10
9
RCD Mallorca
9
2
3
4
12 : 17
9
10
Racing Santander
9
2
3
4
7 : 15
9
11
UD Almería
8
2
2
4
8 : 13
8
12
Recreativo Huelva
9
2
2
5
7 : 14
8
13
CA Osasuna
8
2
1
5
6 : 10
7
14
Real Valladolid
8
2
1
5
12 : 17
7
15
Getafe CF
9
2
1
6
9 : 15
7
16
Real Betis
9
1
4
4
5 : 11
7
17
Real Murcia
8
1
3
4
6 : 12
6
18
Sevilla FC
8
1
2
5
9 : 13
5
19
Real Zaragoza
8
1
2
5
7 : 16
5
20
Levante UD
8
0
0
8
2 : 18
0

Komentáře (592)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele