play off - o 3. místo
30.06.2013 18:00 CET
2 : 2
2:3 pen.
(0:1, 2:2)

Reportáž

Itálie na penalty porazila Uruguay a má bronz

Podruhé v krátké době strávili fotbalisté Itálie na hřišti celých 120 minut a prošli si penaltovým rozstřelem; tentokrát však uspěli a po remíze 2:2 v základní hrací době tak slaví třetí místo na Konfederačním poháru. Uruguaycům nepomohly ani dvě branky Cavaniho, vítěznou penaltu vsítil Giaccherini.

Oba týmy měly v nohách vyčerpávající semifinálové střety, a na hřišti to pochopitelně bylo vidět; i přes poměrně vysoký počet vstřelených branek se žádná hitparáda nekonala. V Salvadoru se navíc hrálo v brzkém odpoledním parnu, a tak diváky asi příliš nepřekvapil pomalý rozjezd utkání; jako první zahrozilo obávané trio uruguayských kanonýrů, míč se od Suaréze přes Forlána dostal až do vápna, ale Cavani na něj nedosáhl. Nic nebylo ani z nadějné situace, kterou založil dlouhým pasem Cáceres, ale Suaréz s Cavanim si vepředu neporozuměli.

To první italská příležitost byla výraznější - po Diamantiho výborném centru se k hlavičce dostal Chiellini, mířil na bližší tyč, ale těsně minul. Jedním z hlavních úkolů, které Cesare Prandelli svým svěřencům jistě naordinoval, bylo "dávejte si pozor na standardní situace" - v nich totiž v bleděmodrém dresu dlouhodobě exceluje Diego Forlán, a skutečně, po Astoriho faulu na Cavaniho a následném přímém kopu se Buffon pěkně protáhl. Na druhé straně zasáhl dobře Muslera proti Candrevovi, kterému nabil z levé strany De Sciglio.

De Sciglio s Candrevou si připsali ještě další střely mimo Muslerovu klec, ale ve 24. minutě už Italové vedli - autorem branky se stal Astori, který hrál na Konfederačním poháru vůbec poprvé. Diamantiho levačka vyslala do vápna na zadní tyč famózní míč, který se odrazil od Muslerových zad; uruguayský gólman nestihl včas zareagovat, a Astori tak měl s dorážkou už jednoduchou práci.

Uruguayská reakce na sebe nenechala dlouho čekat - nejprve se uvolnil Suarez a donutil Buffona vyrazit míč mimo bránu, po půlhodině hry pak Cavani hlavou sklepl do sítě další z přímých kopů, ale gól neplatil kvůli ofsajdu. Oba brankáři byli v první půli povoláni do akce ještě jednou - na jedné straně musel Muslera vyrážet El Shaarawyho halfvolej, na druhé zasahoval Buffon proti Pereirovi, kterému dobře prostrčil míč aktivní Cavani. Když pak neuspěla ani další El Shaarawyho loženka - tentokrát se milánskému forvardovi podařilo obehrát Cácerese a propálit gólmana, ale na brankové čáře pohotově zasahoval Godín - šlo se do kabin za stavu 1:0 pro Itálii.

Jestliže první poločas sice do značné míry postrádal tempo, ale nabídl aspoň několik zajímavých šancí, druhá pětačtyřicetiminutovka už byla vyloženě unavená. Vlastně první zaznamenáníhodnou situací po sérii nepřesností a bojů o střed hřiště byla až ta uruguayská branková z 58. minuty: Cavani to udělal výborně, po brejku převzal míč ve vápně, udržel jej a placírkou uklidil za Buffona. 1:1.

O necelých deset minut později pak mohli Los Charrúas dokonce otočit; míč se dostal ve vápně k Forlánovi, ale přestože uruguayská "desítka" dostala hned dvě šance k zakončení, nepodařilo se to díky vynikajícímu Buffonovi ani jednou. Italové v této chvíli stále jako by čekali na probuzení, po změně stran se k Muslerovi ne a ne dostat a vypadalo to, že pokud má někdo skórovat, bude to spíše Uruguay..

..jenže potom přišla 73. minuta a zničehonic i italské vedení - Gargano fauloval Diamantiho, míč si k přímému kopu postavil sám postižený a fantastickou ránou, na niž neměl letící Muslera nárok, jej levačkou uklidil do rohu soupeřovy brány. Uruguayci tak podruhé v utkání prohrávali, avšak ani tentokrát se nevzdali, a jejich odpověď byla výrazně rychlejší než napoprvé - už po pěti minutách bylo opět vyrovnáno, a opět z přímého kopu, k němuž si tentokrát stoupnul Cavani a z dobrých 30 metrů vypálil na Buffona nepříjemně zatočenou střelu, s níž si ani gólman Juventusu nedokázal poradit. 2:2.

Deset minut před koncem už to vypadalo, že oba týmy šetří síly na prodloužení; Aquilani se sice ještě dostal k "propagační" střele a útok rychlého Suareze na druhé straně zastavil praporek pomezního, ale jinak utkání dospělo do konce normální hrací doby ve spořivém tempu, které se příliš nezměnilo ani po zahájení prodloužení. V jeho první polovině vlastně zaujala pouze Suarezova akce, v níž útočník Liverpoolu po doběhnutí dlouhého míče prováhal ideální okamžik střílet a v souboji s bránícím hráčem se poroučel k zemi; o penaltový zákrok však nešlo.

Druhých 15 minut prodloužení okořenila především hodně přísná druhá žlutá karta pro Montoliva, kterého tak zcela zbytečný faul na hranici vápna vyřadil ze zbytku utkání; ne že by to mělo nějaký výrazný efekt. Pravda, Uruguayci se dočkali ještě několika střel zdálky, na branku však nešla ani jedna - dvakrát takhle donutil Buffona ohlédnout se Cavani, ale nezadařilo se ani jemu, ani Suarezovi. Když pak zkušený italský gólman vychytal v úplně poslední minutě pěknou střelu Gargana, dospělo utkání až k penaltám.

Jestliže však předchozí rozstřel mezi Itálií a Španělskem frustroval nervy fanoušků neomylností střelců na obou stranách, tento byl vyřešen mnohem rychleji - což naznačil už úvodním kopem Forlán, který se příliš nerozpakoval a po zemi poslal pozdrav přímo do Buffonovy náruče. Následně uspěli postupně Aquilani, Cavani, El Shaarawy i Suarez; skóre ve třetí sérii vyrovnal neúspěšnou trefou De Sciglio, a Cáceres měl jedinečnou šanci dát Uruguaycům psychickou výhodu. S jeho střelou si však Buffon bez problémů poradil, a jelikož Giaccherini následně proměnil, leželo vše na Garganovi - ten však svůj pokus kopnul snad ještě hůře..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (511)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele