17. kolo
23.12.2007 19:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Real vyloupil Nou Camp a Barceloně utekl

Real Madrid porazil Barcelonu a navýšil vedení již na sedm bodů. Barca sice svého soupeře po většinu zápasu tlačila, ale svých pár šancí neproměnila, čehož Los Merengues perfektně využili v jednom z rychlých protiútoků, který zakončil Julio Baptista.

Barca začala podle očekávání aktivněji, i když se jí z počátku nedařilo vytvořit si tlak trvalejšího rázu. Blaugranas se snažili prosazovat dlouhými pasy na Ronaldinha (většinou od Márqueze), ale to se příliš nedařilo. Ronaldinho měl přesto prsty ve většině akcí svého týmu, přestože jeho forma stále není ideální, se Sergiem Ramosem si většinou dokázal poradit a několikrát ho efektně obehrál.

První střelu na bránu si nicméně připsali hosté, když Sneijderův přímý volný kop našel Pepeho, jehož hlavičku zlikvidoval Valdés. Ruka Sneijdera ve vápně se nepískala. Van Nistelrooy i Robinho se dvakrát dostali sami před brankáře domácích, jenže pokaždé to bylo z jasného ofsajdu. Oba si každopádně následně vyzkoušeli i po odpískání střelu, rozhodčí Mejuto Gonzáles to ignoroval.

Po třiceti minutách kulminoval nápor Barcelony. Iniesta vyslal Eto’oa, u balonu byl sice dřív Iker Casillas, jenže mu míč vypadl a jen tak tak, že nedokázal dobíhající Iniesta dopravit míč do odkryté brány. V 33. minutě si Casillas poradil s nepříliš nebezpečnou střelou Xaviho. Jen o minutu později se na pravé straně skvěle uvolnil Iniesta, poslal před bránu prudký centr, k němu se dostal Ronaldinho a tvrdě vypálil. Rána ovšem letěla doprostřed, Casillas ji parádně dokázal vyrazit a následný zbytek akce utnul rozhodčí odpískáním údajného faulu Ronaldinha, poté, co se bez vnějšího kontaktu svalil na zem Sergio Ramos. Mladý obránce pak ještě několik sekund ležel na zemi, což byl bohužel poměrně častý rys celého zápasu.

Jen chvilku po největší šanci zápasu ze strany Barcelony přišel úder Realu Madrid. Proti proudu hry unikl Julio Baptista, nádherně si narazil s Ruudem van Nistlerooyem a chladnorkevným zakončním nedal Valdésovi šanci.

Barca se i nadále snažila tlačit, ale Madrid ve velkém množství hráčů pečlivě bránil a dokázal tlak z konce poločasu bez problémů zastavit.

Úvod druhé půle nevyšel jinak vynikajícímu Pepemu, jenž podklouzl a dal tím prostor pro Samuela Eto’oa, tomu však střela nesedla. Lepší už to bylo při druhém jeho pokusu, přesto jeho ráně ještě něco málo chybělo. Iniesta zase střílel doprostřed a Casillas nemohl mít problémy. Celkově však příliš šancí k vidění nebylo, Robinhovo teatrální představení ve vápně nechal rozhodčí bez povšimnutí, Raúl sice ostře zasáhl Puyola, ale jednalo se o sportovní zákrok a žlutá karta nebyla udělena právem.

Rijkaard se pokusil situaci vyřešit nasazením Dos Santose za Deca a Zambrotty za Carlese Puyola, přesto hře Barcelony chyběla pověstná jiskra. Real Madrid pečlivě bránil a vyrážel k nebezpečným protiútokům. Ronaldinho mířil nad, Sneijdera vychytal Valdés, Iniestu Casillas.

Na hřiště se dostal i Bojan Krkic a hned se předvedl parádní ranou, kterou před sebe vyrazil Casillas, míč uklidil do zázemí Pepe. Hridnou se mohl stát Touré, když se dostal k míči po zahraném rohovém kopu, ale střela z otočky letěla vedle. V závěrečném tlaku střílel znovu a když se užuž zdálo, že míč míří do sítě, zasáhl nechtěně Pepe nebo dokonce jeden z barcelonských hráčů a míč skončil v zázemí.

A když rozhodčí v největším náporu Barcelony odpískal konec ještě celou minutu před ohlášeným koncem, zvítězil Real Madrid 1:0. Je na čase, aby se v Barceloně daly věci do pohybu, jelikož v nejprestižnějším zápasu sezóny odvedla zcela tristní výkon a i když by zápasu více slušela remíza, výhru si určitě nezasloužila.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (592)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele