play off - semifinále
27.06.2013 21:00 CET
0 : 0
7:6 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Španělsko na penalty udolalo Italy a zahraje si finále

Smůla? Špatná koncovka? Maracaná nakonec ve finále uvidí očekávaný souboj domácí Brazílie s mistry světa ze Španělska, ale žádná spanilá jízda to v podání La Roji rozhodně nebyla - naopak, Italové byli ve Fortaleze dlouho lepším týmem. Na to se však pochopitelně nehraje..

Italský kouč Cesare Prandelli vyslal na hřiště sestavu v rozestavení 3-4-2-1, a to se ukázalo jako dobrý tah - od samého začátku se Gli Azzurri pohybovali v záloze velmi dobře a nedovolovali Španělům začít se svojí typickou hrou. A byly z toho i šance - už po třech minutách se středem pole probil De Rossi, našel na straně Gilardina a míč se následně dostal až k Giaccherinimu, jehož střela však nemohla italské fanoušky potěšit. Následoval nebezpečný míč Candrevy, který prolétl vápnem a byl odklizen na roh; k tomu se postavil Pirlo a našel hlavu Maggia, jenž pálil vedle.

Před zápasem trochu podceňovaní Italové hrozili i nadále - zejména Gilardino, vynucená náhrada na hrotu útoku za zraněného Balotelliho, hrál jako z partesu a permanentně zaměstnával španělskou obranu. Na druhé straně o sobě dal jako první vědět Iniesta, jehož nahrávka po pěkném slalomu však k Torresovi nedošla. Italy to ale nemohlo rozhodit - a stejně jako proti Brazílii, i tentokrát byl hodně vidět pravý bek Maggio, který nejprve po Candrevově výzvě málem poslal do gólovky Gilardina, a poté se už v první skutečné šanci dostal po Pirlově pasu za obranu a v ústrety Casillasovi, jenž však dobře vyběhl a situaci vyřešil.

V tento okamžik ještě nebylo odehráno ani 20 minut, ale španělská defenziva zkrátka nedostávala vydechnout. Po Albově faulu na Candrevu načechral Pirlo přímý kop na hlavu volného De Rossiho, který mířil mimo; tentýž osud potkal i koncovku Maggia jen pár vteřin poté. Del Bosqueho svěřenci následně trochu uklidnili hru a začali kontrolovat míč kolem poloviny hřiště; Italové se však přesto dostali do další (a tentokrát pořádné) šance ve 36. minutě, kdy Giaccherini vnikl do soupeřovy defenzivy a parádním pasem našel na zadní tyči volného Maggia, jehož hlavičku nadvakrát zlikvidoval Casillas.

Španělé zareagovali bleskově - Torres hned v následném útoku převzal míč zády k brance, převezl Barzagliho a levačkou vypálil těsně vedle Buffonovy tyče. Finální gólovka první půle však patřila opět Italům - agilní Giaccherini otevřel španělskou defenzivu ze své levé strany a pravačkou vypálil; míč byl sice zblokován, ale dostal se k De Rossimu, proti němuž musel zasahovat pozorný Casillas.

Druhou pětačtyřicetiminutovku otevřela šance Andrése Iniesty, který opět ukázal svoji genialitu, když se probil přes několik obránců soupeře a levačkou vypálil na Buffona, avšak mířil hodně mimo. Jinak ale toho bylo po obrátce k vidění méně; Navas sice prověřil italského kapitána a na druhé straně zaznamenal po další dobré akci Maggia zblokovaný pokus Marchisio, ale na skutečnou šanci čekali diváci ve Fortaleze marně. Neuspěl ani Pirlo s nebezpečným přímým kopem, který byl odklizen na roh; to už zbývalo do konce řádné hrací doby pouze 15 minut.

S blížící se 90. minutou už oběma soupeřům docházely síly; v 85. minutě vyprodukovali Španělé akci, po níž Piqué pálil nad břevno, a v samém závěru ještě zahrozil na jedné straně Mata a na druhé akrobaticky Aquilani, leč bez efektu. Vůbec poslední akci před prodloužením zaznamenal Xavi, jehož přímý kop odklidil do bezpečí De Rossi; rozhodčí Howard Webb okamžitě odpískal konec, nedošlo tak ani na následující roh.

Jestliže se úvodních 90 minut neslo ve znamení lehké italské převahy, v prodloužení se už dostal ke slovu fakt, že Španělé ušetřili více sil; Navasovu ránu z 92. minuty musel Buffon likvidovat nadvakrát. Přesto to však byla Squadra Azzurra, kdo zaznamenal největší šanci zbytku utkání - po Maggiově přihrávce se k míči dostal Giovinco, který jej dokázal přistrčit Giaccherinimu, jehož rána se odrazila od Casillasovy tyče. La Roja zareagovala dvěma pokusy Piquého - první rána však byla zblokována nad, druhou famózně na poslední chvíli před Ramosem odstínil De Rossi. Druhá půle prodloužení už nepřinesla prakticky nic - oba týmy byly evidentně unaveny a čekaly na rozhodující penaltový rozstřel..

..a i v něm byl souboj dlouho vyrovnaný a vyšponovaný na maximum. Na obou stranách uspělo prvních šest střelců - za Itálii nezaváhali Candreva, Aquilani, De Rossi, Giovinco, Pirlo a Montolivo, na druhé straně přesně zacílili postupně Xavi, Iniesta, Piqué, Ramos, Mata a Busquets. Rozhodnutí padlo v sedmé sérii - zatímco Bonucci poslal svoji ránu vysoko nad, Jesús Navas chladnokrevně propálil Buffona posedmé a zažehnul tak španělské postupové oslavy..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (1012)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele